2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第77页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
二、完形填空(16~25 小题,每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,从各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
At the age of 13, I received a letter from my parents. The letter _16_ my school life.
It was the end of the first term at my new school. I got a very _17_ score in the final exam. It was the worst score that I had ever had. And it felt like everyone in the class laughed _18_ me. I felt so _19_ that I lost my hope.
One day, _20_ I arrived home, my parents noticed my problem and asked me what had happened. I told them the truth. Instead of being angry with me, they said nothing. The next morning, when I _21_, I found there was a letter on my desk. It was from my parents. In the letter, they told me, “Everyone in the world wants to win, _22_ none of them can always win, so it’s important for you to learn from failure and don’t lose your hope. We believe you can succeed one day.” Suddenly, I felt warm in my heart. The _23_ cheered me up. After I thought about my failure _24_, I found out the reasons and made a plan. By doing so, I learned a lot and became more and more confident.
From my experience, I learned that to be confident is the best way to solve difficulties.
Believe in _25_, and I will win. I’ll remember this forever.
16. A. took
B. broke
C. changed
D. stopped
17. A. good
B. bad
C. easy
D. small
18. A. in
B. on
C. to
D. at
19. A. sad
B. lucky
C. happy
D. bored
20. A. if
B. before
C. when
D. since
21. A. put up
B. got up
C. looked up
D. stood up
22. A. but
B. or
C. so
D. though
23. A. grade
B. gift
C. letter
D. book
24. A. quickly
B. finally
C. slowly
D. carefully
25. A. myself
B. yourself
C. ourselves
D. themselves
阅读下面短文,从各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
At the age of 13, I received a letter from my parents. The letter _16_ my school life.
It was the end of the first term at my new school. I got a very _17_ score in the final exam. It was the worst score that I had ever had. And it felt like everyone in the class laughed _18_ me. I felt so _19_ that I lost my hope.
One day, _20_ I arrived home, my parents noticed my problem and asked me what had happened. I told them the truth. Instead of being angry with me, they said nothing. The next morning, when I _21_, I found there was a letter on my desk. It was from my parents. In the letter, they told me, “Everyone in the world wants to win, _22_ none of them can always win, so it’s important for you to learn from failure and don’t lose your hope. We believe you can succeed one day.” Suddenly, I felt warm in my heart. The _23_ cheered me up. After I thought about my failure _24_, I found out the reasons and made a plan. By doing so, I learned a lot and became more and more confident.
From my experience, I learned that to be confident is the best way to solve difficulties.
Believe in _25_, and I will win. I’ll remember this forever.
16. A. took
B. broke
C. changed
D. stopped
17. A. good
B. bad
C. easy
D. small
18. A. in
B. on
C. to
D. at
19. A. sad
B. lucky
C. happy
D. bored
20. A. if
B. before
C. when
D. since
21. A. put up
B. got up
C. looked up
D. stood up
22. A. but
B. or
C. so
D. though
23. A. grade
B. gift
C. letter
D. book
24. A. quickly
B. finally
C. slowly
D. carefully
25. A. myself
B. yourself
C. ourselves
D. themselves
答案:
16.C [解析]考查动词辨析。句意:这封信改变了我的学校生活。take 拿走;break 打破;change 改变;stop 停止。根据下文“By doing so,I learned a lot and became more and more confident.”可知,父母的信改变了作者。故选C。
17.B [解析]考查形容词辨析。句意:我在期末考试中取得了非常糟糕的分数。good 好的;bad 糟糕的;easy 容易的;small 小的。根据“It was the worst score that I had ever had.”可知,此处指的是非常糟糕的分数。故选B。
18.D [解析]考查固定搭配。句意:感觉好像班级里的每个人都在嘲笑我。in 在……里面;on 在……上面;to 朝着;at 在。laugh at sb 嘲笑某人,是固定搭配。故选D。
19.A [解析]考查形容词辨析。句意:我感到如此伤心,以至于失去了希望。sad 难过的;lucky 幸运的;happy 高兴的;bored 无聊的。根据“that I lost my hope”可知,作者因为考试考得不好很难过。故选A。
20.C [解析]考查连词辨析。句意:一天,当我到家的时候,父母注意到我的问题,问我发生了什么事。if 如果;before 在……之前;when 当……时;since 自从。根据语境可知,当作者到家的时候,他的父母发现了他的问题。故选C。
21.B [解析]考查动词短语辨析。句意:第二天早晨,当我起床的时候,我发现我的桌子上有一封信。put up 搭建,张贴;get up 起床;look up 查阅;stand up 起立。根据“The next morning”可知,此处指的是作者第二天早上起床时发现了父母的信。故选B。
22.A [解析]考查连词辨析。句意:世界上的每个人都想赢,但没有一个人能一直赢,所以对你来说从失败中学习、不要灰心才是重要的。but 但是;or 或者,否则;so 因此;though 虽然。“Everyone in the world wants to win”与“none of them can always win”构成转折关系。故选A。
23.C [解析]考查名词辨析。句意:这封信鼓舞了我。grade 分数;gift 礼物;letter 信件;book 书。根据“I found there was a letter on my desk”可知,此处指的是信。故选C。
24.D [解析]考查副词辨析。句意:在仔细回想了我的失败经历之后,我找到了原因并制定了计划。quickly 快速地;finally 最后;slowly 缓慢地;carefully 仔细地。根据“I found out the reasons and made a plan”可知,此处指的是作者仔细思考,仔细总结失败经验并从中学习。
25.A [解析]考查反身代词辨析。句意:相信我自己,我就能赢。myself 我自己;yourself 你自己;ourselves 我们自己;themselves 他们自己。根据“and I will win”可知,此处是作者对自己的鼓励,主语是“I”,反身代词用 myself。故选A。
17.B [解析]考查形容词辨析。句意:我在期末考试中取得了非常糟糕的分数。good 好的;bad 糟糕的;easy 容易的;small 小的。根据“It was the worst score that I had ever had.”可知,此处指的是非常糟糕的分数。故选B。
18.D [解析]考查固定搭配。句意:感觉好像班级里的每个人都在嘲笑我。in 在……里面;on 在……上面;to 朝着;at 在。laugh at sb 嘲笑某人,是固定搭配。故选D。
19.A [解析]考查形容词辨析。句意:我感到如此伤心,以至于失去了希望。sad 难过的;lucky 幸运的;happy 高兴的;bored 无聊的。根据“that I lost my hope”可知,作者因为考试考得不好很难过。故选A。
20.C [解析]考查连词辨析。句意:一天,当我到家的时候,父母注意到我的问题,问我发生了什么事。if 如果;before 在……之前;when 当……时;since 自从。根据语境可知,当作者到家的时候,他的父母发现了他的问题。故选C。
21.B [解析]考查动词短语辨析。句意:第二天早晨,当我起床的时候,我发现我的桌子上有一封信。put up 搭建,张贴;get up 起床;look up 查阅;stand up 起立。根据“The next morning”可知,此处指的是作者第二天早上起床时发现了父母的信。故选B。
22.A [解析]考查连词辨析。句意:世界上的每个人都想赢,但没有一个人能一直赢,所以对你来说从失败中学习、不要灰心才是重要的。but 但是;or 或者,否则;so 因此;though 虽然。“Everyone in the world wants to win”与“none of them can always win”构成转折关系。故选A。
23.C [解析]考查名词辨析。句意:这封信鼓舞了我。grade 分数;gift 礼物;letter 信件;book 书。根据“I found there was a letter on my desk”可知,此处指的是信。故选C。
24.D [解析]考查副词辨析。句意:在仔细回想了我的失败经历之后,我找到了原因并制定了计划。quickly 快速地;finally 最后;slowly 缓慢地;carefully 仔细地。根据“I found out the reasons and made a plan”可知,此处指的是作者仔细思考,仔细总结失败经验并从中学习。
25.A [解析]考查反身代词辨析。句意:相信我自己,我就能赢。myself 我自己;yourself 你自己;ourselves 我们自己;themselves 他们自己。根据“and I will win”可知,此处是作者对自己的鼓励,主语是“I”,反身代词用 myself。故选A。
三、阅读理解(26~40 小题,每小题 2 分,共 30 分)
阅读下面两篇短文,从各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
A
From an early age, I began to like Chinese culture a lot. When there was a chance to study in Beijing as an exchange student, I took it at once. In my first 24 hours in Beijing, I felt very nervous. I didn’t see one foreigner. But on my first day of school, I was greeted by many foreign faces. The students came from all over the world. I would be in a class with Chelsea from Norway and Charlie from my motherland—the UK.
None of us had studied Chinese before, but our language skills improved quickly. By the end of the first month, we could all make simple sentences. Some of these sentences, though, were quite funny. We often sent our language teacher Sophie into wild laughter. We had a happy time together.
The first month was very tiring. There were so many new things to learn. Thankfully, our school organized many events for students. We talked a lot about cultural differences and our future plans. It was a great chance for us to practice speaking Chinese.
In October, my Chinese friend Zhen Hua showed me around the city. He took me to some of his favorite restaurants. Chinese table manners were very different from those in the West. Eating Chinese food was like an adventure, and it became my favorite part about living in Beijing.
My six-month stay in China made me excited. I want to visit China again to look for more adventures.
26. According to the passage, why did the writer go to Beijing?
A. To see more foreigners in Beijing.
B. To visit a good Chinese friend in Beijing.
C. To eat delicious Chinese food in Beijing.
D. To study in Beijing as an exchange student.
27. Which country is the writer from?
A. America.
B. England.
C. China.
D. Norway.
28. Which of the following shows the change of the writer’s feelings during her stay in China?
A. happy→nervous→bored→excited
B. tired→excited→nervous→happy
C. nervous→happy→tired→excited
D. happy→bored→excited→nervous
阅读下面两篇短文,从各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
A
From an early age, I began to like Chinese culture a lot. When there was a chance to study in Beijing as an exchange student, I took it at once. In my first 24 hours in Beijing, I felt very nervous. I didn’t see one foreigner. But on my first day of school, I was greeted by many foreign faces. The students came from all over the world. I would be in a class with Chelsea from Norway and Charlie from my motherland—the UK.
None of us had studied Chinese before, but our language skills improved quickly. By the end of the first month, we could all make simple sentences. Some of these sentences, though, were quite funny. We often sent our language teacher Sophie into wild laughter. We had a happy time together.
The first month was very tiring. There were so many new things to learn. Thankfully, our school organized many events for students. We talked a lot about cultural differences and our future plans. It was a great chance for us to practice speaking Chinese.
In October, my Chinese friend Zhen Hua showed me around the city. He took me to some of his favorite restaurants. Chinese table manners were very different from those in the West. Eating Chinese food was like an adventure, and it became my favorite part about living in Beijing.
My six-month stay in China made me excited. I want to visit China again to look for more adventures.
26. According to the passage, why did the writer go to Beijing?
A. To see more foreigners in Beijing.
B. To visit a good Chinese friend in Beijing.
C. To eat delicious Chinese food in Beijing.
D. To study in Beijing as an exchange student.
27. Which country is the writer from?
A. America.
B. England.
C. China.
D. Norway.
28. Which of the following shows the change of the writer’s feelings during her stay in China?
A. happy→nervous→bored→excited
B. tired→excited→nervous→happy
C. nervous→happy→tired→excited
D. happy→bored→excited→nervous
答案:
26.D [解析]细节理解题。根据第一段中的“When there was a chance to study in Beijing as an exchange student,I took it at once.”可知,作者是作为交换生去北京学习。故选D。
27.B [解析]细节理解题。根据第一段中的“I would be in a class with Chelsea from Norway and Charlie from my motherland — the UK.”可知,作者来自英国。故选B。
28.C [解析]细节理解题。根据“In my first 24 hours in Beijing,I felt very nervous... We often sent our language teacher Sophie into wild laughter. We had a happy time together... The first month was very tiring... My six-month stay in China made me excited.”可知,作者的情感变化过程是:紧张→开心→疲惫→兴奋。故选C。
27.B [解析]细节理解题。根据第一段中的“I would be in a class with Chelsea from Norway and Charlie from my motherland — the UK.”可知,作者来自英国。故选B。
28.C [解析]细节理解题。根据“In my first 24 hours in Beijing,I felt very nervous... We often sent our language teacher Sophie into wild laughter. We had a happy time together... The first month was very tiring... My six-month stay in China made me excited.”可知,作者的情感变化过程是:紧张→开心→疲惫→兴奋。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看