第16页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
三、阅读与回答问题
The Xiamen Tulou, also known as the Fujian Tulou when referring to the broader region, are special earthen buildings in the south-east of Fujian, near Xiamen. The structure is an example of traditional Chinese rural(农村的) architecture and gets international recognition for its historical, cultural and architectural significance(建筑意义).
The Tulou is a large, circular and multi-storey building, built with rammed earth(夯土) and other local materials. It was built by the Hakka people(客家人), a Han Chinese subgroup(汉族民系) known for their dialect(方言) and culture. The design of the building reflects the need for living and defence(防御), as it was often built in conflict-prone(易发生冲突的) areas.
Each Tulou is a self-contained village. The building could house up to 800 people, with each family having its own living space while sharing public areas. The design has defensive features such as thick walls, strong gates and even underground escape tunnels(地下逃生通道).
In 2008, the Fujian Tulou was listed as a UNESCO World Heritage Site(联合国教科文组织世界遗产), showing its importance in Chinese culture and architectural history. It continues to be a source of fascination for visitors and a proud symbol of the Hakka people's hard-working spirit.
1. What's this passage mainly about?
2. Who built the Xiamen Tulou?
3. How many people can the Tulou house?
4. When was the Xiamen Tulou listed as a UNESCO World Heritage Site?
5. What do you think of the Xiamen Tulou?(请自拟一句话作答)
The Xiamen Tulou, also known as the Fujian Tulou when referring to the broader region, are special earthen buildings in the south-east of Fujian, near Xiamen. The structure is an example of traditional Chinese rural(农村的) architecture and gets international recognition for its historical, cultural and architectural significance(建筑意义).
The Tulou is a large, circular and multi-storey building, built with rammed earth(夯土) and other local materials. It was built by the Hakka people(客家人), a Han Chinese subgroup(汉族民系) known for their dialect(方言) and culture. The design of the building reflects the need for living and defence(防御), as it was often built in conflict-prone(易发生冲突的) areas.
Each Tulou is a self-contained village. The building could house up to 800 people, with each family having its own living space while sharing public areas. The design has defensive features such as thick walls, strong gates and even underground escape tunnels(地下逃生通道).
In 2008, the Fujian Tulou was listed as a UNESCO World Heritage Site(联合国教科文组织世界遗产), showing its importance in Chinese culture and architectural history. It continues to be a source of fascination for visitors and a proud symbol of the Hakka people's hard-working spirit.
1. What's this passage mainly about?
2. Who built the Xiamen Tulou?
3. How many people can the Tulou house?
4. When was the Xiamen Tulou listed as a UNESCO World Heritage Site?
5. What do you think of the Xiamen Tulou?(请自拟一句话作答)
答案:
1. It's mainly about the Xiamen Tulou (Fujian Tulou), including its structure, builders, functions and significance.
解析:文章介绍了厦门土楼的位置、结构、建造者、居住功能、防御特点及世界遗产地位等,概括为介绍厦门土楼的相关情况。
2. The Hakka people.
解析:根据第二段"It was built by the Hakka people"可知答案。
3. Up to 800 people.
解析:根据第三段"The building could house up to 800 people"可知答案。
4. In 2008.
解析:根据第四段"In 2008, the Fujian Tulou was listed as a UNESCO World Heritage Site"可知答案。
5. It is a wonderful example of traditional Chinese architecture and culture.(答案不唯一,合理即可)
解析:结合文章对土楼历史、文化和建筑意义的描述,可评价其为中国传统建筑和文化的杰出代表。
解析:文章介绍了厦门土楼的位置、结构、建造者、居住功能、防御特点及世界遗产地位等,概括为介绍厦门土楼的相关情况。
2. The Hakka people.
解析:根据第二段"It was built by the Hakka people"可知答案。
3. Up to 800 people.
解析:根据第三段"The building could house up to 800 people"可知答案。
4. In 2008.
解析:根据第四段"In 2008, the Fujian Tulou was listed as a UNESCO World Heritage Site"可知答案。
5. It is a wonderful example of traditional Chinese architecture and culture.(答案不唯一,合理即可)
解析:结合文章对土楼历史、文化和建筑意义的描述,可评价其为中国传统建筑和文化的杰出代表。
四、书面表达
为了激发中学生的创意,提高学习英语的热情,学校举办了主题为"My dream home"的演讲比赛。请你根据下表所提供的信息,完成一篇演讲稿。
住址:位于市中心的一栋两层的楼房,和家人住一起,楼后面有一个大花园。
居住条件:1.一楼有一个大客厅、一个厨房和一个浴室。客厅里有舒适的沙发和大屏幕电视,可以和家人一起看电视。
2.二楼有三个卧室,我的卧室有一张大书桌和一个书架,我可以在那里学习和读书。
3.我最喜欢的地方是花园,因为我可以在那里种花和和朋友聊天。
其他:1.周末我们经常举办聚会,大家玩得很愉快。
2.附近有一个公园,我可以在那里跑步和锻炼。
感受:我认为我的梦想之家既舒适又温馨,是我放松和与家人共度时光的好地方。
要求:1. 要点须包括表格中的信息,但不能使用真实的姓名和校名等信息;
2. 表达清楚,语句通顺,意思连贯;
3. 词数不少于70,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Ladies and gentlemen,
I'd like to tell you about my dream home. ________
That's all. Thank you!
为了激发中学生的创意,提高学习英语的热情,学校举办了主题为"My dream home"的演讲比赛。请你根据下表所提供的信息,完成一篇演讲稿。
住址:位于市中心的一栋两层的楼房,和家人住一起,楼后面有一个大花园。
居住条件:1.一楼有一个大客厅、一个厨房和一个浴室。客厅里有舒适的沙发和大屏幕电视,可以和家人一起看电视。
2.二楼有三个卧室,我的卧室有一张大书桌和一个书架,我可以在那里学习和读书。
3.我最喜欢的地方是花园,因为我可以在那里种花和和朋友聊天。
其他:1.周末我们经常举办聚会,大家玩得很愉快。
2.附近有一个公园,我可以在那里跑步和锻炼。
感受:我认为我的梦想之家既舒适又温馨,是我放松和与家人共度时光的好地方。
要求:1. 要点须包括表格中的信息,但不能使用真实的姓名和校名等信息;
2. 表达清楚,语句通顺,意思连贯;
3. 词数不少于70,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Ladies and gentlemen,
I'd like to tell you about my dream home. ________
That's all. Thank you!
答案:
Ladies and gentlemen,
I'd like to tell you about my dream home. My dream home is a two-storey building in the city centre. I live with my family here, and there is a big garden behind the building.
On the ground floor, there is a large living room, a kitchen and a bathroom. The living room has comfortable sofas and a big screen TV, so I can watch TV with my family. On the second floor, there are three bedrooms. My bedroom has a big desk and a bookshelf. I can study and read books there. My favourite place is the garden because I can grow flowers and chat with my friends in it.
At weekends, we often have parties, and everyone has a good time. There is a park near my home, and I can run and do exercise there.
I think my dream home is both comfortable and warm. It's a good place for me to relax and spend time with my family.
That's all. Thank you!
解析:根据表格信息,依次介绍住址、居住条件(一楼、二楼、最喜欢的地方)、其他活动(周末聚会、附近公园)及感受,语句通顺,符合字数要求。
I'd like to tell you about my dream home. My dream home is a two-storey building in the city centre. I live with my family here, and there is a big garden behind the building.
On the ground floor, there is a large living room, a kitchen and a bathroom. The living room has comfortable sofas and a big screen TV, so I can watch TV with my family. On the second floor, there are three bedrooms. My bedroom has a big desk and a bookshelf. I can study and read books there. My favourite place is the garden because I can grow flowers and chat with my friends in it.
At weekends, we often have parties, and everyone has a good time. There is a park near my home, and I can run and do exercise there.
I think my dream home is both comfortable and warm. It's a good place for me to relax and spend time with my family.
That's all. Thank you!
解析:根据表格信息,依次介绍住址、居住条件(一楼、二楼、最喜欢的地方)、其他活动(周末聚会、附近公园)及感受,语句通顺,符合字数要求。
查看更多完整答案,请扫码查看