2026年中考123试题精编英语辽宁专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年中考123试题精编英语辽宁专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年中考123试题精编英语辽宁专版》

四、阅读与表达(共 4 小题,41 ~ 43 小题,每小题 2 分,44 小题 4 分;满分 10 分)
阅读短文,然后根据内容回答问题。
An idol is someone who we respect or love. However, unlike many of my classmates, my idol is not a film star, a famous writer or a sportsman. He is neither a world leader nor an important person from history. My idol is my dad.
Most people believe that a man should go out and work. However, when I was only a five-year-old boy, I was seriously ill and needed attention all the time. My mother and father both worked and my grandparents lived far away. This was a big problem. My dad knew how much my mum loved her job, so he stopped working to stay at home and look after me. Many men in this situation would want their wives to stay with the child, but my dad always thinks about others before himself. This made me start to respect him.
My dad later took a job and worked at night. He chose the job so that he would only be out of the house when I was sleeping. Since then, my dad has helped and supported me in everything I do. I remember when I was learning to ride a bike. My dad ran behind me and held the back of the bicycle so that I would not fall. I felt so safe because I knew he was near. I did not notice when he stopped holding me. Soon, I was able to ride by myself.
My family is not rich, and we do not own a big house or an expensive car. My dad has showed me that something is more important than money. My dad gives me his time. Although he now works hard every day and is often very busy, he always makes time to stay with me. He helps me with my homework, and plays games with me at weekends. We make and fly our own kites, go for walks in the countryside, and even cook together. He taught me that I can achieve anything if I really work hard on it.
My dad is my idol because he showed me the most important things in life.
41. What's wrong with the writer when he was five?

42. Why did the writer's dad take a job to work at night?

43. According to the writer's dad, what is more important than money?

44. Who is your idol? Why is he/she your idol? Write 30 words or more.
答案: [语篇导读]本文主要介绍了作者生命中的偶像——他的父亲。
41. He was seriously ill and needed attention all the time.
42. Because he would be out of the house when the writer was sleeping.
43. The time with family.
44. My idol is my mother. Because she is calm, wise and helpful. When I do something wrong, she never gets angry with me. She always helps me and gives me suggestions. I learn a lot from her.(开放性试题,答案不唯一)
五、书面表达(满分 20 分)
45. 近来,国家卫生健康委员会提出实施"体重管理年"三年行动计划,旨在普及健康生活方式,加强慢性病防治。作为中学生,我们该如何科学管理体重呢? 请结合自身情况,写一篇英语短文,给校英文报投稿,谈谈你的具体计划和理由。

注意:
(1) 词数 80 ~ 100,开头已给出,不计入总词数;
(2) 可适当增加细节,以使行文连贯;
(3) 文中不能出现真实姓名及学校名称。
Recently, our government carried out a policy called The Three-Year Action Plan for Weight
Management.
答案: One possible version:
Recently, our government carried out a policy called The Three-Year Action Plan for Weight Management. As a middle school student, I’m a bit overweight. This really affects my daily life and sports performance.
To change this situation, I’ve made some plans. Firstly, I’ll adjust my diet. I’ll reduce the intake of junk food like hamburgers and fried chicken, and instead, eat more fruits, vegetables and whole grains. Secondly, I’ll do sports regularly. I plan to run for half an hour every morning and play badminton with my friends after school.
Managing weight is of great importance. It helps us build a strong body and develop healthy habits, which will enable us to live a healthy life.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭