第6页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
二、完成对话 在空格中填上适当的单词,使对话完整正确。一空一词(含缩写词)。(共10小题;每小题1分,计10分)
Li Ming and his British friend Andy are touring the Forbidden City.
(L—Li Ming A—Andy)
A: This palace is amazing. Ancient Chinese buildings never let you down. Each of them is a wonderful 1
L: Totally agree with you. Some discoveries show that Chinese people began to develop its special construction (建筑) style as 2
A: Wow! No 3
L: It's said it has about 8700 jian.
A: So you mean there are nearly 10 thousand 5
L: Actually no. The Chinese character 间 "jian" means a room today. But in ancient China, it was used as a basic unit to 6
A: That's interesting. Then how is the size of jian decided?
L: Good 7
A: Really? How?
L: Well, in ancient China, the bay width of 9
A: Oh! Now, I know 10

Li Ming and his British friend Andy are touring the Forbidden City.
(L—Li Ming A—Andy)
A: This palace is amazing. Ancient Chinese buildings never let you down. Each of them is a wonderful 1
window
into Chinese culture.L: Totally agree with you. Some discoveries show that Chinese people began to develop its special construction (建筑) style as 2
early
as more than 7000 years ago. We have one of the three greatest architectural systems (建筑体系) in the world.A: Wow! No 3
wonder
there are so many fantastic ancient Chinese buildings across the country. They're the symbols of ancient Chinese wisdom. I've heard there are more than 870 buildings in the Forbidden City. But how 4 big/large
is it on earth?L: It's said it has about 8700 jian.
A: So you mean there are nearly 10 thousand 5
rooms
here?L: Actually no. The Chinese character 间 "jian" means a room today. But in ancient China, it was used as a basic unit to 6
describe/measure
the floor space of a building.A: That's interesting. Then how is the size of jian decided?
L: Good 7
question
. Each space defined (标明界限) by four columns is one jian. However, the bay width, which means the distance between two columns, could be 8 different
.A: Really? How?
L: Well, in ancient China, the bay width of 9
common
people's houses could usually be no more than 3.3 meters. For those working in the government, it became wider. For emperors' palaces, such as the Forbidden City, it could reach more than 5.8 meters.A: Oh! Now, I know 10
why
the room here is so wide. Let's see how many jian the building in front of us has.
答案:
1.window2.early3.wonder4.big/large5.rooms
6.describe/measure 7.question8.different9.common10why
6.describe/measure 7.question8.different9.common10why
三、短文填空 从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)。(共10小题;每小题1分,计10分)
after busy choose direct enjoy expect
notice offer outside rule run they
Dashiban is a 600 - year - old village in Xichang, Sichuan Province. It was a 1

In order to change the situation, Xichang started a project in Dashiban in 2021. To keep the village's historical charm (魅力), it followed the 2
The local government's efforts changed the village's appearance greatly, which has 4
Dashiban now has 232 homestays, 85 restaurants and 65 travel photography studios. Tourism has become the village's main industry, creating jobs for over 1000 villagers. It received 1.9 million visitors last year. People from different cities even 10
after busy choose direct enjoy expect
notice offer outside rule run they
Dashiban is a 600 - year - old village in Xichang, Sichuan Province. It was a 1
busy
place on the Southern Silk Road and the Tea Horse Road. However, the village gradually declined. Many villagers left their hometown to search for work elsewhere.In order to change the situation, Xichang started a project in Dashiban in 2021. To keep the village's historical charm (魅力), it followed the 2
rule
of "repairing the old as old". The local government improved tourism infrastructure (基础设施) 3 to offer
unforgettable experiences of local culture and traditions.The local government's efforts changed the village's appearance greatly, which has 4
directly
benefited homestay (民宿) business. Chen Xiaoyu 5 has run
a homestay for several years. She said she never 6 expected
that she could make so much money in her hometown. The village's change has also drawn more and more villagers working 7 outside
back home to start businesses. Xiao Wenfang gave up her job in the big city and opened a restaurant with her father in the village 8 after
learning about its changes. Ethnic - themed travel photography has also become very popular in the ethnic village, following homestays and restaurants. Many tourists come to dress 9 themselves
in traditional clothes.Dashiban now has 232 homestays, 85 restaurants and 65 travel photography studios. Tourism has become the village's main industry, creating jobs for over 1000 villagers. It received 1.9 million visitors last year. People from different cities even 10
choose
this small village to live in when they are free. They just want to enjoy the easy life here.
答案:
1.busy[解析]形容词。根据冠词a和名词place可知,此处应用形容词。根据下文“However,thevillagegraduallydeclined.”可知,然而,这个村庄逐渐衰落了,本句与上句构成转折关系。由此可知,这个村庄过去是南方丝绸之路和茶马古道上的一个忙碌的地方。busy忙碌的。
2.rule [解析]名词的数。根据the和of可知,此处应用名词。根据下文中的“repairing theoldasold”及语境可知,此处表示遵循“修旧如旧”的原则。rule原则。此处表特指,应用可数名词单数形式。
3.tooflfer [解析]动词不定式。此处表示当地政府改善旅游设施以提供难忘的当地文化和传统体验。offer提供。分析句子结构可知,此处应用动词不定式短语作目的状语。
4.directly [解析]词性转换(adj.→ady.)。此处表示当地政府的努力极大地改善了村庄的面貌,这使民宿生意直接获益。分析句子结构可知,此处应用副词作状语修饰动词benefited。directly直接地。
5.hasrun [解析]现在完成时和主谓一致。此处表示Chen Xiaoyu已经经营一家民宿多年。run经营。根据时间状语for several years可知,句子时态应用现在完成时;且主语Chen Xiaoyu是第三人称单数,助动词应用has。
6.expected[解析]一般过去时。此处表示她从未预料到能在自己的家乡赚如此多的钱。expect预料。根据said和语境可知,此处描述过去发生的事情,时态应用一般过去时
7.outside [解析]副词。根据下文中的back home tostart businesses及语境可知,这个村庄的变化也吸引了越来越多的在外打工的村民返乡创业。outside在外面。
8.after [解析]介词。此处表示在了解到家乡的变化后,Xiao Wenfang放弃了她在大城市的工作,和父亲在村庄里开了一家饭馆。after在……后,后接动名词作宾语。
9.themselves[解析]代词。此处表示许多游客来这里穿传统的服装拍照。dressoneselfin表示“穿上特定的衣服”。此处指代tourists,应用反身代词themselves。
10.choose[解析]动词。此处表示来自不同城市的人们在闲下来时甚至选择在这个小村庄里生活。choose选择。分析句子结可构知可,此知处,此时处态应缺用少谓一般语现。根在据时下。文中的“whentheyarefree”
2.rule [解析]名词的数。根据the和of可知,此处应用名词。根据下文中的“repairing theoldasold”及语境可知,此处表示遵循“修旧如旧”的原则。rule原则。此处表特指,应用可数名词单数形式。
3.tooflfer [解析]动词不定式。此处表示当地政府改善旅游设施以提供难忘的当地文化和传统体验。offer提供。分析句子结构可知,此处应用动词不定式短语作目的状语。
4.directly [解析]词性转换(adj.→ady.)。此处表示当地政府的努力极大地改善了村庄的面貌,这使民宿生意直接获益。分析句子结构可知,此处应用副词作状语修饰动词benefited。directly直接地。
5.hasrun [解析]现在完成时和主谓一致。此处表示Chen Xiaoyu已经经营一家民宿多年。run经营。根据时间状语for several years可知,句子时态应用现在完成时;且主语Chen Xiaoyu是第三人称单数,助动词应用has。
6.expected[解析]一般过去时。此处表示她从未预料到能在自己的家乡赚如此多的钱。expect预料。根据said和语境可知,此处描述过去发生的事情,时态应用一般过去时
7.outside [解析]副词。根据下文中的back home tostart businesses及语境可知,这个村庄的变化也吸引了越来越多的在外打工的村民返乡创业。outside在外面。
8.after [解析]介词。此处表示在了解到家乡的变化后,Xiao Wenfang放弃了她在大城市的工作,和父亲在村庄里开了一家饭馆。after在……后,后接动名词作宾语。
9.themselves[解析]代词。此处表示许多游客来这里穿传统的服装拍照。dressoneselfin表示“穿上特定的衣服”。此处指代tourists,应用反身代词themselves。
10.choose[解析]动词。此处表示来自不同城市的人们在闲下来时甚至选择在这个小村庄里生活。choose选择。分析句子结可构知可,此知处,此时处态应缺用少谓一般语现。根在据时下。文中的“whentheyarefree”
查看更多完整答案,请扫码查看