2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
"What do you think I should do?" asks your friend, as she sits beside you, waiting for your advice. This is no easy situation. Say something your friend disagrees with or something helpless, and you might feel you've disappointed her.
It's human nature to want to offer solutions when someone comes to you with a problem. It's also easy to fall into the trap of simply saying that "Everything will be OK". 41 But we often say that because we believe we need to say something. This is because we're glad that our friend has come to us for help, even if we don't really think we're able to give it. 42 The answer is yes... if it's done in the right way.
In fact, friends often really only want someone to listen to them. It's important to try to work out whether they're actually asking for advice, or simply wanting to talk over whatever is going round in their head. 43 There's no harm in asking whether they'd like you to give suggestions.
It's also important to be honest. If you're unable to think of a way to solve your friends' problem, just say so. Your friends won't feel upset, and you can still listen carefully and try to put yourself in their shoes. 44 You can ask yourself "What would I do if I were to experience the same thing?" Later you can go back to your friends with a few helpful suggestions.
45 It can be hard to listen to your friends going over and over the same thing without being able to help them. They will certainly be thankful if you just allow them to "talk it out", though. Maybe they're building up courage to take action, and need to convince (说服) themselves they're doing the right thing. Just being there for them may be all you have to do to make things better.
A. Friendship is the most important to us.
B. This is not actually useful for your friend.
C. So is it a good idea to try to give advice at all?
D. You can find someone else to ask for their ideas.
E. Sometimes a problem doesn't go away overnight.
F. Talking may make people feel better all by themselves.
G. Then you can go away and try to think of something helpful.
41.
B

42.
C

43.
F

44.
G

45.
E
答案: 第二节 [文章大意]本文是一篇说明文。文章主要讲述了当朋友向自己寻求建议时,我们应该如何正确应对。
41.B [解析]根据前文“It’s also easy to fall into the trap of simply saying that ‘Everything will be OK’.”以及后文“But we often say that because we believe we need to say something.”可知,“一切都会好起来的”这句话实际上对朋友没有帮助,才会有后文“但我们仍这么说”的转折逻辑。选项B(这对你的朋友来说实际上并没有用)符合此处语境。故选B。
42.C [解析]根据前文“This is because we’re glad that our friend has come to us for help, even if we don’t really think we’re able to give it.”以及后文“The answer is yes... if it’s done in the right way.”可知,空格处应是一个提出“是否应该给出建议”的问句,才能与后文的“答案是肯定的”形成呼应。选项C(所以尝试给出建议是个好主意吗?)符合此处语境。故选C。
43.F [解析]根据前文“In fact, friends often really only want someone to listen to them. It’s important to try to work out whether they’re actually asking for advice, or simply wanting to talk over whatever is going round in their head.”可知,空格处应进一步说明“倾诉”对朋友的作用,承接前文“想要有人倾听”的内容。选项F(倾诉本身就可能让人们感觉好一些)符合此处语境。故选F。
44.G [解析]根据后文“You can ask yourself ‘What would I do if I were to experience the same thing?’ Later you can go back to your friends with a few helpful suggestions.”中的“Later you can go back”可知,空格处应建议读者先离开。选项G(然后你可以先离开,试着想想有用的办法)符合此处语境。故选G。
45.E [解析]根据后文“It can be hard to listen to your friends going over and over the same thing without being able to help them.”可知,空格处应解释朋友“反复说同一件事”的原因,即问题不会很快解决,所以需要反复倾诉。选项E(有时候一个问题不会一夜之间就消失)符合此处语境。故选E。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭