第116页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
一、完形
素养:文化意识 话题:学习交流
难度:中 建议用时:7 分钟
[2024 驻马店经开区一模改编]I'm Natalia from Poland and now a student at Shanghai Lixin University. To anyone who is looking for higher education, this is a \_\_1\_\_ place.
The name itself comes from a famous \_\_2\_\_ from Confucius, " \_\_3\_\_ credibility (信用), you won't have a place in the world. " It offers many \_\_4\_\_ to students to get better education around the world. I believe rich studying in China will make it possible to find jobs \_\_5\_\_ in the future. That's because it always provides \_\_6\_\_ skills.
China is a perfect place to \_\_7\_\_ your Chinese. Then you can have a deeper understanding of Chinese \_\_8\_\_. It includes traditions, languages and customs. This will help you have a \_\_9\_\_ cultural exchange.
\_\_10\_\_, I want to give everyone my advice. If you are planning on studying in China, I \_\_11\_\_ you to have a good tour into small streets. Then you can try the special food at the \_\_12\_\_ restaurants. You'll \_\_13\_\_ your time here very much. What's more, I'll never forget Chinese \_\_14\_\_. During my stay in China, I received help and kindness from Chinese people. They are truly \_\_15\_\_ to welcome everyone around the world. You will have a good time if you study in China.
素养:文化意识 话题:学习交流
难度:中 建议用时:7 分钟
[2024 驻马店经开区一模改编]I'm Natalia from Poland and now a student at Shanghai Lixin University. To anyone who is looking for higher education, this is a \_\_1\_\_ place.
The name itself comes from a famous \_\_2\_\_ from Confucius, " \_\_3\_\_ credibility (信用), you won't have a place in the world. " It offers many \_\_4\_\_ to students to get better education around the world. I believe rich studying in China will make it possible to find jobs \_\_5\_\_ in the future. That's because it always provides \_\_6\_\_ skills.
China is a perfect place to \_\_7\_\_ your Chinese. Then you can have a deeper understanding of Chinese \_\_8\_\_. It includes traditions, languages and customs. This will help you have a \_\_9\_\_ cultural exchange.
\_\_10\_\_, I want to give everyone my advice. If you are planning on studying in China, I \_\_11\_\_ you to have a good tour into small streets. Then you can try the special food at the \_\_12\_\_ restaurants. You'll \_\_13\_\_ your time here very much. What's more, I'll never forget Chinese \_\_14\_\_. During my stay in China, I received help and kindness from Chinese people. They are truly \_\_15\_\_ to welcome everyone around the world. You will have a good time if you study in China.
答案:
1. B 根据下文中的"to get better education"可知,此处是说上海立信大学是适合读书的地方。
2. A 根据空后的"from Confucius"并结合常识可知,学校的名字取自孔子的名言。
3. A 根据上文内容可知,上海立信大学的名字出自"人无信不立",故Without符合题意。
4. D 根据空后中的"to students to get better education"可知,此处是说为学生提供受教育的机会。
5. C 根据空前的"rich studying in China"可知,此处是说有丰富的学习经验,找工作会容易。
6. A 根据上文中的"rich studying in China"和空后的"skills"可知,all kinds of"各种各样的"符合题意。
7. B 根据空后的"your Chinese"可知,此处是说提升汉语。
8. A 根据下文中的"It includes traditions, languages and customs"可知,此处是说了解中国文化。
9. C 根据上文内容可知,此处是说这将有助于你们更好地进行文化交流。
10. D 空处位于最后一段的开头,所以是最后给建议。故At last"最后"符合题意。
11. A 根据空后的"to have a good tour into small streets"可知,此处是说邀请你游览小巷。
12. C 根据上文中的"into small streets"可知,此处是说在当地的餐馆品尝美食。
13. A 根据空后的"your time"可知,此处是说你将会很享受这里的时光。
14. B 更重要的是,我永远不会忘记中国人的热情。根据下文中的"to welcome everyone around the world"可知,warmth"热情"符合题意。
15. A 根据上文内容可知,此处是说中国人热情友好。
2. A 根据空后的"from Confucius"并结合常识可知,学校的名字取自孔子的名言。
3. A 根据上文内容可知,上海立信大学的名字出自"人无信不立",故Without符合题意。
4. D 根据空后中的"to students to get better education"可知,此处是说为学生提供受教育的机会。
5. C 根据空前的"rich studying in China"可知,此处是说有丰富的学习经验,找工作会容易。
6. A 根据上文中的"rich studying in China"和空后的"skills"可知,all kinds of"各种各样的"符合题意。
7. B 根据空后的"your Chinese"可知,此处是说提升汉语。
8. A 根据下文中的"It includes traditions, languages and customs"可知,此处是说了解中国文化。
9. C 根据上文内容可知,此处是说这将有助于你们更好地进行文化交流。
10. D 空处位于最后一段的开头,所以是最后给建议。故At last"最后"符合题意。
11. A 根据空后的"to have a good tour into small streets"可知,此处是说邀请你游览小巷。
12. C 根据上文中的"into small streets"可知,此处是说在当地的餐馆品尝美食。
13. A 根据空后的"your time"可知,此处是说你将会很享受这里的时光。
14. B 更重要的是,我永远不会忘记中国人的热情。根据下文中的"to welcome everyone around the world"可知,warmth"热情"符合题意。
15. A 根据上文内容可知,此处是说中国人热情友好。
二、阅读
素养:思维品质 话题:饮食与文化
难度:中 建议用时:7 分钟
[2023 扬州江都区二模改编]Mr. Zhou took a trip to Zibo and was told by the hotel that he can book the hotel at a lower price because of the local government's rule. "This is a rare experience. The local government of Zibo has done a great job for us visitors. "
Along with the crowded barbecue restaurants in Zibo, Badaju Market, a market for local snacks, has become a must - visit in the city. It used to be open only in the morning but the long lines of visitors kept it open almost 24 hours each day of the holiday.
The popularity of Zibo also showed another travel trend — pleasing the taste buds. A study showed that $\square$ has become a major consideration in choosing travel cities for 40 percent of visitors.
Among the most popular cities during the holiday, quite a few won visitors over with their local foods. For example, Taizhou in Zhejiang Province is famous for its cheap and fresh seafood.
Xu Yue, a visitor from Xi'an, said she chose Chongqing for its hot pot, spicy noodles and, most importantly, its street food. The providers of such street food carry a pole with two baskets hung from each end. Each day and night, they only make enough food to fill the baskets before hitting the streets. "You can only catch them by luck," Xu said.
1 Why does the writer talk about Mr. Zhou's experience?
A. To help more people know the city of Zibo.
B. To introduce the topic of the whole passage.
C. To say thanks to the local government of Zibo.
D. To lead in the writing order of the whole passage.
2 新考法·信息还原题 Which of the following is the most suitable to fill in the box?
A. sights B. culture C. history D. food
3 To Xu Yue, what is the most important reason to choose Chongqing to visit?
A. Street food. B. Luosifen. C. Hot pot. D. Barbecue.
4 We can get the main idea of the whole passage from Paragraph \_\_\_\_\_\_.
A. One B. Two C. Three D. Four
素养:思维品质 话题:饮食与文化
难度:中 建议用时:7 分钟
[2023 扬州江都区二模改编]Mr. Zhou took a trip to Zibo and was told by the hotel that he can book the hotel at a lower price because of the local government's rule. "This is a rare experience. The local government of Zibo has done a great job for us visitors. "
Along with the crowded barbecue restaurants in Zibo, Badaju Market, a market for local snacks, has become a must - visit in the city. It used to be open only in the morning but the long lines of visitors kept it open almost 24 hours each day of the holiday.
The popularity of Zibo also showed another travel trend — pleasing the taste buds. A study showed that $\square$ has become a major consideration in choosing travel cities for 40 percent of visitors.
Among the most popular cities during the holiday, quite a few won visitors over with their local foods. For example, Taizhou in Zhejiang Province is famous for its cheap and fresh seafood.
Xu Yue, a visitor from Xi'an, said she chose Chongqing for its hot pot, spicy noodles and, most importantly, its street food. The providers of such street food carry a pole with two baskets hung from each end. Each day and night, they only make enough food to fill the baskets before hitting the streets. "You can only catch them by luck," Xu said.
1 Why does the writer talk about Mr. Zhou's experience?
A. To help more people know the city of Zibo.
B. To introduce the topic of the whole passage.
C. To say thanks to the local government of Zibo.
D. To lead in the writing order of the whole passage.
2 新考法·信息还原题 Which of the following is the most suitable to fill in the box?
A. sights B. culture C. history D. food
3 To Xu Yue, what is the most important reason to choose Chongqing to visit?
A. Street food. B. Luosifen. C. Hot pot. D. Barbecue.
4 We can get the main idea of the whole passage from Paragraph \_\_\_\_\_\_.
A. One B. Two C. Three D. Four
答案:
1. B 写作意图题。第一段以周先生低价订酒店为例说明淄博旅游受欢迎的原因之一,因此作者谈到周先生的经历主要是为了引入整篇文章的话题。故选B。
2. D 信息还原题。根据第三段中的"The popularity of Zibo also showed another travel trend — pleasing the taste buds"可知,淄博的例子也显示出食物已成为人们选择旅游城市的一项主要考虑因素。故选D。
3. A 细节理解题。根据最后一段中"Xu Yue, a visitor from Xi'an, said she chose Chongqing for its hot pot, spicy noodles and, most importantly, its street food"可知答案。
4. C 主旨大意题。通读全文可知本文主要介绍食物已成为人们选择旅游城市的一项主要考虑因素这一现象,故可从第三段得知本文的主旨大意。
2. D 信息还原题。根据第三段中的"The popularity of Zibo also showed another travel trend — pleasing the taste buds"可知,淄博的例子也显示出食物已成为人们选择旅游城市的一项主要考虑因素。故选D。
3. A 细节理解题。根据最后一段中"Xu Yue, a visitor from Xi'an, said she chose Chongqing for its hot pot, spicy noodles and, most importantly, its street food"可知答案。
4. C 主旨大意题。通读全文可知本文主要介绍食物已成为人们选择旅游城市的一项主要考虑因素这一现象,故可从第三段得知本文的主旨大意。
查看更多完整答案,请扫码查看