2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

D
What is a grassland?
A grassland is a biome(生物群落区) that is covered with grasses. Grass is everything to a grassland. Grass is food for animals. Grass can keep the grassland warm and wet. Grass stops the wind from blowing away the soil(土壤).
There are two kinds of grasslands. Temperate grasslands are one kind. "Temperate" means the environment has a mild climate(温和气候) and four seasons. Temperate grasslands have rich soil. Tropical grasslands are the other kind. "Tropical" means the environment is near the equator and is warm all year round. Tropical grasslands have a rainy season and a dry season. They usually have more trees and poorer soil than temperate grasslands.
Both temperate and tropical grasslands have a yearly rainfall of 25 to 75 centimeters. With so little rain, the land can dry out. Fires can start easily.
What adaptations(适应性) help grassland plants and animals survive(存活)?
Different grasslands have different kinds of grasses. However, nearly all grassland grasses have adaptations to growing well in dry conditions.
Grasses have deep roots. The roots can take in water and keep nutrients(营养). When a fire burns, everything above ground is destroyed(破坏). Down below, the roots survive. They hold on to their water and nutrients.
After a fire, new stalks can grow from the roots. The old, dead grass becomes part of soil. Gradually, the soil gets richer and richer.
Most grasses have adaptations to growing from the roots. This helps them survive and grow after animals eat the tops of the plants.
Trees that grow in tropical grasslands also have adaptations that help them survive. For example, the baobab tree grows leaves only during the wet season. It loses its leaves during the dry season.
Many kinds of animals live in grasslands. All of them have adaptations that help them survive. Some grassland animals have flat teeth for eating grass. For example, with their flat teeth, zebras bite off(咬下) the tops of grasses that are difficult to cut.
41. What plays the most important role in a grassland?
A. The tree.
B. The soil.
C. The grass.
D. The animal.
42. What do the two kinds of grasslands have in common?
A. The kind of grasses.
B. The kind of climate.
C. The number of seasons.
D. The low yearly rainfall.
43. What can help grass grow well in dry conditions?
A. Big fires.
B. Deep roots.
C. Rich soil.
D. New stalks.
44. Which of the following is TRUE?
A. Zebras use flat teeth for biting off grasses.
B. After a fire, the grass on the grassland dies forever.
C. The leaves of the baobab trees drop during the wet season.
D. Most grasses can't grow after animals eat the tops of the plants.
45. What does this passage mainly talk about?
A. Life in the grassland.
B. Fires in the grassland.
C. Plants in the grassland.
D. Climate of the grassland.
答案: D [文章大意]本文是一篇说明文。文章主要介绍了草原的生态系统。
41.C [解析]细节理解题。根据第一段中的“Grass is everything to a grassland.”可知,草原最重要的部分是草。故选 C。
42.D [解析]细节理解题。根据“Both temperate and tropical grasslands have a yearly rainfall of 25 to 75 centimeters. With so little rain, the land can dry out.”可知,两种草原的共同点是年降雨量少。故选 D。
43.B [解析]细节理解题。根据“Grasses have deep roots... They hold on to their water and nutrients... Most grasses have adaptations to growing from the roots.”可知,深深的根能够帮助草在干旱的条件下生长。故选 B。
44.A [解析]细节理解题。根据文章结尾“... with their flat teeth, zebras bite off(咬下) the tops of grasses that are difficult to cut.”可知,斑马能用扁平的牙齿咬断草;根据“When a fire burns... the roots survive.”可知,B 项错误,故排除;根据“the baobab tree... loses its leaves during the dry season”可知,C 项错误,故排除;根据“This helps them survive and grow after animals eat the tops of the plants.”可知,D 项错误,故排除。故选 A。
45.A [解析]主旨大意题。根据原文结构,文章首先介绍什么是草原,引出本文核心关键词“grassland”,再举例介绍草原上植物和动物的适应性。A 项中的“life”能够同时包含动物和植物两类生命,概括更加全面,符合文章主旨。故选 A。
易错警示 主旨大意题考查考生的概括总结以及探究主题意义的能力,是考生易错的题型。考生经常会以偏概全,有时只关注文本表面信息,不能抓住核心要点。针对该题型,考生需要重视文本出现的高频词以及每段的首句,进行概括、总结、提炼,方能抓住文本主旨。如 45 小题,全文多次出现“grassland”,首先介绍了什么是草原,又介绍了草的适应性如何帮助植物和动物生长。B、D 两项偏离主题,C 项“Plants in the grassland”不够全面,故选 A。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭