第80页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
阅读理解 素养: 思维品质 话题: 帮助他人 难度: 难 建议用时: 8分钟
[2023连云港中考]The next day, Peter held up a notice as The Green Dragon came out of the tunnel towards the cottage (a small house in the country). The notice said, "LOOK OUT AT THIS STATION."
The old gentleman saw the notice. He looked out at the station as the train came in. He saw a little girl — it was Phyllis — running towards his carriage. He stood up and leaned out of the window of his carriage.
" Please read this," Phyllis said, and put a letter into his hand.
The train left the station. The old gentleman sat down and read the letter. It was from Peter. The letter said:
Dear Mr. We do not know your name
Mother is ill, and the doctor says we must give her some special things. But Mother can't afford them. We do not know anyone here because Father is away, and we do not know where he lives.
Father will pay you, or if he has lost all his money, I will pay you when I am a man. I promise you. Please get all the things on this list, and give them to the station master tomorrow.
The letter was signed by Peter, Roberta, and Phyllis.
The old gentleman read the letter and smiled. Then he put it in his pocket and started to read his newspaper again.
That night there was a knock on the door of the cottage. The porter from the railway station was there.
" An old gentleman gave this parcel(包裹) to the station master," he said. " It's for you."
The parcel was full of everything on the list of special things to make Mother well again. There was a letter from the old gentleman. It said:
Dear Peter, Roberta, and Phyllis,
Here are the things on your list. I am very happy to give them to you, and I hope your mother is soon better. When she asks where the things come from, tell her they are from a friend. When she is well, you can tell her the truth. She may say that you were wrong to ask a stranger for these things.
I think you were right.
The letter was signed "G.P." and something that the children could not read.
" I think we were right to ask the old gentleman for his help," Peter said. " The important thing is for Mother to feel better."
1 When Mother was ill, Peter, Roberta, and Phyllis tried to get help by ________.
A. meeting the station master
B. looking for a greater doctor
C. waiting for Father at the station
D. writing a letter to the old gentleman
2 What does the underlined word "it" in Paragraph 6 refer to?
A. The notice.
B. The letter.
C. The money.
D. The newspaper.
3 Which is the right order of the following events?
a. The old gentleman read the letter from Peter.
b. Phyllis put a letter into the old gentleman's hand.
c. The old gentleman gave a parcel to the station master.
d. The porter gave the parcel to Peter, Roberta, and Phyllis.
e. Peter, Roberta, and Phyllis read the letter from the old gentleman.
A. a-b-d-e-c
B. a-e-d-b-c
C. b-a-c-d-e
D. b-c-d-a-e
4 Which of the following best describes the old gentleman?
A. Helpful.
B. Funny.
C. Brave.
D. Clever.
[2023连云港中考]The next day, Peter held up a notice as The Green Dragon came out of the tunnel towards the cottage (a small house in the country). The notice said, "LOOK OUT AT THIS STATION."
The old gentleman saw the notice. He looked out at the station as the train came in. He saw a little girl — it was Phyllis — running towards his carriage. He stood up and leaned out of the window of his carriage.
" Please read this," Phyllis said, and put a letter into his hand.
The train left the station. The old gentleman sat down and read the letter. It was from Peter. The letter said:
Dear Mr. We do not know your name
Mother is ill, and the doctor says we must give her some special things. But Mother can't afford them. We do not know anyone here because Father is away, and we do not know where he lives.
Father will pay you, or if he has lost all his money, I will pay you when I am a man. I promise you. Please get all the things on this list, and give them to the station master tomorrow.
The letter was signed by Peter, Roberta, and Phyllis.
The old gentleman read the letter and smiled. Then he put it in his pocket and started to read his newspaper again.
That night there was a knock on the door of the cottage. The porter from the railway station was there.
" An old gentleman gave this parcel(包裹) to the station master," he said. " It's for you."
The parcel was full of everything on the list of special things to make Mother well again. There was a letter from the old gentleman. It said:
Dear Peter, Roberta, and Phyllis,
Here are the things on your list. I am very happy to give them to you, and I hope your mother is soon better. When she asks where the things come from, tell her they are from a friend. When she is well, you can tell her the truth. She may say that you were wrong to ask a stranger for these things.
I think you were right.
The letter was signed "G.P." and something that the children could not read.
" I think we were right to ask the old gentleman for his help," Peter said. " The important thing is for Mother to feel better."
1 When Mother was ill, Peter, Roberta, and Phyllis tried to get help by ________.
A. meeting the station master
B. looking for a greater doctor
C. waiting for Father at the station
D. writing a letter to the old gentleman
2 What does the underlined word "it" in Paragraph 6 refer to?
A. The notice.
B. The letter.
C. The money.
D. The newspaper.
3 Which is the right order of the following events?
a. The old gentleman read the letter from Peter.
b. Phyllis put a letter into the old gentleman's hand.
c. The old gentleman gave a parcel to the station master.
d. The porter gave the parcel to Peter, Roberta, and Phyllis.
e. Peter, Roberta, and Phyllis read the letter from the old gentleman.
A. a-b-d-e-c
B. a-e-d-b-c
C. b-a-c-d-e
D. b-c-d-a-e
4 Which of the following best describes the old gentleman?
A. Helpful.
B. Funny.
C. Brave.
D. Clever.
答案:
1. D 细节理解题。根据信件内容中的"Dear Mr. We do not know your name"以及文章最后一段中的"I think we were right to ask the old gentleman for his help"可知,当妈妈生病的时候,Peter、Roberta 和 Phyllis 试图通过给这位陌生的老绅士写信来求助,故 D 项符合题意。
2. B 代词指代题。根据 it 前的"The old gentleman read the letter and smiled"可知,老人应该是把信放进了口袋,故 it 指代的是"the letter"。
3. C 细节排序题。根据文章内容可知,Phyllis 给老绅士一封信→老绅士读了信,然后根据信上列的清单准备物品→老绅士将包裹给车站管理员→搬运工将包裹交给三个孩子→孩子们打开包裹,并读了老绅士给他们的信。故正确的顺序是 C 项。
4. A 推理判断题。通读全文可知,老绅士帮助素不相识的三个孩子,给他们准备了他们想要的东西,由此可推知,老绅士是一个乐于助人的人,故 A 项符合题意。文章最后一段中的"I think we were right to ask the old gentleman for his help"也是解题的信息提示。
2. B 代词指代题。根据 it 前的"The old gentleman read the letter and smiled"可知,老人应该是把信放进了口袋,故 it 指代的是"the letter"。
3. C 细节排序题。根据文章内容可知,Phyllis 给老绅士一封信→老绅士读了信,然后根据信上列的清单准备物品→老绅士将包裹给车站管理员→搬运工将包裹交给三个孩子→孩子们打开包裹,并读了老绅士给他们的信。故正确的顺序是 C 项。
4. A 推理判断题。通读全文可知,老绅士帮助素不相识的三个孩子,给他们准备了他们想要的东西,由此可推知,老绅士是一个乐于助人的人,故 A 项符合题意。文章最后一段中的"I think we were right to ask the old gentleman for his help"也是解题的信息提示。
查看更多完整答案,请扫码查看