2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

B
When I was a kid, my two brothers and I would stay with Grandparents for a week during summer vacation. We always looked forward to spending every moment with them, especially Grandpa, the "hero" in our eyes.
Grandpa became blind when he was 20 years old, but it never slowed down the strong - willed (坚强的) man. He worked in a shop every day. Customers would give him money, and he would return the right change and give them exactly what they wanted. He had many friends who visited the shop just to talk to him, and at that time, I helped to hand customers their drinks and snacks. This made me feel grown - up.
He also cooked lunch and washed dishes while Grandma worked. As a boy, I would watch him move around the house from room to room as if he could see. I was so surprised about how he moved from cooking to washing the dishes, never making a mistake.
It seemed like every time I stayed with him, we would visit someone in the evening who was weak or very sick. Although he can't see things, he never let it stop him from working and being kind to others. His love for people never ended.
During those weeks, he taught me many lessons that I still treasure today. They take me back to those days and remind me how special he was. I miss every moment I stayed with him. To this day, I still dislike hearing someone say, "I can't do that," because I knew a blind man who never said those words.
26. What can we learn about Grandpa?
A. He had few friends.
B. He lived like a normal person.
C. He had many hobbies.
D. He became blind at 25 years old.
27. Which of the following best describes Grandpa?
A. Active but shy.
B. Strong - willed and caring.
C. Kind but strict.
D. Warm - hearted and humorous.
28. What does the underlined phrase "those days" in the last paragraph refer to?
A. The time with Grandpa.
B. The time with the friends.
C. The time with the brothers.
D. The time with the neighbors.
29. What lesson does the writer learn from Grandpa?
A. Family is important.
B. We should work hard.
C. Anything is possible.
D. We should help the blind.
30. Where is the text probably taken from?
A. A storybook.
B. A film review.
C. A guidebook.
D. A science magazine.
答案: B [文章大意]本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者童年暑假与失明祖父相处的难忘经历,高度赞扬了祖父坚强自立、关爱他人的品质,以及这段经历对作者人生的深远影响。
26.B [解析]细节理解题。根据第二段中的“Grandpa became blind when he was 20 years old, but it never slowed down the strong-willed(坚强的) man. He worked in a shop every day... he would return the right change and give them exactly what they wanted.”及第三段中的“I would watch him move around the house... never making a mistake.”可知,祖父虽盲,却像正常人一样工作和生活。故选B。
27.B [解析]推理判断题。根据第三段中的“Grandpa became blind when he was 20 years old, but it never slowed down the strong-willed(坚强的) man.”和第四段中的“Although he can’t see things, he never let it stop him from working and being kind to others.”可知,祖父stop sb from doing阻止某人做某事是个意志坚强又有爱心的人。故选B。
28.A [解析]代词指代题。根据第五段中的“During those weeks, he taught me many lessons that I still treasure today. They take me back to those days and remind me how special he was. I miss every moment I stayed with him.”可知,在与祖父待在一起的日子里,祖父教会了作者很多事情。“those days”指与祖父共度的时光。故选A。
29.C [解析]主旨大意题。根据第五段中的“he taught me many lessons... I still dislike hearing someone say, ‘I can’t do that,’ because I knew a blind man who never said those words.”可知,作者不喜欢听到别人说“我做不到”,因为作者的祖父从来不会这样说。因此,作者从祖父身上领悟到“一切皆有可能”。故选C。
30.A [解析]文章出处题。本文主要讲述了作者童年时与失明但坚强的祖父共度的时光以及从中获得的感悟。由此可推知,本文节选自故事书。故选A。
长难句分析
It seemed like every time I stayed with him, we would visit someone in the evening who was weak or very sick.
译文:似乎每次我和他待在一起时,我们总会在傍晚去探望某个体弱或重病的人。
分析:本句是含有状语从句和定语从句的主从复合句。every time引导时间状语从句,who引导定语从句,修饰先行词someone。
C
Every morning, a big riverside school in the forest of Borneo comes to life. The caretakers and teachers in the school are from a specialized team, and the students there are orangutans (猩猩) whose parents have gone missing, making it one of the most unusual schools in the world.
The orangutans aged from 2 to 8 years old are divided into five groups according to their skills. They are looked after by the team who feed the babies and teach the older ones to start feeding themselves. There are often problems in the beginning. For example, there was a lesson about how to break open a coconut to drink the milk inside. Several young orangutans couldn't do that and they got very angry about the whole thing!
Of course, as in any social group, the orangutans have to learn to get on with each other. There are the usual arguments over food when one orangutan doesn't get what he or she wants. However, with the care of the trainers, they gradually learn to accept each other.
In one of the lessons, the trainers teach young orangutans to climb trees. This is an important skill they need to learn. Some of the orangutans in particular were really scared. It took them a long time to get the courage to climb up and swing from a branch (树枝), but when they finally did it, they were so satisfied with themselves!
The goal of the "education system" is to train the orangutans to be able to live in the wild again and look after themselves. They won't have to stay at school forever! After the older orangutans are set free into the forest, there is no more connection with the people from the school. They now have to live as wild orangutans again and be accepted by the other orangutans who are already there.
The day when they say goodbye is a difficult one. However, the trainers are happy that their job is done. They have successfully taught young orangutans how to live in the wild again - where they belong.
31. Where is the orangutan school?
A. In a forest.
B. By a lake.
C. In a zoo.
D. In a laboratory.
32. What do orangutans learn to do in the school?
A. Fight to live.
B. Be good with each other.
C. Make useful tools.
D. Feed babies on their own.
33. How did the young orangutans feel after learning to climb trees?
A. Surprised.
B. Relaxed.
C. Tired.
D. Happy.
34. Why is the "education system" set up for orangutans?
A. To offer them an easy life.
B. To train them to be independent.
C. To free them from the past.
D. To keep them away from humans.
35. What can be a suitable title for the text?
A. A Special Forest Team
B. Wildlife Schools in the World
C. A School with a Difference
D. Courses for Smart Orangutans
答案: C [文章大意]本文是一篇说明文。文章主要介绍了在婆罗洲森林里有一所特殊的河边学校,该校学生是父母失踪的猩猩,工作人员会根据猩猩的技能将它们分组,教它们破椰子、爬树等技能,还引导它们学会相处,其最终目标是训练猩猩能在野外独立生活,之后将它们放归森林。
31.A [解析]细节理解题。根据第一段中的“Every morning, a big riverside school in the forest of Borneo comes to life.”和“and the students there are orangutans(猩猩) whose parents have gone missing”可知,这所猩猩学校位于一片森林里。故选A。
32.B [解析]细节理解题。根据第三段中的“Of course, as in any social group, the orangutans have to learn to get on with each other.”可知,猩猩在学校里会学习与彼此友好相处。故选B。
33.D [解析]细节理解题。根据第四段中的“It took them a long time to get the courage to climb up and swing from a branch(树枝), but when they finally did it, they were so satisfied with themselves!”可知,猩猩学会爬树以后对自己非常满意。由此可推知,猩猩学会爬树之后很高兴。故选D。
34.B [解析]细节理解题。根据第五段中的“The goal of the ‘education system’ is to train the orangutans to be able to live in the wild again and look after themselves.”可知,为猩猩设立“教育体系”是为了训练它们能够独立生活。“look after themselves”与“be independent”表意一致。故选B。
35.C [解析]标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了一所特殊的猩猩学校。C项(一所与众不同的学校)概括了文章的主旨,最适合作为文章的标题。故选C。
干扰项分析
A选项意为“一支特殊的森林团队”,文章的核心是学校而非团队,故排除;B选项意为“世界上的野生动物学校”,文中只介绍了这一所猩猩学校,并非多个野生动物学校,故排除;D选项意为“为聪明的猩猩开设的课程”,文章不仅讲到了课程,还涉及学校目标、猩猩放归等内容,该选项描述过于片面,故排除。
长难句分析
The caretakers and teachers in the school are from a specialized team, and the students there are orangutans(猩猩) whose parents have gone missing, making it one of the most unusual schools in the world.
译文:学校的看护人员和教师来自专业团队,那里的学生是失去父母的猩猩,使得这个学校成为世界上最非同寻常的学校之一。
分析:本句中and连接前后两个并列句,whose parents have gone missing是定语从句,修饰先行词orangutans。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭