2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第34页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
B
Have you ever heard of a foreign teacher from Bristol, UK? He is working very hard to achieve his Chinese dream. His name is James. He has been a teacher at Hunan University of Arts and Science for eight years. His students love him and call him a “legendary” foreign teacher.
Since he was a little child, he felt like he had a feeling of friendship with China. Now, he spends a lot of time doing charity(慈善) work. And he has always worked wholeheartedly for the people. He cares about the veterans(退伍军人) who fought in the War of Resistance Against Japanese Aggression (1931—1945). He has been volunteering at a local aid center in Changde, Hunan province for those veterans for over six years. He often travels to many small villages to visit the veterans with other volunteers. “Charity is our duty,” says James. “We shouldn’t forget these veterans. Everyone should care for them.”
James also helps poor students by supporting their education. He believes every student should have a chance to learn. Because of his effort, in September 2014, James won Hunan’s Seventh Xiaoxiang Friendship Award(奖). This award is given to foreigners who help make Hunan a better place by the People’s Government of Hunan province.
Now James is trying to get a Chinese green card. He wants to stay in China forever. “Some people think being successful means having enough money,” he says. “But my dream is to help more people in need.” He hopes to become part of Chinese society and take real action to achieve his Chinese dream step by step.
25. How long has James been a teacher in China?
A. For over six years.
B. For eight years.
C. Since he was a child.
26. What does Paragraph 2 mainly tell us?
A. James’ effort for the veterans.
B. James’ love for traveling in China.
C. James’ experience of learning Chinese history.
27. Why did James win the Xiaoxiang Friendship Award?
A. For his Chinese learning well.
B. For his charity work in Hunan province.
C. For his wonderful teaching skills in Hunan province.
28. What’s the main idea of this passage?
A. James’ travel experiences in China.
B. James’ teaching experiences in China.
C. James’ Chinese dream of helping others.
Have you ever heard of a foreign teacher from Bristol, UK? He is working very hard to achieve his Chinese dream. His name is James. He has been a teacher at Hunan University of Arts and Science for eight years. His students love him and call him a “legendary” foreign teacher.
Since he was a little child, he felt like he had a feeling of friendship with China. Now, he spends a lot of time doing charity(慈善) work. And he has always worked wholeheartedly for the people. He cares about the veterans(退伍军人) who fought in the War of Resistance Against Japanese Aggression (1931—1945). He has been volunteering at a local aid center in Changde, Hunan province for those veterans for over six years. He often travels to many small villages to visit the veterans with other volunteers. “Charity is our duty,” says James. “We shouldn’t forget these veterans. Everyone should care for them.”
James also helps poor students by supporting their education. He believes every student should have a chance to learn. Because of his effort, in September 2014, James won Hunan’s Seventh Xiaoxiang Friendship Award(奖). This award is given to foreigners who help make Hunan a better place by the People’s Government of Hunan province.
Now James is trying to get a Chinese green card. He wants to stay in China forever. “Some people think being successful means having enough money,” he says. “But my dream is to help more people in need.” He hopes to become part of Chinese society and take real action to achieve his Chinese dream step by step.
25. How long has James been a teacher in China?
A. For over six years.
B. For eight years.
C. Since he was a child.
26. What does Paragraph 2 mainly tell us?
A. James’ effort for the veterans.
B. James’ love for traveling in China.
C. James’ experience of learning Chinese history.
27. Why did James win the Xiaoxiang Friendship Award?
A. For his Chinese learning well.
B. For his charity work in Hunan province.
C. For his wonderful teaching skills in Hunan province.
28. What’s the main idea of this passage?
A. James’ travel experiences in China.
B. James’ teaching experiences in China.
C. James’ Chinese dream of helping others.
答案:
25.B [解析]细节理解题。根据第一段中的“He has been a teacher at Hunan University of Arts and Science for eight years.”可知,詹姆斯已经在中国任教八年。故选B。
26.A [解析]段落大意题。根据第二段中的“He cares about the veterans (退伍军人)… He has been volunteering… for those veterans for over six years… ‘We shouldn’t forget these veterans. Everyone should care for them.’”可知,本段主要介绍了詹姆斯为抗战老兵所做的努力。故选A。
27.B [解析]细节理解题。根据第三段中的“Because of his effort, in September 2014, James won Hunan’s Seventh Xiaoxiang Friendship Award(奖). This award is given to foreigners who help make Hunan a better place by the →本处who引导定语从句,修饰先行词foreigners
People’s Government of Hunan province.”可知,他因在湖南省的慈善工作而获奖。故选B。
28.C [解析]主旨大意题。通读全文并结合最后一段中的“my dream is to help more people in need… achieve his Chinese dream step by step”可知,文章主要介绍了詹姆斯通过帮助他人来实现自己的“中国梦”的事迹。故选C。
26.A [解析]段落大意题。根据第二段中的“He cares about the veterans (退伍军人)… He has been volunteering… for those veterans for over six years… ‘We shouldn’t forget these veterans. Everyone should care for them.’”可知,本段主要介绍了詹姆斯为抗战老兵所做的努力。故选A。
27.B [解析]细节理解题。根据第三段中的“Because of his effort, in September 2014, James won Hunan’s Seventh Xiaoxiang Friendship Award(奖). This award is given to foreigners who help make Hunan a better place by the →本处who引导定语从句,修饰先行词foreigners
People’s Government of Hunan province.”可知,他因在湖南省的慈善工作而获奖。故选B。
28.C [解析]主旨大意题。通读全文并结合最后一段中的“my dream is to help more people in need… achieve his Chinese dream step by step”可知,文章主要介绍了詹姆斯通过帮助他人来实现自己的“中国梦”的事迹。故选C。
C
The Taklimakan Desert is the largest desert in China. It is about 337,600 square kilometers in the Tarim Basin in Xinjiang. The dry environment makes it difficult for life there. Sandstorms often happen, and the moving sand seriously influences the lives of local people and the natural environment in this area. However, the Chinese government and people have been making much effort to control the desert. Here are some of scientific and effective ways they have used.
One of the main ways is to build a tree belt(带) around the desert. By the end of 2023, a 2,761-kilometer-long green belt had already been built around it. In 2024, the last part of the belt, 285 kilometers, was finished. It’s about 3,046 kilometers in total. The belt lies as a strong wall against the spread of the desert.
Biological ways are also widely used. For example, people grow special plants that can grow well with little water, like huyang, suosuo, shabang and so on. These plants hold the sand and reduce sandstorms. At the same time, they can also bring certain economic(经济的) benefits to local people.
And the method of using solar power generation(太阳能发电) has been used too. By building greenhouses, people can grow vegetables and fruits. In this way, they can make full use of the land and light in the desert area.
Great changes have already taken place. The natural environment around the desert has been improved greatly. The local economy has also been developed rapidly. The success in the control of this desert shows: as long as we have a strong will and use scientific methods, we can protect the environment and build a better future for both people and nature.
29. How does the writer start the passage?
A. By listing facts.
B. By giving examples.
C. By answering questions.
30. What does the underlined word “effective” probably mean in Paragraph 1?
A. Expensive.
B. Simple.
C. Useful.
31. Why do people grow special plants in the desert?
A. To make the desert more beautiful.
B. To prevent sandstorms and get economic benefits.
C. To provide food for animals and make more money.
32. Which of the following best shows the structure of the passage? (P=Paragraph)

The Taklimakan Desert is the largest desert in China. It is about 337,600 square kilometers in the Tarim Basin in Xinjiang. The dry environment makes it difficult for life there. Sandstorms often happen, and the moving sand seriously influences the lives of local people and the natural environment in this area. However, the Chinese government and people have been making much effort to control the desert. Here are some of scientific and effective ways they have used.
One of the main ways is to build a tree belt(带) around the desert. By the end of 2023, a 2,761-kilometer-long green belt had already been built around it. In 2024, the last part of the belt, 285 kilometers, was finished. It’s about 3,046 kilometers in total. The belt lies as a strong wall against the spread of the desert.
Biological ways are also widely used. For example, people grow special plants that can grow well with little water, like huyang, suosuo, shabang and so on. These plants hold the sand and reduce sandstorms. At the same time, they can also bring certain economic(经济的) benefits to local people.
And the method of using solar power generation(太阳能发电) has been used too. By building greenhouses, people can grow vegetables and fruits. In this way, they can make full use of the land and light in the desert area.
Great changes have already taken place. The natural environment around the desert has been improved greatly. The local economy has also been developed rapidly. The success in the control of this desert shows: as long as we have a strong will and use scientific methods, we can protect the environment and build a better future for both people and nature.
29. How does the writer start the passage?
A. By listing facts.
B. By giving examples.
C. By answering questions.
30. What does the underlined word “effective” probably mean in Paragraph 1?
A. Expensive.
B. Simple.
C. Useful.
31. Why do people grow special plants in the desert?
A. To make the desert more beautiful.
B. To prevent sandstorms and get economic benefits.
C. To provide food for animals and make more money.
32. Which of the following best shows the structure of the passage? (P=Paragraph)
答案:
29.A [解析]细节理解题。根据第一段中的“The Taklimakan Desert is the largest desert in China. It is about 337,600 square kilometers in the Tarim Basin in Xinjiang. The dry environment makes it difficult for life there. Sandstorms often happen, and the moving sand seriously influences the lives of local people and the natural environment in this area.”可知,作者开篇先列举塔克拉玛干沙漠的面积、位置及恶劣的环境等事实,引出治理话题。故选A。
30.C [解析]词义猜测题。根据第一段中的“scientific and effective ways they have used”并结合后文所列举的建造树木带、种植耐旱植物、利用太阳能发电等措施及其良好效果可知,effective意为“有用的,有效的”。故选C。
31.B [解析]细节理解题。根据第三段中的“These plants hold the sand and reduce sandstorms. At the same time, they can also bring certain economic(经济的) benefits to local people.”可知,种植特殊植物既防风固沙,又为当地人带来经济收益。故选B。
32.B [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍了沙漠现状及治理的必要性;第二至四段分别介绍了三种科学治理措施;第五段总结治沙成效并升华主题。因此文章是“总—分—总”结构。选项B的结构与文章内容一致。故选B。
30.C [解析]词义猜测题。根据第一段中的“scientific and effective ways they have used”并结合后文所列举的建造树木带、种植耐旱植物、利用太阳能发电等措施及其良好效果可知,effective意为“有用的,有效的”。故选C。
31.B [解析]细节理解题。根据第三段中的“These plants hold the sand and reduce sandstorms. At the same time, they can also bring certain economic(经济的) benefits to local people.”可知,种植特殊植物既防风固沙,又为当地人带来经济收益。故选B。
32.B [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍了沙漠现状及治理的必要性;第二至四段分别介绍了三种科学治理措施;第五段总结治沙成效并升华主题。因此文章是“总—分—总”结构。选项B的结构与文章内容一致。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看