2026年高中必刷题高二下英语人教版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年高中必刷题高二下英语人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第73页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
✓答案 P186
A
语篇类型:记叙文 主题:科幻小说的力量 词数:316 难度:中 建议用时:7 分钟
[江西赣州多校 2024 高二联考]Frank Herbert's science fiction *Dune* was the first coming - of - age story that helped me survive my lonely junior high school. At age 12, my life was the tiny, boring cycle of home, school and my parents' store. *Dune* *cracked* it all open and led me to a universe that made my little world a lot more bearable. Unlike Holden Caulfield in *The Catcher in the Rye* who kept breaking windows, *Dune*'s main character, Paul Atreides, equipped me with a junior - high survival guide.
Paul is not a classic *underdog*. He's the son of a king. He's been trained since birth in war arts, politics and critical survival skills by a group of smart and experienced men with impossible - to - pronounce names. But when his world is turned upside down—when he leaves his home, loses his father and enters a physically and politically *hostile* environment—he doesn't complain and cry. He adapts.
To this day, I still can recite his words against fear: "I must not fear. Fear is the mind - killer. Fear is the little - death that brings total obliteration (完全毁灭). I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain."
The steady diet of literary fiction assigned by my teachers was *escapist* and the very act of reading (whatever the content) usually took me out of a given moment, but didn't provide much advice on how to face my daily conflicts and painful insecurity.
*Dune* was escapist, too. However, it was *expansive* and literally *redefined* possibility for me, who had been struggling along with eyes on the ground, just trying to make it through another day of boredom and hardship of being a teenage girl. Paul lifted my eyes up so I could see the stars.
1. Which best explains "hostile" underlined in paragraph 2?
A. Safe.
B. Unfriendly.
C. Unhelpful.
D. Pleasant.
2. What is probably the author's deepest impression of Paul?
A. His good education.
B. His noble birth.
C. His courage to face fear.
D. His escapist attitude.
3. What does the author say about herself as a teenager?
A. She was an optimistic girl.
B. She was not loved by her parents.
C. She had a carefree childhood.
D. She felt insecure and unconfident.
4. What is the best title for the text?
A. *The Catcher in the Rye* Should Be Banned
B. Teenagers Should Not Read Literary Fiction
C. *Dune* Became My Junior - High Survival Guide
D. Science Fiction Is Better Than Literary Fiction
词汇加油站
✓核心词汇
1. crack *vi*. & *vt*. (使)破裂 *vt*. 解决(难题);打击;阻止 *n*. 裂缝;缝隙
2. escapist *adj*. 逃避现实的
✓构词法
re - *prefix* 再;又;重新
redefine *vt*. 重新定义;使重新考虑
✓进阶词汇
1. underdog *n*. 弱者;处于劣势的人(或团队、国家等)
A
语篇类型:记叙文 主题:科幻小说的力量 词数:316 难度:中 建议用时:7 分钟
[江西赣州多校 2024 高二联考]Frank Herbert's science fiction *Dune* was the first coming - of - age story that helped me survive my lonely junior high school. At age 12, my life was the tiny, boring cycle of home, school and my parents' store. *Dune* *cracked* it all open and led me to a universe that made my little world a lot more bearable. Unlike Holden Caulfield in *The Catcher in the Rye* who kept breaking windows, *Dune*'s main character, Paul Atreides, equipped me with a junior - high survival guide.
Paul is not a classic *underdog*. He's the son of a king. He's been trained since birth in war arts, politics and critical survival skills by a group of smart and experienced men with impossible - to - pronounce names. But when his world is turned upside down—when he leaves his home, loses his father and enters a physically and politically *hostile* environment—he doesn't complain and cry. He adapts.
To this day, I still can recite his words against fear: "I must not fear. Fear is the mind - killer. Fear is the little - death that brings total obliteration (完全毁灭). I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain."
The steady diet of literary fiction assigned by my teachers was *escapist* and the very act of reading (whatever the content) usually took me out of a given moment, but didn't provide much advice on how to face my daily conflicts and painful insecurity.
*Dune* was escapist, too. However, it was *expansive* and literally *redefined* possibility for me, who had been struggling along with eyes on the ground, just trying to make it through another day of boredom and hardship of being a teenage girl. Paul lifted my eyes up so I could see the stars.
1. Which best explains "hostile" underlined in paragraph 2?
A. Safe.
B. Unfriendly.
C. Unhelpful.
D. Pleasant.
2. What is probably the author's deepest impression of Paul?
A. His good education.
B. His noble birth.
C. His courage to face fear.
D. His escapist attitude.
3. What does the author say about herself as a teenager?
A. She was an optimistic girl.
B. She was not loved by her parents.
C. She had a carefree childhood.
D. She felt insecure and unconfident.
4. What is the best title for the text?
A. *The Catcher in the Rye* Should Be Banned
B. Teenagers Should Not Read Literary Fiction
C. *Dune* Became My Junior - High Survival Guide
D. Science Fiction Is Better Than Literary Fiction
词汇加油站
✓核心词汇
1. crack *vi*. & *vt*. (使)破裂 *vt*. 解决(难题);打击;阻止 *n*. 裂缝;缝隙
2. escapist *adj*. 逃避现实的
✓构词法
re - *prefix* 再;又;重新
redefine *vt*. 重新定义;使重新考虑
✓进阶词汇
1. underdog *n*. 弱者;处于劣势的人(或团队、国家等)
答案:
【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者在文中回顾了科幻小说《沙丘》曾对她产生的影响。
1.B 词义猜测题。根据画线词所在句“But when his world is turned upside down—when he leaves his home, loses his father and enters a physically and politically hostile environment—he doesn’t complain and cry.”可知,enters a physically and politically hostile environment 应该与“leaves his home, loses his father”并列,指一种不好的境地。再结合前文提到他所在的环境是很优渥的且 But 表转折可推知,hostile 意为“不友好的;不利的”,和B项意思相近。故选B项。
巧贴士:做阅读理解词义猜测题时,要多留意 and、but 等表示逻辑关系的词,有助于快速推断出画线词的词义。
2.C 推理判断题。第二段中提到保罗处于不利境地时没有抱怨和哭而是适应了,结合第三段中作者引用的保罗面对恐惧时的话可推断,保罗面对恐惧的勇气给作者留下了最深刻的印象。故选C项。
3.D 推理判断题。根据第四段内容“The steady diet of literary fiction... but didn’t provide much advice on how to face my daily conflicts and painful insecurity.”及最后一段中的“However... just trying to make it through another day of boredom and hardship of being a teenage girl. Paul lifted my eyes up so I could see the stars.”可推断,那时候的作者是个缺乏安全感、很不自信的女孩子。故选D项。
4.C 主旨大意题。根据第一段中的“Frank Herbert’s science fiction Dune was the first coming-of-age story that helped me survive my lonely junior high school.”并综观全文可知,科幻小说《沙丘》给作者提供了许多初中时期的生存指南,所以C项适合做本文的最佳标题。故选C项。
长难句分析
However, it was expansive and literally redefined possibility for me, who had been struggling along with eyes on the ground, just trying to make it through another day of boredom and hardship
现在分词短语作状语
of being a teenage girl.
句意:然而,对我来说,它意义深远,的确重新定义了可能性,当时的我一直在挣扎,眼睛盯着地面,只是想度过作为
一个十几岁的女孩无聊和艰难的又一天。
1.B 词义猜测题。根据画线词所在句“But when his world is turned upside down—when he leaves his home, loses his father and enters a physically and politically hostile environment—he doesn’t complain and cry.”可知,enters a physically and politically hostile environment 应该与“leaves his home, loses his father”并列,指一种不好的境地。再结合前文提到他所在的环境是很优渥的且 But 表转折可推知,hostile 意为“不友好的;不利的”,和B项意思相近。故选B项。
巧贴士:做阅读理解词义猜测题时,要多留意 and、but 等表示逻辑关系的词,有助于快速推断出画线词的词义。
2.C 推理判断题。第二段中提到保罗处于不利境地时没有抱怨和哭而是适应了,结合第三段中作者引用的保罗面对恐惧时的话可推断,保罗面对恐惧的勇气给作者留下了最深刻的印象。故选C项。
3.D 推理判断题。根据第四段内容“The steady diet of literary fiction... but didn’t provide much advice on how to face my daily conflicts and painful insecurity.”及最后一段中的“However... just trying to make it through another day of boredom and hardship of being a teenage girl. Paul lifted my eyes up so I could see the stars.”可推断,那时候的作者是个缺乏安全感、很不自信的女孩子。故选D项。
4.C 主旨大意题。根据第一段中的“Frank Herbert’s science fiction Dune was the first coming-of-age story that helped me survive my lonely junior high school.”并综观全文可知,科幻小说《沙丘》给作者提供了许多初中时期的生存指南,所以C项适合做本文的最佳标题。故选C项。
长难句分析
However, it was expansive and literally redefined possibility for me, who had been struggling along with eyes on the ground, just trying to make it through another day of boredom and hardship
现在分词短语作状语
of being a teenage girl.
句意:然而,对我来说,它意义深远,的确重新定义了可能性,当时的我一直在挣扎,眼睛盯着地面,只是想度过作为
一个十几岁的女孩无聊和艰难的又一天。
查看更多完整答案,请扫码查看