第79页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
四、阅读表达(共10小题,计10分)
A. 补全短文 根据短文内容,从短文后的A—F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)
Do your parents control(控制) hundreds of things for you when you are a kid, such as the clothes you wear, the food you eat, and where you go? It is a good thing. 1
Parents are important in shaping your lives. They should let go and allow you to make your own decisions.
Teenagers over 15 have the ability to make independent decisions. Information and technology are developing fast. 2
3
When you are allowed to make choices, you may make mistakes. But it doesn't matter. 4
When you have chances to make decisions, you feel more confident in your ability to deal with problems. This can help you develop a stronger feeling of control over your lives.
What's more, allowing teenagers to make decisions can improve relationships between teenagers and parents. 5
A. Making decisions helps teenagers feel confident.
B. Kids need this kind of protection and help.
C. You can learn from your mistakes and will do better next time.
D. Today's teenagers have a better understanding of the world.
E. It may be quite hard and scary to make your own choices.
F. By giving teenagers respect, parents can trust them to make good choices.
A. 补全短文 根据短文内容,从短文后的A—F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)
Do your parents control(控制) hundreds of things for you when you are a kid, such as the clothes you wear, the food you eat, and where you go? It is a good thing. 1
B
But when you grow older, you realize you can't grow into adults under your parents’ wing.Parents are important in shaping your lives. They should let go and allow you to make your own decisions.
Teenagers over 15 have the ability to make independent decisions. Information and technology are developing fast. 2
D
Compared with your parents, you're knowledgeable(有见识的) at an early age. So you may make wiser decisions.3
E
But you can start with making small choices, and then slowly make bigger and more important choices.When you are allowed to make choices, you may make mistakes. But it doesn't matter. 4
C
Finally you can develop problem-solving skills and creativity.When you have chances to make decisions, you feel more confident in your ability to deal with problems. This can help you develop a stronger feeling of control over your lives.
What's more, allowing teenagers to make decisions can improve relationships between teenagers and parents. 5
F
With trust and respect, teenagers will have more communication with their parents.A. Making decisions helps teenagers feel confident.
B. Kids need this kind of protection and help.
C. You can learn from your mistakes and will do better next time.
D. Today's teenagers have a better understanding of the world.
E. It may be quite hard and scary to make your own choices.
F. By giving teenagers respect, parents can trust them to make good choices.
答案:
1.B [解析]空格前提到父母对孩子的控制是件好事,空格后用But引出转折,指出“当你渐渐长大,你会意识到自己无法在父母的庇护下成长为成年人”。B项“孩子需要这种保护和帮助”承上启下,符合语境。
2.D [解析]空格前讲“信息和技术正迅速发展”。空格后提到青少年比父母更早有见识,因此也许能做出更明智的决定。D项“如今的青少年对世界有更好的理解”与上下文衔接紧密,符合语境。
3.E [解析]空格后讲“但你可以从做出小的选择开始,然后慢慢地做出更大、更重要的选择”。E项“自己做选择可能相当困难且可怕”引出下文,符合语境。E项中的hard and scary与下文中的start with making small choices相呼应。
4.C [解析]空格前提到“犯错没关系”。空格后讲“最终,你可以培养解决问题的能力,并激发创造力”。C项“你可以从错误中学习,下次做得更好”解释了犯错的积极意义,且C项中的learn from your mistakes与下文中的develop problem-solving skills形成“行为-结果”的递进关系。
5.F [解析]本段围绕“自主决定能改善亲子关系”展开。F项“通过尊重青少年,父母可以信任他们做出好的选择”符合语境。F项中的giving teenagers respect与后文中的trust and respect相呼应。
评分标准:以上每小题1分,见错不给分。
2.D [解析]空格前讲“信息和技术正迅速发展”。空格后提到青少年比父母更早有见识,因此也许能做出更明智的决定。D项“如今的青少年对世界有更好的理解”与上下文衔接紧密,符合语境。
3.E [解析]空格后讲“但你可以从做出小的选择开始,然后慢慢地做出更大、更重要的选择”。E项“自己做选择可能相当困难且可怕”引出下文,符合语境。E项中的hard and scary与下文中的start with making small choices相呼应。
4.C [解析]空格前提到“犯错没关系”。空格后讲“最终,你可以培养解决问题的能力,并激发创造力”。C项“你可以从错误中学习,下次做得更好”解释了犯错的积极意义,且C项中的learn from your mistakes与下文中的develop problem-solving skills形成“行为-结果”的递进关系。
5.F [解析]本段围绕“自主决定能改善亲子关系”展开。F项“通过尊重青少年,父母可以信任他们做出好的选择”符合语境。F项中的giving teenagers respect与后文中的trust and respect相呼应。
评分标准:以上每小题1分,见错不给分。
B. 完成图表 根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共5小题;每小题1分,计5分)
NANNING, Feb. 26—Two Chinese scientists were rescued(救援) from a karst(喀斯特) cave following a 69-hour search.
On Feb. 5, a scientific research team entered a karst cave in Baise, Guangxi Zhuang Autonomous Region. Five members of the team dived to photograph rare cave fish in the underwater caves, but on their return at 7 p.m., two team members, both surnamed Zhou, were found to be missing.
After receiving the call for help from their teammates, a joint rescue team of 13 divers, police, firefighters, and doctors was quickly organized.
The cave appears as a large hall but narrows deeper inside. It contains air pockets—spaces with water below and air above, according to Liang Liang, a rescue officer. “The complex environment was unknown to us, which was the biggest challenge,” he said. Visibility(能见度) was limited to just 3 meters, forcing rescuers to use portable(携带的) lights. With water depths reaching 18 meters, rescuers used five 200-meter reels(线轮) to lay guide ropes from the cave entrance into the water.
“The exact places of the lost members were unclear, and we could only hear the sound of knocking on the rock walls, to find a general direction,” said Xu Shide, a diver.
The elder Zhou was found at 4:30 a.m. on Feb. 6, in an air pocket 16 meters below the water surface and about 300 meters from the cave entrance. After 90 minutes of further efforts, he was finally outside the cave.
Xu Shide said the younger Zhou was trapped much deeper, so they scanned more than 10 underwater air pockets.
Fortunately, around 6:50 p.m. on February 8, they discovered younger Zhou waving his hand in another air pocket 28 meters deep and about 500 meters from the entrance. When Zhou was rescued at around 8:30 p.m., he was so weak after three days without food.
“The team was professional, with cave rescue skills and advanced equipment,” said Tang Junwen, a cave diver and trainer with the Ministry of Emergency Management. “Plus, these caves weren't completely enclosed, allowing lost people to find breathable air pockets.”
Rescuers warned that getting lost is a major risk of cave exploration. Proper preparation, including plenty of food and communication tools, is important before entering caves. Explorers should also have outdoor survival experience.
Challenges
• the cave’s complex structure
• 6
• not knowing the exact places of the missing people
Rescue 7
• rescue boats
• five 200-meter reels with guide ropes
• 8
Keys to the successful cave diving rescue
◆ The cave contains air pockets which 9
◆ The rescue team is professional.
◆ The two missing members have outdoor survival experience and strong wills.

NANNING, Feb. 26—Two Chinese scientists were rescued(救援) from a karst(喀斯特) cave following a 69-hour search.
On Feb. 5, a scientific research team entered a karst cave in Baise, Guangxi Zhuang Autonomous Region. Five members of the team dived to photograph rare cave fish in the underwater caves, but on their return at 7 p.m., two team members, both surnamed Zhou, were found to be missing.
After receiving the call for help from their teammates, a joint rescue team of 13 divers, police, firefighters, and doctors was quickly organized.
The cave appears as a large hall but narrows deeper inside. It contains air pockets—spaces with water below and air above, according to Liang Liang, a rescue officer. “The complex environment was unknown to us, which was the biggest challenge,” he said. Visibility(能见度) was limited to just 3 meters, forcing rescuers to use portable(携带的) lights. With water depths reaching 18 meters, rescuers used five 200-meter reels(线轮) to lay guide ropes from the cave entrance into the water.
“The exact places of the lost members were unclear, and we could only hear the sound of knocking on the rock walls, to find a general direction,” said Xu Shide, a diver.
The elder Zhou was found at 4:30 a.m. on Feb. 6, in an air pocket 16 meters below the water surface and about 300 meters from the cave entrance. After 90 minutes of further efforts, he was finally outside the cave.
Xu Shide said the younger Zhou was trapped much deeper, so they scanned more than 10 underwater air pockets.
Fortunately, around 6:50 p.m. on February 8, they discovered younger Zhou waving his hand in another air pocket 28 meters deep and about 500 meters from the entrance. When Zhou was rescued at around 8:30 p.m., he was so weak after three days without food.
“The team was professional, with cave rescue skills and advanced equipment,” said Tang Junwen, a cave diver and trainer with the Ministry of Emergency Management. “Plus, these caves weren't completely enclosed, allowing lost people to find breathable air pockets.”
Rescuers warned that getting lost is a major risk of cave exploration. Proper preparation, including plenty of food and communication tools, is important before entering caves. Explorers should also have outdoor survival experience.
Challenges
• the cave’s complex structure
• 6
low/limited/poor
visibility• not knowing the exact places of the missing people
Rescue 7
tools/equipment
• rescue boats
• five 200-meter reels with guide ropes
• 8
(portable)lights
allowing rescuers to view the underwater situationKeys to the successful cave diving rescue
◆ The cave contains air pockets which 9
provide
oxygen(氧气) for the missing people.◆ The rescue team is professional.
◆ The two missing members have outdoor survival experience and strong wills.
答案:
6.low/limited/poor 7.tools/equipment 8.(portable)lights 9.provide
10.communication/touch/contact/their way
评分标准:以上每小题1分;意思正确给0.5分,形式正确再加0.5分。
10.communication/touch/contact/their way
评分标准:以上每小题1分;意思正确给0.5分,形式正确再加0.5分。
查看更多完整答案,请扫码查看