2026年中考123试题精编英语辽宁专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年中考123试题精编英语辽宁专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年中考123试题精编英语辽宁专版》

A
Studying the different sleep patterns(模式) of Chinese people
Sleeping well is very important to health. However, a new report shows that on average, Chinese people experience poor sleep quality.

(
)1. On average Chinese people go to bed at
.
A. 11:02 pm
B. 11:44 pm
C. 12:01 am
D. 12:17 am
(
)2. As a junior high school student, you are recommended to sleep for
hours a night.
A. 6 ~ 7
B. 6 ~ 8
C. 7 ~ 9
D. 8 ~ 10
(
)3.
of the people have sleep problems.
A. All
B. Most
C. Half
D. Few
(
)4. The main purpose of the passage is to tell us
.
A. broken sleep is bad for health
B. sleep patterns change with age
C. we can judge people’s health by their sleep scores
D. people in China need to improve their sleep quality
答案: 1-4 CDBD [语篇导读] 本文讲述了中国人的睡眠模式及其对健康的影响,并指出中国人普遍存在睡眠质量问题,建议不同年龄段的人应保持适当的睡眠时间。
B

Sometimes, we get a paper cut when turning the pages of our textbooks. Did you know some kinds of paper are more “dangerous” than others? Three scientists from Denmark found that 65 - micrometer - thick paper is most likely to cut our skin(皮肤). They won the Physics Prize for this at the 2024 Pineapple Science Award in Hangzhou, Zhejiang, on Nov 23.
The scientists got paper with different thicknesses from 30 to 220 micrometers. They tested them on man - made fingers made from ballistic gel. This gel has the toughness of human skin.
For thin paper, the scientists found it couldn’t cut the “fingers”—it just bent(弯曲). And for thicker paper, it left a mark on the fingers but couldn’t break the “skin”. When they tried 65 - micrometer - thick paper, the scientists found it cut the fingers the most, about once every five tries. This is close to the thickness of journal(期刊)paper, like *Nature* and *Science*. A4 printer paper we often use is about 100 micrometers thick and is much safer.
The cutting angle(角度) is also important. Pushing the paper straight down onto the fingers didn’t often make a cut. Pushing it at a slanted(倾斜的) angle made more cuts.
The scientists hope their findings can help make safer things out of paper. They also made a cheap paper knife called the Papermachete that can cut through apples and chicken.
(
)5. The paper that is more “dangerous” is
B
micrometers thick.
A. 30
B. 65
C. 100
D. 220
(
)6. The thicker paper
D
in the test.
A. bent the fingers
B. broke the fingers
C. pushed the fingers down
D. left a mark on the fingers
(
)7. The scientists did the research to
C
.
A. improve journal paper
B. make a cheap paper knife
C. help make better use of paper
D. compare different kinds of paper
(
)8. The passage probably comes from a
A
.
A. website
B. diary
C. storybook
D. dictionary
答案: [语篇导读] 本文介绍了丹麦科学家的研究发现——65微米厚的纸张最容易割伤皮肤,并阐述了实验过程、影响切割的因素(厚度、角度)及研究意义,该研究获2024年菠萝科学奖。
5.B [解析] 细节理解题.根据“Three scientists from Denmark found that 65-micrometer-thick paper is most likely to cut our skin”可知,65微米厚的纸张最易割伤皮肤,属于“更危险”的类型。故选B。
6.D [解析] 细节理解题,根据“And for thicker paper,it left a mark on the fingers but couldn’t break the‘skin’”可知,较厚的纸张在人造手指上留下痕迹,但未划破“皮肤”。故选D。
7.C [解析]推理判断题。根据“The scientists hope their findings can help make safer things out of paper”可推知,研究目的是帮助用纸张制作更安全的物品,即“更好地利用纸张”。故选C。
8.A [解析]推理判断题,全文为科学研究成果报道,涉及实验过程、数据和应用,具有科普性和时效性,此类文章更可能出现在科普网站(website)。故选A。
C
①Have you ever seen a cat or dog cry? Probably not a real one! That’s because animals can’t really cry. They can make tears, but only humans can cry because of emotion(情感), reported *The New York Times*. Now let’s learn about our tears and crying.
②Tears come in three types, according to *Discover* magazine. Most of the time, our eyes make basal tears(基础性眼泪)to keep them from getting dry. When we cut onions, or when something gets in our eyes, reflex tears(反射性眼泪)pour down to help wash out foreign objects. Then there are emotional tears. They are special because they come from strong feelings, such as sadness and happiness. Emotional tears also have more protein(蛋白质)in them than the ones that come about from cutting onions, said *Time* magazine. Scientists think the protein makes emotional tears thicker and slower to run down the face. That way, other people can see them more easily.
③Young kids cry a lot, but it’s often just because something happens to them, like falling over or dropping their ice cream. But as we grow up, we cry more because of our feelings for others. “Your world becomes greater, so there are more people who become more important to you,” Ad Vingerhoets, a scientist from Tilburg University in the Netherlands, told *The New York Times*.
④In human society, crying is a call for help. It quickly lets others see that something is not right, and brings people closer. Crying also helps us calm down and think about difficult things, said *Medical News Today*.
(
)9. How does the writer begin the passage?
A. By showing a dialogue.
B. By telling a story.
C. By recommending a saying.
D. By putting a question.
(
)10. Our reflex tears
.
A. are made most of the time
B. help to protect our eyes
C. express our strong feelings
D. stop our eyes getting dry
(
)11. The last paragraph mainly talks about
.
A. crying is a call for help
B. what humans cry for
C. how crying helps humans
D. crying a lot is harmful
(
)12. How is the passage organized? (① = Paragraph 1, ② = Paragraph 2, …)

答案: 9-12 DBCA [语篇导读] 本文主要介绍了人类的眼泪以及哭泣如何帮助人类。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭