2026年中考123试题精编英语辽宁专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年中考123试题精编英语辽宁专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年中考123试题精编英语辽宁专版》

四、阅读与表达(共 4 小题,41 ~ 43 小题,每小题 2 分,
44 小题 4 分;满分 10 分)
阅读短文,然后根据内容回答问题。
Water shortage is a big problem in many parts of the
world. In some dry places, not having enough water
makes daily life very hard. People there have trouble
finding enough water and getting clean water to drink.
One good way to solve this problem is to dig wells(井).
With the help of modern technology, wells can now be dug
near people’s homes. Special machines dig deep into the
ground to find fresh water. After finding the water, a pump
is put in. Then people can easily get water from the well.
Having wells nearby is great because people don’t need to
walk far to get water, and the water they get is clean and
safe to drink.
Collecting rainwater is another useful way. It usually
needs many people to work together to build water tanks.
Some tanks are built on rooftops, and some are built at
schools. These tanks collect and store rainwater. The
stored rainwater can be used when there is no rain. At
school, these rainwater collection systems are like good
teaching tools. Students can learn how to save water and
protect the environment by using them.
Reusing water also helps a lot when there is not
enough water. Water used for washing dishes, which can’t
be used for drinking or cooking, can be used again. It can
be used to water plants and fruit trees. This helps keep the
plants alive and saves water at the same time.
41. What is one advantage of having wells near people’s
homes?

42. Why are rainwater collection systems useful at
schools?

43. What kind of water can be reused to water plants and
fruit trees?

44. Besides digging wells, collecting rainwater, and
reusing water, what is one more simple idea you could
try to save water? Write 30 words or more.
答案: [语篇导读] 本文是一篇说明文。一些地方因缺水、很难找到水,本文就这一问题而列出了四种取水的方式。
41.People don't need to walk far to get water./People can get clean and safe water to drink easily.
42.Because they can be used as good teaching tools./Because they can help students learn how to save water and protect the environment.
43.The water used for washing dishes.
44.A simple idea is turning off the tap while brushing teeth. Many people let the water run the whole time, which wastes a lot. By doing this, we can save clean water for important uses like drinking or cooking.(开放性试题,答案不唯一)
五、书面表达(满分 20 分)
45. 现在,在中国的各个大中小城市,校园门口总是有
一大群学生家长接送自己的孩子上学、放学。你是
九年级学生,你的家长也这样做吗?你班同学针对
这种现象展开了辩论。如果你也参与辩论,你会支
持哪种观点呢?
请根据下表内容提示,选择一种观点,说说你的看
法吧。

注意:
(1)词数 80 ~ 100,开头已给出,不计入总词数;
(2)补充 1 ~ 2 点,可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现真实姓名及学校名称。
At present in different cities of China, many
parents take their children to and from school every
day, rain or shine.
答案: Possible version 1:
At present in different cities of China, many parents take their children to and from school every day, rain or shine. In my opinion, it's not necessary.
First, we are teenagers now. We should develop our independence. We can decide how to go to school or go home, alone or with friends. Second, it takes up parents’ time and energy, as they have work to do every day. Third, if too many parents drive their children to school, it may increase traffic jams around the school area. Additionally, using cars frequently can contribute to air pollution.
Of course, safety is important, but we can find solutions like walking in groups or using school buses. All in all, I don't think parents need to take us to and from school every day.
Possible version 2:
At present in different cities of China, many parents take their children to and from school every day, rain or shine. In my opinion, it’s natural and necessary.
First, it is safer for both parents and children because there is heavy traffic on the road, which can cause accidents. Additionally, when parents are with them, children can directly feel their parents’ care. When parents walk or drive with their children, they can create a warm family atmosphere. Third, parents and children can communicate with each other on the way. Parents can help their children solve problems they encounter in daily life.
In conclusion, young children are not mature enough to travel to school alone, so parents' daily company is necessary.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭