第44页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
[2024唐山路北区期末改编] Some animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it? Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.
A certain kind of ants(蚂蚁), for example, can count their steps to avoid getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert, so they have nothing to guide them along the way. It’s like someone walking six kilometres through a dark forest.
Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.
Some animals can sense the earth’s magnetic field (磁场), while humans can’t. This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that? It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.
However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night. To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.
1 Where is this passage most probably from?
A. A storybook.
B. An art magazine.
C. A guidebook.
D. A science magazine.
2 How can a certain kind of ants find their way?
A. By imagining the way.
B. By counting their steps.
C. By bringing food together.
D. By walking through a forest.
3 What does the underlined word "mystery" in Paragraph 4 probably mean?
A. Unknown.
B. Choice.
C. Reason.
D. Feeling.
4 What are people advised to do according to the last paragraph?
A. To help animals.
B. To travel at night.
C. To keep city lights on.
D. To develop unusual abilities.
5 What can be the best title for the passage?
A. Birds’ Sense of Light
B. Fish’s Sense of Smell
C. Animals’ Sense of Direction
D. Animals’ Sense of Magnetic Field
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图(每空不超过5个词)

A certain kind of ants(蚂蚁), for example, can count their steps to avoid getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert, so they have nothing to guide them along the way. It’s like someone walking six kilometres through a dark forest.
Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.
Some animals can sense the earth’s magnetic field (磁场), while humans can’t. This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that? It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.
However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night. To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.
1 Where is this passage most probably from?
A. A storybook.
B. An art magazine.
C. A guidebook.
D. A science magazine.
2 How can a certain kind of ants find their way?
A. By imagining the way.
B. By counting their steps.
C. By bringing food together.
D. By walking through a forest.
3 What does the underlined word "mystery" in Paragraph 4 probably mean?
A. Unknown.
B. Choice.
C. Reason.
D. Feeling.
4 What are people advised to do according to the last paragraph?
A. To help animals.
B. To travel at night.
C. To keep city lights on.
D. To develop unusual abilities.
5 What can be the best title for the passage?
A. Birds’ Sense of Light
B. Fish’s Sense of Smell
C. Animals’ Sense of Direction
D. Animals’ Sense of Magnetic Field
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图(每空不超过5个词)
答案:
1. D 文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了与动物有关的科学研究发现;再根据第一段中的"Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction"和第四段中的"Scientists have no good answers yet"可知,这篇文章最有可能来自一本科学杂志,故选 D。
2. B 细节理解题。根据文章第二段中的"A certain kind of ants(蚂蚁), for example, can count their steps to avoid getting lost"可知,这种蚂蚁通过数自己的步数来辨认方向,故选 B。
3. A 词义猜测题。根据画线词后的"Scientists have no good answers yet"可知,科学家们还没有什么好答案,由此可推知,这个问题还是个未解之谜,故 A 项符合题意。
4. A 推理判断题。根据最后一段内容,特别是"one small act of humans may mean a lot to animals"可推知,作者建议人们帮助动物,故 A 项符合题意。
5. C 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了一些动物有不同寻常的辨别方向的能力,并说明人类活动能影响它们的这种能力,故 C 项最适合作本文的标题。
【语篇解构】
1. unusual abilities
2. guide me
3. count my steps
4. home water
5. make a smell map
6. the earth's
2. B 细节理解题。根据文章第二段中的"A certain kind of ants(蚂蚁), for example, can count their steps to avoid getting lost"可知,这种蚂蚁通过数自己的步数来辨认方向,故选 B。
3. A 词义猜测题。根据画线词后的"Scientists have no good answers yet"可知,科学家们还没有什么好答案,由此可推知,这个问题还是个未解之谜,故 A 项符合题意。
4. A 推理判断题。根据最后一段内容,特别是"one small act of humans may mean a lot to animals"可推知,作者建议人们帮助动物,故 A 项符合题意。
5. C 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了一些动物有不同寻常的辨别方向的能力,并说明人类活动能影响它们的这种能力,故 C 项最适合作本文的标题。
【语篇解构】
1. unusual abilities
2. guide me
3. count my steps
4. home water
5. make a smell map
6. the earth's
查看更多完整答案,请扫码查看