2025年快捷英语时文阅读理解七年级


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年快捷英语时文阅读理解七年级 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年快捷英语时文阅读理解七年级》

"When I was 8, a doctor said that I wouldn't live past 20. But now I'm here, at 29, happy with my life," says Ma Jun. He is the youngest winner of the Junma Awards for Ethnic Literature (少数民族文学创作骏马奖)in the prose category (散文类) in November, 2024.

Ma uses a wheelchair (轮椅) because of illness. He was born in 1995 in Ningxia. His winning piece is his first prose collection, Qing Bai Shijie. He wrote it under the pen name Liu Kexing. There are five parts in the book, showing his life experiences: growing up, daily life, love and wish, feelings and reflections (感悟).

*Ma's writing journey began in 2016, the year he did well in gaokao but chose not to go to university (大学). His parents couldn't support their two sons to go to university. So Ma made the decision to stay home, giving his younger brother a chance to go to university. "My brother was still young. I couldn't stand seeing him sad," Ma says.
Luckily, after reading Shi Tiesheng's book Wo Yu Ditan, Ma found a way for his life: writing. He started to think about following Shi's spirit of perseverance (毅力) and creativity: He could do something meaningful (有意义的), like writing, instead of staying in bed letting life pass him by.
He took a three-year journey of writing the book by recording his own life, putting his heart and soul (全心全意地) into the words. And in the end, his book came out successfully.
题型:阅读理解
主题:文学青年
文章音频
语篇类型:新闻报道
词数:256
难度:
建议用时:8分钟
1 Why does the writer start the passage this way?
A. To introduce Ma Jun's illness.
B. To show Ma Jun's success.
C. To describe Ma Jun's childhood.
D. To talk about the Junma Awards.
2 What is Ma Jun's book Qing Bai Shijie about?
A. His hometown.
B. His school life.
C. His life experiences.
D. His childhood friend.
3 Why did Ma Jun decide not to go to university?
A. Because he didn't succeed in gaokao.
B. Because he wanted to focus on writing.
C. Because his brother was too young and cute.
D. Because his parents couldn't support both sons.
4 What encouraged Ma Jun to start writing?
A. Winning the Junma Awards.
B. Reading Shi Tiesheng's book.
C. His brother's encouragement.
D. His illness and wheelchair use.
5 In which part of a newspaper can you read the passage?
A. Health.
B. Sports.
C. People.
D. Travel.
答案: 1. B 开篇方式题。由第一段的He is the youngest winner of the Junma Awards for Ethnic Literature in the prose category in November, 2024. 可知,作者如此开头是为了介绍马骏的成功。
2. C 细节理解题。由第二段的There are five parts in the book, showing his life experiences...可知,马骏的《青白石阶》展示了他的生活经历。
3. D 细节理解题。由第三段的His parents couldn't support their two sons to go to university. So Ma made the decision to stay home...可知,马骏决定不上大学是因为父母没能力同时供两个儿子上大学。
4. B 细节理解题。由第四段Luckily, after reading Shi Tiesheng's book Wo Yu Ditan, Ma found a way for his life: writing. 可知,阅读史铁生的书《我与地坛》鼓励了马骏开始写作。
5. C 推理判断题。本文报道了身残志坚的马骏荣获骏马奖的故事,展现了他在逆境中的坚韧与才华。结合选项可知,这类文章最有可能在报纸的“人物”栏读到。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭