2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
一、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列语篇,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
①
Mum: So, Lucy, next week you're going to be 16! What about a party here at home?
Lucy: Really, Mum? Can I?
Mum: Of course.
Lucy: Great! I'm going to invite everyone!
②
Mum: OK. I'll make a birthday cake and Dad will do a barbecue (烧烤) in the garden.
Lucy: Oh, you mean... you and Dad are going to be here?
Mum: Of course. Why? What's the problem?
Lucy: Well... you know. All my friends are going to be here...
Later that day...
③
Mum: Listen, I was thinking about your party and I've got an idea. Dad and I will go out for the evening. I will cook the food for your party before we go.
Lucy: Mum, that's fantastic. Thank you.
④
Mum: Yes, we'll go to the cinema. So we'll be back at about 10:30. OK?
Lucy: 10:30? That early?
Mum: Well, you know your father has to get up early for work. The party can't go on all night.
Lucy: Yeah, Mum, I know, but... 10:30?
1. Where are the two speakers?
A. At home.
B. At a hotel.
C. In a shop.
D. In a restaurant.
2. What are Lucy and her mother talking about?
A. Where to do a barbecue.
B. How to hold a party.
C. Whom to invite for dinner.
D. When to go to the cinema.
3. What does Lucy hope to do?
A. Go to bed at 10:30.
B. Make a birthday cake.
C. See a movie with her parents.
D. Stay with her friends alone.
阅读下列语篇,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
①
Mum: So, Lucy, next week you're going to be 16! What about a party here at home?
Lucy: Really, Mum? Can I?
Mum: Of course.
Lucy: Great! I'm going to invite everyone!
②
Mum: OK. I'll make a birthday cake and Dad will do a barbecue (烧烤) in the garden.
Lucy: Oh, you mean... you and Dad are going to be here?
Mum: Of course. Why? What's the problem?
Lucy: Well... you know. All my friends are going to be here...
Later that day...
③
Mum: Listen, I was thinking about your party and I've got an idea. Dad and I will go out for the evening. I will cook the food for your party before we go.
Lucy: Mum, that's fantastic. Thank you.
④
Mum: Yes, we'll go to the cinema. So we'll be back at about 10:30. OK?
Lucy: 10:30? That early?
Mum: Well, you know your father has to get up early for work. The party can't go on all night.
Lucy: Yeah, Mum, I know, but... 10:30?
1. Where are the two speakers?
A. At home.
B. At a hotel.
C. In a shop.
D. In a restaurant.
2. What are Lucy and her mother talking about?
A. Where to do a barbecue.
B. How to hold a party.
C. Whom to invite for dinner.
D. When to go to the cinema.
3. What does Lucy hope to do?
A. Go to bed at 10:30.
B. Make a birthday cake.
C. See a movie with her parents.
D. Stay with her friends alone.
答案:
1.A 解析 细节理解题。根据“What about a party here at home?”可知,露西和她的妈妈在家里。故选A。
2.B 解析 细节理解题。根据“So,Lucy,next week you’re going to be 16! What about a party here at home?”以及下文的内容可知,她们在讨论如何举行生日派对。故选B。
3.D 解析 推理判断题。根据“Oh,you mean... you and Dad are going to be here?”和“Well... you know. All my friends are going to be here...”可推知,露西希望能单独和朋友待在一起。故选D。
2.B 解析 细节理解题。根据“So,Lucy,next week you’re going to be 16! What about a party here at home?”以及下文的内容可知,她们在讨论如何举行生日派对。故选B。
3.D 解析 推理判断题。根据“Oh,you mean... you and Dad are going to be here?”和“Well... you know. All my friends are going to be here...”可推知,露西希望能单独和朋友待在一起。故选D。
B
Scientists from China's Shanghai Jiao Tong University are developing a robot "guide dog" to help blind people. The robot dog is about the size of an English bulldog but a little wider. It has six legs instead of four. The extra legs make it more stable and help it move faster.
The robot is being tested in Shanghai. With the help of cameras and AI, the robot dog can see, listen and speak with blind people. It can help them during daily trips outside and be a "friend" at home. Blind people can also use a cane (手杖) to control the robot's walking and running speed. The robot can even recognize the traffic lights—real guide dogs are unable to do that.
Li Fei and Zhu Sibin are helping test the robot. Li is totally blind and Zhu can only see a little. Zhu often uses a cane to move around. "The robot dog will make it easier to get into public places than with real guide dogs. I am happy to join in the test. It could change our lives in the near future," Li said.
In China, there are about 17.31 million blind people, but there are only about 400 guide dogs. The new robot is trying to solve this problem. "We believe our robot will act as 'a pair of eyes' for blind people," said Professor Gao Peng, one of the scientists. He thinks there could be a large market for these robot dogs.
4. Why do scientists develop the robot dog?
A. To help blind people.
B. To improve AI technology.
C. To beat the British bulldog.
D. To create a six - legged machine.
5. What is paragraph 2 mainly about?
A. How the robot dog works.
B. Where the robot dog can go.
C. What the robot dog can do.
D. When the robot dog comes out.
6. How does Li Fei help develop the robot dog?
A. He designs it.
B. He helps test it.
C. He brings it into public places.
D. He controls it with a cane.
7. What is Professor Gao Peng's opinion about the robot dog?
A. It can treat blindness.
B. It costs a lot of money.
C. It has taken the place of real guide dogs.
D. It will have a large amount of customers.
Scientists from China's Shanghai Jiao Tong University are developing a robot "guide dog" to help blind people. The robot dog is about the size of an English bulldog but a little wider. It has six legs instead of four. The extra legs make it more stable and help it move faster.
The robot is being tested in Shanghai. With the help of cameras and AI, the robot dog can see, listen and speak with blind people. It can help them during daily trips outside and be a "friend" at home. Blind people can also use a cane (手杖) to control the robot's walking and running speed. The robot can even recognize the traffic lights—real guide dogs are unable to do that.
Li Fei and Zhu Sibin are helping test the robot. Li is totally blind and Zhu can only see a little. Zhu often uses a cane to move around. "The robot dog will make it easier to get into public places than with real guide dogs. I am happy to join in the test. It could change our lives in the near future," Li said.
In China, there are about 17.31 million blind people, but there are only about 400 guide dogs. The new robot is trying to solve this problem. "We believe our robot will act as 'a pair of eyes' for blind people," said Professor Gao Peng, one of the scientists. He thinks there could be a large market for these robot dogs.
4. Why do scientists develop the robot dog?
A. To help blind people.
B. To improve AI technology.
C. To beat the British bulldog.
D. To create a six - legged machine.
5. What is paragraph 2 mainly about?
A. How the robot dog works.
B. Where the robot dog can go.
C. What the robot dog can do.
D. When the robot dog comes out.
6. How does Li Fei help develop the robot dog?
A. He designs it.
B. He helps test it.
C. He brings it into public places.
D. He controls it with a cane.
7. What is Professor Gao Peng's opinion about the robot dog?
A. It can treat blindness.
B. It costs a lot of money.
C. It has taken the place of real guide dogs.
D. It will have a large amount of customers.
答案:
4.A 解析 细节理解题。根据第一段中的“Scientists from China’s Shanghai Jiao Tong University are developing a robot‘guide dog’to help blind people.”可知,科学家们开发机器人“导盲犬”的目的是帮助盲人。故选A。
5.C 解析 段落大意题。根据“...the robot dog can see,listen and speak with blind people. It can help them during daily trips outside and be a‘friend’at home. Blind people can also...”可知,第二段主要介绍了机器人“导盲犬”可以做的事情。故选C。
6.B 解析 细节理解题。根据第三段中的“Li Fei and Zhu Sibin are helping test the robot.”可知,李飞帮助测试机器人。故选B。
7.D 解析 推理判断题。根据文章最后一句“He thinks there could be a large market for these robot dogs.”可知,他认为这些机器人“导盲犬”会有很大的市场。故选D。
5.C 解析 段落大意题。根据“...the robot dog can see,listen and speak with blind people. It can help them during daily trips outside and be a‘friend’at home. Blind people can also...”可知,第二段主要介绍了机器人“导盲犬”可以做的事情。故选C。
6.B 解析 细节理解题。根据第三段中的“Li Fei and Zhu Sibin are helping test the robot.”可知,李飞帮助测试机器人。故选B。
7.D 解析 推理判断题。根据文章最后一句“He thinks there could be a large market for these robot dogs.”可知,他认为这些机器人“导盲犬”会有很大的市场。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看