2025年学霸组合训练八年级英语下册译林版苏州专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年学霸组合训练八年级英语下册译林版苏州专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年学霸组合训练八年级英语下册译林版苏州专版》

二、阅读理解(每小题2分,满分30分)
                    
A
Do you want to have a meaningful weekend? At the after - school centre, we have clubs and activities for everyone. New members are always welcome.
Cooking Club
Here we can help you learn to make soup, cook noodles, bake cakes and more. Start at 4 p.m. on Mondays.
Tip: Making a cake needs about 200 g of flour(面粉), 150 g of eggs and 250 g of cream.
Environmental Club
The work includes picking up litter in our community and dividing it into different kinds to help make a better environment.
We will begin every Sunday morning.
Elder - care Group
Can you teach an old person how to use the smart washing machines? We plan to write a guide map for the old to learn how to wash clothes by using the machines. We hope they can keep up with the times. If you are free on Thursdays, we'd like to hear from you.
If you want to know more information. Please call us at 4856 - *** - 8655.
(   )11.Who does the passage have to do with?
     
A.Parents.                B.Teachers.
     
C.Students.                D.Housewives.
(   )12.If you want to make a cake,which picture shows the per cent of the three cooking materials?
     
A.          B.          C.   D.
                                42
(   )13.What is the purpose of the Elder−care Group?
     
A.To lead the old to make guide maps.
     
B.To help the old learn how to wash clothes by using the machine.
     
C.To introduce the importance of the washing machines.
     
D.To make the old feel the warmth of young.

B
  You may think you cannot live through summer without air conditioners(空调).But in ancient
China,hand fans were almost the only help for people to drive the heat away.
  
Chinese people started to use hand fans over2,000years ago.The fans came in different shapes,such as round and square.They were also made from all kinds of materials(材料).Palm leaf fans were cheap and easy to make.Feather fans showed the owner's high status(地位).Sandal wood(檀香)fans could send out a sweet smell.
  Later,hand fans became even more popular because they were seen as artworks.At that time,tuanshan(round fans)and zheshan(folded fans)were the most common.
  In the shape of a full moon,tuanshan were usually made of silk.They had beautiful embroidery(刺绣)of birds and flowers on them.Women,especially those in the palace,liked to use them.Poets in ancient China often compared a woman's abandoned(被抛弃的)fate to tuanshan.Nalan Xingde wrote during the Qing dynasty,“If only life were as beautiful as when we first met,why should the autumn wind bother to pity deserted painted fans."
  However,men,especially the literati(文人),used zheshan,or folded fans.The literati liked them because zheshan were usually made of paper and they could paint and write poems on them.It was a way for them to show off their talents in literature,painting and calligraphy(书法).Almost anything can be painted on zheshan,but the most popular ones are usually landscapes.
  Today,Chinese people still use these fans.They have already become a symbol of Chinese culture and also a part of our everyday life.So the next time you use a fan,you may think of the stories behind it.
(   )14.According to this passage,which of the following may be Wang Xizhi's favourite hand fan?
     
A.          B.         C.     D.
                                
(   )15.Which of the following is the Chinese translation of the underlined sentence in Paragraph4?
     
A.人生若只如初见,何事秋风悲画扇。
     
B.银烛秋光冷画屏,轻罗小扇扑流萤。
     
C.舞低杨柳楼心月,歌尽桃花扇底风。
     
D.奉帚平明金殿开,暂将团扇共徘徊。
(   )16.What do we know about hand fans?
     
A.They can be made from different materials.
     
B.They become less popular in recent years.
     
C.There were only2shapes of hand fans in ancient China.
     
D.People mainly used fans with sweet smells2,000years ago.
(   )17.What does the passage mainly tell us?
     
A.The stories behind fans.
     
B.Fans developed into artworks.
     
C.Chinese people still use fans.
     
D.The literati liked fans best.
                    
C
  From November30th to December12th,people from all over the world who care about climate change came together in Dubai,the United Arab Emirates(UAE).They were there for COP28.
  
COP28is the28th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on
Climate Change(《联合国气候变化框架公约》第28次缔约方大会).World leaders and climate organizations came together.They worked on ways to deal with the problems of climate change.
  Our world is getting warmer.In2015,countries reached the Paris Agreement and set a goal:to limit(限制)global warming to1.5℃above pre−industrial levels(工业化前水平).The world is trying to meet this goal,and all UN climate change meetings are working on this.
  
But it seems that we are running out of time.The level of CO₂ in the air is now50per cent more than its pre−industrial level.It's not just the weather getting hotter.Bad weather,such as strong storms and droughts,is taking lives and destroying(毁坏)homes.Some Pacific islands have even lost their lands because of the rising sea level.Now is the time for all of us to do something about it.
  What achievements are made in COP28?The UAE and Germany each promised100million to help developing countries with climate change.More than120countries and regions started to connect health problems with climate change.More than110countries and regions have agreed to triple(使成为三倍)the world's renewable energy capacity(可再生资源产能)by2030.
(   )18.How long did the meeting last?
     
A.For 11 days.              B.For 13 days.
     
C.For 15 days.              D.For 17 days.
(   )19.What does the underlined word“this”in Paragraph3refer to?
     
A.Making an agreement about climate change.
     
B.Setting a date for meeting COP28.
     
C.Taking lives and destroying homes.
     
D.Limiting global warming to1.5℃above pre−industrial levels.
(   )20.What is the main idea of Paragraph4?
     
A.There is no time to change the level of CO₂.
     
B.We have to take action as quickly as we can.
     
C.Climate change means having more hot days.
     
D.People will have to live together in bigger houses.
(   )21.What can we probably infer from the passage?
     
A.The world started to become cool quickly.
     
B.There are great achievements made in COP28.
     
C.Health problems are becoming more serious.
     
D.Developing countries should help other countries.
                    
D
  
Betty was the tallest kid at school.But some kids in her class liked to make fun of her.They were always chanting(反复地喊),“Betty,Betty,long as spaghetti(意大利面)!"
  Ella,Betty's classmate,was a cool kid.She could play the guitar very well.Wherever Ella went,other kids followed her.Ella didn't really like it when other kids made fun of Betty.But she never told them to stop because she liked being“a cool kid".
  One weekend,Ella went to see her grandfather.Ella saw one chicken in a corner.It was weaker than the others and it didn't have many feathers(羽毛).“That poor chicken,”said Ella.“It is really afraid and it's almost bare.What's the matter with it?"she asked her grandfather.Her grandfather told Ella that if one chicken was different,the others would keep pecking(啄)it until it died.
  When she heard that,Ella picked up the chicken.She could feel its heart beating so fast in its little body.She took it home without thinking twice.
  The next day Ella saw Betty sitting by herself.“I'm going to talk to Betty,”she said.
  “Betty,Betty,long as spaghetti?"a kid beside Ella asked.“Why her?"
  Ella didn't answer but came to Betty.“You can play the drums and I can play the guitar,”Ella said.“We should start a band(乐队)."
  “Sounds great!"said Betty.“What should we name it?”“Chicken Beat,”said Ella.
  Later,Chicken Beat became a fantastic band and it won every competition.No one made fun of
Betty anymore.At the same time,Ella's chicken grew into a beautiful hen,with long legs and soft feathers.She called it Betty as well.
(   )22.What does the underlined word“bare”in Paragraph3most probably mean in Chinese?
A.舒适的                 B.兴高采烈的
     
C.光秃秃的                D.合乎情理的
(   )23.What is the underlined sentence“Why her?"short for?
     
A.Why is Betty called spaghetti?
     
B.Why can Betty play the drums?
C.Why are you going to talk to Betty?
     
D.Why do you start a band with Betty?
(   )24.Which is the RIGHT order of the following events?
     a.Ella and Betty started a band.      b.Ella kept the chicken.
     c.Some kids laughed at Betty.       d.No one made fun of Betty anymore.
     e.Ella visited her grandfather.
     
A.c→b→e→a→d B.c→e→b→a→d
     
C.c→e→b→d→a D.e→c→b→a→d
(   )25.What can we learn from the passage?
     
A.Don't be too hard on yourself.     B.Take good care of animals.
     
C.It's not easy to start a band.      D.Learn to care about others.
答案: 答案速递:阅读理解 【A】11~13 CAB 【B】14~17 DAAA 【C】18~21 BDBB 【D】22~25 CCBD;A[文章大意]本文是一篇应用文,主要介绍了一个课后中心的俱乐部和活动,包括烹饪俱乐部、环保俱乐部和老年护理小组,旨在帮助人们学习新技能、改善环境以及帮助老年人使用智能洗衣机。11. C 推理判断题。根据“At the after - school centre, we have clubs and activities for everyone.”可推知,文章与学生们有关。故选C。12. A 推理判断题。根据“Tip: Making a cake needs about 200 g of flour, 150 g of eggs and 250 g of cream.”可知,各成分的比例应该面粉应占33%左右,鸡蛋占25%,奶油占42%。故选A。13. B 细节理解题。根据“Can you teach an old person how to use the smart washing machines? We plan to write a guide map for the old to learn how to wash clothes by using the machines.”可知它的目的是帮助老人学会如何用洗衣机洗衣服。故选B。B[文章大意]本文是一篇说明文,主要介绍了中国的扇子的使用和发展。14. D 推理判断题。根据“However, men, especially the literati used zheshan, or folded fans.”可知,文人用折扇,王羲之属于文人。故选D。15. A 句意猜测题。“If only life were as beautiful as when we first met, why should the autumn wind bother to pity deserted painted fans”表示的是如果生活还像初次相遇时那样美好,秋风又何必怜惜被遗弃的画扇呢,对应的翻译是“人生若只如初见,何事秋风悲画扇”。故选A。16. A 细节理解题。根据“They were also made from all kinds of materials.”可知,扇子是由不同材料构成的。故选A。17. A 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了扇子的发展历史故事以及它们的种类等。故选A。C[文章大意]本文是一篇说明文,主要讲述了各国领导参加《联合国气候变化框架公约》第28次缔约方大会,积极探寻应对气候变化的方法,完成了部分既定目标。18. B 数字计算题。根据第一段“From November 30th to December 12th”可知会议持续13天。故选B。19. D 代词指代题。根据“In 2015, countries reached the Paris Agreement and set a goal: to limit global warming to 1.5℃ above pre - industrial levels.”可知,《巴黎协定》设定了一个限制全球变暖的目标,世界各国都为这个目标而努力。故选D。20. B 段落大意题。结合全段介绍气候变化已经导致了一系列问题,再根据最后一句“Now is the time for all of us to do something about it.”可知,本段告诫我们应尽快行动起来应对气候变化。故选B。21. B 推理判断题。根据最后一段“What achievements are made in COP28? The UAE... by 2030.”可知,COP28会议已经取得了很大的成就。故选B。D[文章大意]本文是一篇记叙文,讲述了贝蒂因身高被同学们嘲笑,而在学校很受欢迎的埃拉虽然不喜欢别的同学嘲笑贝蒂,但因为喜欢扮酷所以并未加以阻止。一个周末,埃拉看到一只与贝蒂身处相同境地的小鸡,为此深受感触。于是她想要帮助贝蒂。最终埃拉和贝蒂组建了一个非常棒的乐队,没有人再嘲笑贝蒂了。22. C 词义猜测题。根据“It was weaker than the others and it didn’t have many feathers.”和“the others would keep pecking it”可知,这只鸡被其他鸡啄,羽毛很少,几乎秃了,由此可推测bare意为“光秃秃的”。故选C。23. C 句意理解题。根据“I’m going to talk to Betty”可知,埃拉想要去和贝蒂交谈,而旁边的一个孩子非常不理解埃拉为什么想要去和贝蒂交谈,所以“Why her?”是“Why are you going to talk to Betty?”的简略形式。故选C。24. B 事件排序题。通读全文可知,文章事件的正确发展顺序是:贝蒂因为身高被同学们嘲笑;埃拉在一个周末去看望祖父;在祖父那里埃拉看到一只可怜的小鸡,然后收养了这只小鸡;埃拉回学校后邀请贝蒂和自己一起组建乐队;乐队成功后,再也没有人嘲笑贝蒂了。所以正确的顺序为c→e→b→a→d。故选B。25. D 推理判断题。通读全文可知,文章塑造了贝蒂和小鸡两个“弱者”,在埃拉的帮助下,贝蒂和小鸡都重获新生,所以文章想要告诉我们:要学会关心别人。故选D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭