第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
素养:思维品质 话题:个人经历 难度:中 建议用时:8分钟
[2024 河北中考改编] Rick, a schoolboy, had a love for playing video games. He _1_ went out to enjoy nature in his free time. Every day, his _2_ reminded him to take some exercise instead of playing video games. However, he didn't always _3_.
Once again, Rick's mom told him seriously that his eyesight(视力)might get _4_ if he spent too much time on video games. It was a pity that he still didn't listen _5_. He kept playing. One day, during a(n) _6_ class, Rick's teacher got upset when he couldn't give an answer to a question like "2 + 2 =?". After class, the teacher asked him why he couldn't solve such a _7_ problem. Rick said that he knew the answer _8_ couldn't see the board clearly. His teacher was worried and _9_ his parents.
Realizing what had happened, Rick's mom warned him again that it was harmful to his _10_ to play video games too much. And Rick's dad took him to an eye doctor for an eye test. The _11_ showed that his eyesight had weakened. After asking about his habit of using eyes, the doctor _12_ Rick to do something to protect his eyes.
From that day on, Rick decided to _13_ playing video games and take some exercise every day. Later Rick fell in love with sports and _14_ his school soccer team. Now he has become stronger and _15_.
1. A. often B. always C. seldom D. usually
2. A. friends B. parents C. teachers D. cousins
3. A. listen B. guess C. report D. search
4. A. wide B. poor C. crazy D. good
5. A. clearly B. bravely C. patiently D. angrily
6. A. math B. history C. Chinese D. English
7. A. strange B. same C. special D. simple
8. A. or B. so C. but D. and
9. A. phoned B. followed C. answered D. accepted
10. A. ears B. eyes C. arms D. hands
11. A. cost B. name C. date D. test
12. A. allowed B. advised C. hated D. invited
13. A. give up B. fight for C. depend on D. believe in
14. A. joined B. closed C. introduced D. supported
15. A. funnier B. cleaner C. healthier D. slower
[2024 河北中考改编] Rick, a schoolboy, had a love for playing video games. He _1_ went out to enjoy nature in his free time. Every day, his _2_ reminded him to take some exercise instead of playing video games. However, he didn't always _3_.
Once again, Rick's mom told him seriously that his eyesight(视力)might get _4_ if he spent too much time on video games. It was a pity that he still didn't listen _5_. He kept playing. One day, during a(n) _6_ class, Rick's teacher got upset when he couldn't give an answer to a question like "2 + 2 =?". After class, the teacher asked him why he couldn't solve such a _7_ problem. Rick said that he knew the answer _8_ couldn't see the board clearly. His teacher was worried and _9_ his parents.
Realizing what had happened, Rick's mom warned him again that it was harmful to his _10_ to play video games too much. And Rick's dad took him to an eye doctor for an eye test. The _11_ showed that his eyesight had weakened. After asking about his habit of using eyes, the doctor _12_ Rick to do something to protect his eyes.
From that day on, Rick decided to _13_ playing video games and take some exercise every day. Later Rick fell in love with sports and _14_ his school soccer team. Now he has become stronger and _15_.
1. A. often B. always C. seldom D. usually
2. A. friends B. parents C. teachers D. cousins
3. A. listen B. guess C. report D. search
4. A. wide B. poor C. crazy D. good
5. A. clearly B. bravely C. patiently D. angrily
6. A. math B. history C. Chinese D. English
7. A. strange B. same C. special D. simple
8. A. or B. so C. but D. and
9. A. phoned B. followed C. answered D. accepted
10. A. ears B. eyes C. arms D. hands
11. A. cost B. name C. date D. test
12. A. allowed B. advised C. hated D. invited
13. A. give up B. fight for C. depend on D. believe in
14. A. joined B. closed C. introduced D. supported
15. A. funnier B. cleaner C. healthier D. slower
答案:
【解题导语】Rick 经常玩电子游戏,导致视力下降,在医生检查之后,医生建议他保护眼睛。后来他决定放弃玩电子游戏,每天锻炼身体,积极参与体育运动,同时也加入了学校足球队。这不仅使他变得更加强壮和健康,也让他的视力有所改善。
1. C 根据上文中的“Rick, a schoolboy, had a love for playing video games”和下文中提到的 Rick 的视力减弱可知,他很少在空闲时间出去欣赏大自然,故所缺的词是 seldom"很少"。
2. B 根据下文中的"Once again, Rick's mom told him seriously that his eyesight (视力) might get 4 if he spent too much time on video games"可知,他的父母每天都提醒他要锻炼身体,而不是玩电子游戏,故用 parents。
3. A 根据下文中的"It was a pity that he still didn't listen"可知,他总是不听父母的话。
4. B 根据常识及下文中的"his eyesight had weakened"可知,Rick 的妈妈认真地劝他如果他花费太多时间在电子游戏上,他的视力可能会变弱,故所缺的词是 poor"糟糕的"。
5. C 根据上下文可知,妈妈劝他少玩电子游戏,遗憾的是,他仍然没有耐心去听,故 patiently 符合文意。
6. A 根据下文中的"a question like‘2 + 2 =?’"可知,此处是指数学课,故所缺的词是 math。
7. D 根据上文中的"Rick's teacher got upset when he couldn't give an answer to a question like‘2 + 2 =?’"可知,课后,老师问他为什么解答不出这么简单的问题,故用 simple。
8. C 设空前是说,Rick 说他知道答案;设空后是说,看不清黑板。分析设空前后的内容可知,设空处表转折,故 but 符合文意。
9. A 根据语境及备选项可知,他的老师很担心,于是打电话(phoned)给他的父母。
10. B 根据上文中的"Rick's mom told him seriously that his eyesight (视力) might get 4"及下文中的"And Rick's dad took him to an eye doctor for an eye test"可知,Rick 的妈妈再次警告他玩太多电子游戏对眼睛有害,故用 eyes。
11. D 根据上文中的"And Rick's dad took him to an eye doctor for an eye test"可知,检查结果表明他的视力已经变弱了,故用 test。
12. B 根据下文中的"From that day on, Rick decided... take some exercise every day"可知,医生建议 Rick 采取行动保护眼睛。故选 B。
13. A 根据下文中的描述可知,从那天起,Rick 决定放弃玩电子游戏,每天锻炼身体,故 give up 符合题意。
14. A 根据设空前的"Rick fell in love with sports"可知,后来 Rick 爱上了运动,并且加入了学校足球队,故用 joined。
15. C 根据上文的描述可知,现在他变得更加强壮、更加健康了,故 healthier"更健康的"符合文意。
1. C 根据上文中的“Rick, a schoolboy, had a love for playing video games”和下文中提到的 Rick 的视力减弱可知,他很少在空闲时间出去欣赏大自然,故所缺的词是 seldom"很少"。
2. B 根据下文中的"Once again, Rick's mom told him seriously that his eyesight (视力) might get 4 if he spent too much time on video games"可知,他的父母每天都提醒他要锻炼身体,而不是玩电子游戏,故用 parents。
3. A 根据下文中的"It was a pity that he still didn't listen"可知,他总是不听父母的话。
4. B 根据常识及下文中的"his eyesight had weakened"可知,Rick 的妈妈认真地劝他如果他花费太多时间在电子游戏上,他的视力可能会变弱,故所缺的词是 poor"糟糕的"。
5. C 根据上下文可知,妈妈劝他少玩电子游戏,遗憾的是,他仍然没有耐心去听,故 patiently 符合文意。
6. A 根据下文中的"a question like‘2 + 2 =?’"可知,此处是指数学课,故所缺的词是 math。
7. D 根据上文中的"Rick's teacher got upset when he couldn't give an answer to a question like‘2 + 2 =?’"可知,课后,老师问他为什么解答不出这么简单的问题,故用 simple。
8. C 设空前是说,Rick 说他知道答案;设空后是说,看不清黑板。分析设空前后的内容可知,设空处表转折,故 but 符合文意。
9. A 根据语境及备选项可知,他的老师很担心,于是打电话(phoned)给他的父母。
10. B 根据上文中的"Rick's mom told him seriously that his eyesight (视力) might get 4"及下文中的"And Rick's dad took him to an eye doctor for an eye test"可知,Rick 的妈妈再次警告他玩太多电子游戏对眼睛有害,故用 eyes。
11. D 根据上文中的"And Rick's dad took him to an eye doctor for an eye test"可知,检查结果表明他的视力已经变弱了,故用 test。
12. B 根据下文中的"From that day on, Rick decided... take some exercise every day"可知,医生建议 Rick 采取行动保护眼睛。故选 B。
13. A 根据下文中的描述可知,从那天起,Rick 决定放弃玩电子游戏,每天锻炼身体,故 give up 符合题意。
14. A 根据设空前的"Rick fell in love with sports"可知,后来 Rick 爱上了运动,并且加入了学校足球队,故用 joined。
15. C 根据上文的描述可知,现在他变得更加强壮、更加健康了,故 healthier"更健康的"符合文意。
素养:学习能力 话题:网络安全 难度:难 建议用时:8分钟
[2024 张家口桥西区期末]①Have you ever shown your photos on your favorite social media(媒体)? Or have you expressed your feelings and emotions on your online page? If yes, do you know what you have posted on the social media can cause problems that you could not expect?
②Cathy, who is going to be fifteen, posted online an invitation to her birthday party with her address in it. And guess what! 500 people came to the party, and some even broke the windows, making a total mess of the house. The girl's birthday party turned into a nightmare(噩梦).
③Many teenagers think they know everything about social media, and that such a thing could never happen to them. Studies show that each year more than three million young people in the world get into trouble because of their online activities.
④So do remember these if you really want to share something online.
⑤Share with care! Not everyone will like what you write online. Think before you post anything. You never know who sees your texts, pictures or videos. Before clicking "post", you should ask yourself, "How will I feel if my family or teachers see this?" and "How might this post be bad for me in five or ten years from now?"
⑥Be polite when you write! Imagine someone is unfriendly in real life. The same is true of online communication. No one likes it when you "shout" in your messages. If you feel angry or frustrated while you're writing a message, wait a bit. Read it again later and then send it.
⑦Protect and respect! Never share your passwords with anyone. It's not wise to post your home or e-mail address online. Don't say bad things about people. If you get messages like that or see them online, talk to your parents or your teachers.
⑧In my opinion, none of these things promises(保证)100% online safety, but each will help you to be safer.
1. 新考法·写作手法题 The writer starts to introduce the topic by ________.
A. telling stories B. giving examples
C. asking questions D. sharing experiences
2. Why did Cathy's birthday party turn into a nightmare?
A. Because Cathy made a total mess of the house.
B. Because Cathy shared the photos of her house online.
C. Because Cathy invited hundreds of people to her party.
D. Because Cathy posted an invitation with her address online.
3. 新考法·创新型设问 The writer uses the mark "!" in the underlined sentences of Paragraphs 5 ~ 7 to ________.
A. draw readers' attention(注意)
B. give orders for readers to follow
C. show the strong feelings of worry
D. make decisions for readers
4. What does the writer mean by saying the last sentence?
A. You should spend much less time online.
B. It's necessary to think before you act online.
C. You have to make a promise before you go online.
D. If you want to be safer online, do as the writer suggests.
5. Which question can best describe the main idea of the passage?
A. What can we bring for a party?
B. How can we celebrate a birthday?
C. What can we share on social media?
D. How can we share something online safely?
[2024 张家口桥西区期末]①Have you ever shown your photos on your favorite social media(媒体)? Or have you expressed your feelings and emotions on your online page? If yes, do you know what you have posted on the social media can cause problems that you could not expect?
②Cathy, who is going to be fifteen, posted online an invitation to her birthday party with her address in it. And guess what! 500 people came to the party, and some even broke the windows, making a total mess of the house. The girl's birthday party turned into a nightmare(噩梦).
③Many teenagers think they know everything about social media, and that such a thing could never happen to them. Studies show that each year more than three million young people in the world get into trouble because of their online activities.
④So do remember these if you really want to share something online.
⑤Share with care! Not everyone will like what you write online. Think before you post anything. You never know who sees your texts, pictures or videos. Before clicking "post", you should ask yourself, "How will I feel if my family or teachers see this?" and "How might this post be bad for me in five or ten years from now?"
⑥Be polite when you write! Imagine someone is unfriendly in real life. The same is true of online communication. No one likes it when you "shout" in your messages. If you feel angry or frustrated while you're writing a message, wait a bit. Read it again later and then send it.
⑦Protect and respect! Never share your passwords with anyone. It's not wise to post your home or e-mail address online. Don't say bad things about people. If you get messages like that or see them online, talk to your parents or your teachers.
⑧In my opinion, none of these things promises(保证)100% online safety, but each will help you to be safer.
1. 新考法·写作手法题 The writer starts to introduce the topic by ________.
A. telling stories B. giving examples
C. asking questions D. sharing experiences
2. Why did Cathy's birthday party turn into a nightmare?
A. Because Cathy made a total mess of the house.
B. Because Cathy shared the photos of her house online.
C. Because Cathy invited hundreds of people to her party.
D. Because Cathy posted an invitation with her address online.
3. 新考法·创新型设问 The writer uses the mark "!" in the underlined sentences of Paragraphs 5 ~ 7 to ________.
A. draw readers' attention(注意)
B. give orders for readers to follow
C. show the strong feelings of worry
D. make decisions for readers
4. What does the writer mean by saying the last sentence?
A. You should spend much less time online.
B. It's necessary to think before you act online.
C. You have to make a promise before you go online.
D. If you want to be safer online, do as the writer suggests.
5. Which question can best describe the main idea of the passage?
A. What can we bring for a party?
B. How can we celebrate a birthday?
C. What can we share on social media?
D. How can we share something online safely?
答案:
【解题导语】本文介绍了人们在网上发布信息和分享内容时可能会造成的问题以及需要注意的三点事项。
1. C 写作手法题。根据第一段内容可知,作者提出了三个问题来引出主题。
2. D 细节理解题。根据第二段内容可知,Cathy 因在网上发布生日聚会请柬时附加了自己的住址,导致五百人来参加聚会,最终使聚会变成一场噩梦。
3. A 推理判断题。根据第五至第七段内容可知,画线句子均为各段的主题句,再结合第四段中的"do remember these"可推知,作者用"!"是为了引起读者的注意。
4. D 推理判断题。根据最后一段内容可知,作者认为以上注意事项都不能完全保证网络安全,但每一个都会帮助我们更安全地上网,故 D 项符合题意。
5. D 主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了人们在网上发布信息和分享内容时可能会造成的问题以及需要注意的三点事项,故选 D。
1. C 写作手法题。根据第一段内容可知,作者提出了三个问题来引出主题。
2. D 细节理解题。根据第二段内容可知,Cathy 因在网上发布生日聚会请柬时附加了自己的住址,导致五百人来参加聚会,最终使聚会变成一场噩梦。
3. A 推理判断题。根据第五至第七段内容可知,画线句子均为各段的主题句,再结合第四段中的"do remember these"可推知,作者用"!"是为了引起读者的注意。
4. D 推理判断题。根据最后一段内容可知,作者认为以上注意事项都不能完全保证网络安全,但每一个都会帮助我们更安全地上网,故 D 项符合题意。
5. D 主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了人们在网上发布信息和分享内容时可能会造成的问题以及需要注意的三点事项,故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看