第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
人物风采 人与社会 Monday/Week 4
S han Xinghua is a pioneer in modernizing China's railway ticketing system. She was given the title "Role Model of the Times" in December, 2024. 50-year-old Shan spent many years working on China's online railway ticketing system.

Her hard work has helped to set up 12306. It is the world's largest real-time ticketing platform (平台). It serves over 700 million users, and it treats more than 50 billion daily visits during peak periods (高峰期).

Shan began her job in 1996 when she joined a new research team, and she was responsible (负责) for creating a national ticketing system. Over the years, she has met many challenges, got over many difficulties, and led the team to get great success step by step.
*The system first came out in 2011, and it faced its biggest challenge during the 2012 Spring Festival travel time. Too many people bought tickets online at the same time. "At this serious moment, we had to overcome the challenges, no matter how difficult," Shan told her team.
Today, the 12306 platform can sell over 1,000 tickets per second during peak periods, while users can get their tickets in just 1.2 seconds. "Technological innovation (创新) should serve society and improve people's lives," she said.
📢 文章音频
◀ 题型:阅读理解
▶ 主题:榜样人物
▶ 语篇类型:记叙文
▶ 词数:211
▶ 难度:🔴🔴🔴🟡
▶ 建议用时:7分钟
🟣 1 What does the underlined word "title" most likely mean in the passage?
A. Name.
B. Game.
C. Word.
D. Present.
🟣 2 Why did the 12306 platform face its biggest challenge during the 2012 Spring Festival?
A. Because the platform was not ready to sell tickets.
B. Because Shan Xinghua was not working at that time.
C. Because the team did not know how to solve the problem.
D. Because too many people tried to buy tickets at the same time.
🟣 3 What does Shan Xinghua think of technological innovation?
A. It may be kind of dangerous.
B. It can save time and money.
C. It should make people's lives easier.
D. It should focus on selling more tickets.
🟣 4 What is the main idea of the passage?
A. Shan Xinghua is a famous train driver in China.
B. The Spring Festival is a busy time for railway travel.
C. The 12306 platform is used by millions of people every day.
D. Shan Xinghua helped create a successful online railway ticketing system.
S han Xinghua is a pioneer in modernizing China's railway ticketing system. She was given the title "Role Model of the Times" in December, 2024. 50-year-old Shan spent many years working on China's online railway ticketing system.
Her hard work has helped to set up 12306. It is the world's largest real-time ticketing platform (平台). It serves over 700 million users, and it treats more than 50 billion daily visits during peak periods (高峰期).
Shan began her job in 1996 when she joined a new research team, and she was responsible (负责) for creating a national ticketing system. Over the years, she has met many challenges, got over many difficulties, and led the team to get great success step by step.
*The system first came out in 2011, and it faced its biggest challenge during the 2012 Spring Festival travel time. Too many people bought tickets online at the same time. "At this serious moment, we had to overcome the challenges, no matter how difficult," Shan told her team.
Today, the 12306 platform can sell over 1,000 tickets per second during peak periods, while users can get their tickets in just 1.2 seconds. "Technological innovation (创新) should serve society and improve people's lives," she said.
📢 文章音频
◀ 题型:阅读理解
▶ 主题:榜样人物
▶ 语篇类型:记叙文
▶ 词数:211
▶ 难度:🔴🔴🔴🟡
▶ 建议用时:7分钟
🟣 1 What does the underlined word "title" most likely mean in the passage?
A. Name.
B. Game.
C. Word.
D. Present.
🟣 2 Why did the 12306 platform face its biggest challenge during the 2012 Spring Festival?
A. Because the platform was not ready to sell tickets.
B. Because Shan Xinghua was not working at that time.
C. Because the team did not know how to solve the problem.
D. Because too many people tried to buy tickets at the same time.
🟣 3 What does Shan Xinghua think of technological innovation?
A. It may be kind of dangerous.
B. It can save time and money.
C. It should make people's lives easier.
D. It should focus on selling more tickets.
🟣 4 What is the main idea of the passage?
A. Shan Xinghua is a famous train driver in China.
B. The Spring Festival is a busy time for railway travel.
C. The 12306 platform is used by millions of people every day.
D. Shan Xinghua helped create a successful online railway ticketing system.
答案:
1.A 词义猜测题。上文提及"单杏花是中国铁路售票系统现代化的先驱",下文对应表示:2024年12月,她被授予"时代楷模"称号。
2.D 细节理解题。由第四段的...it faced its biggest challenge during the 2012 Spring Festival travel time. Too many people bought tickets online at the same time. 可知,12306平台在2012年春节期间面临最大挑战是因为同时购票的人太多。
3.C 细节理解题。由最后一段结尾句"Technological innovation should serve society and improve people's lives," she said. 可知,单杏花认为技术创新应该让人们生活更便利。
4.D 主旨大意题。全文讲述了单杏花带领团队创建全球最大的实时售票平台12306,服务数亿用户的故事。
2.D 细节理解题。由第四段的...it faced its biggest challenge during the 2012 Spring Festival travel time. Too many people bought tickets online at the same time. 可知,12306平台在2012年春节期间面临最大挑战是因为同时购票的人太多。
3.C 细节理解题。由最后一段结尾句"Technological innovation should serve society and improve people's lives," she said. 可知,单杏花认为技术创新应该让人们生活更便利。
4.D 主旨大意题。全文讲述了单杏花带领团队创建全球最大的实时售票平台12306,服务数亿用户的故事。
查看更多完整答案,请扫码查看