第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
四、根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式
[2024 邯郸峰峰矿区二模改编]Mr. Smith is our school gardener. He is 1 ________ old man with a head of white hair. He works hard to make our school green and 2 ________(live). He is never late 3 ________ work. He cleans the 4 ________(leaf) in the garden every day. He also plants trees and 5 ________(water) flowers. He is very serious with his work. He even gets angry when we try 6 ________(talk) to him. He is always quiet during 7 ________(he) working time. 8 ________, he becomes a different person after finishing all the work. He will talk to us about his family and friends 9 ________(happy), just like our dear grandfather.
Mr. Smith makes our school 10 ________(beautiful) than before and we are glad to have such a school gardener. He is loved by everyone in our school.
[2024 邯郸峰峰矿区二模改编]Mr. Smith is our school gardener. He is 1 ________ old man with a head of white hair. He works hard to make our school green and 2 ________(live). He is never late 3 ________ work. He cleans the 4 ________(leaf) in the garden every day. He also plants trees and 5 ________(water) flowers. He is very serious with his work. He even gets angry when we try 6 ________(talk) to him. He is always quiet during 7 ________(he) working time. 8 ________, he becomes a different person after finishing all the work. He will talk to us about his family and friends 9 ________(happy), just like our dear grandfather.
Mr. Smith makes our school 10 ________(beautiful) than before and we are glad to have such a school gardener. He is loved by everyone in our school.
答案:
1 an 2 lively 3 for 4 leaves
5 waters 6 to talk 7 his 8 However
9 happily 10 more beautiful
5 waters 6 to talk 7 his 8 However
9 happily 10 more beautiful
阅读理解 素养: 思维品质 话题: 人与植物 难度: 中 建议用时: 7 分钟
[2024 吉林中考改编]When I was a little boy, I lived next to David. He liked to plant trees in his large yard on weekends. But he planted trees in a different way. He never watered his new trees. I asked him why he did so, and he said that watering trees would spoil them. "If you water the trees, each baby tree will grow weaker and weaker," said David. He told me that watering these new trees would make roots shallow(浅的), but deep roots were very important to trees. I didn't understand his words at that time.
Several years after I left home, I came back to visit my parents. When I walked by David's house, I saw the trees that he planted. They are strong now. I suddenly realize that planting a tree is like raising a child. As a father of two children, I shouldn't care for them too much. Instead, they should depend on themselves. In that case, whatever happens, they can make their own decisions.
1 When did David like to plant trees?
A. On weekends. B. On Fridays.
C. On sunny mornings. D. On rainy days.
2 What does the underlined word "spoil" probably mean in Paragraph 1?
A. be bad for B. be famous for
C. be different from D. be thankful to
3 Why didn't David water his new trees?
A. Because he didn't have enough water.
B. Because he was too old to water trees.
C. Because he wanted to make roots deep.
D. Because he didn't know how to water trees.
4 How are the trees that David planted now?
A. Dead. B. Strong.
C. Small. D. Weak.
5 What does the writer learn from his experience?
A. Children should plant trees.
B. Parents should water trees all the time.
C. Children should depend on themselves.
D. Parents should care for their kids too much.
[2024 吉林中考改编]When I was a little boy, I lived next to David. He liked to plant trees in his large yard on weekends. But he planted trees in a different way. He never watered his new trees. I asked him why he did so, and he said that watering trees would spoil them. "If you water the trees, each baby tree will grow weaker and weaker," said David. He told me that watering these new trees would make roots shallow(浅的), but deep roots were very important to trees. I didn't understand his words at that time.
Several years after I left home, I came back to visit my parents. When I walked by David's house, I saw the trees that he planted. They are strong now. I suddenly realize that planting a tree is like raising a child. As a father of two children, I shouldn't care for them too much. Instead, they should depend on themselves. In that case, whatever happens, they can make their own decisions.
1 When did David like to plant trees?
A. On weekends. B. On Fridays.
C. On sunny mornings. D. On rainy days.
2 What does the underlined word "spoil" probably mean in Paragraph 1?
A. be bad for B. be famous for
C. be different from D. be thankful to
3 Why didn't David water his new trees?
A. Because he didn't have enough water.
B. Because he was too old to water trees.
C. Because he wanted to make roots deep.
D. Because he didn't know how to water trees.
4 How are the trees that David planted now?
A. Dead. B. Strong.
C. Small. D. Weak.
5 What does the writer learn from his experience?
A. Children should plant trees.
B. Parents should water trees all the time.
C. Children should depend on themselves.
D. Parents should care for their kids too much.
答案:
1 A 细节理解题。根据第一段中的"He liked to plant trees in his large yard on weekends"可知答案。
2 A 词义猜测题。根据画线词后 David 说的话"If you water the trees, each baby tree will grow weaker and weaker"可知,David 认为给新种的树浇水,树苗会越长越弱,由此可推知,David 认为给新种的树浇水对树不好,故 spoil 在此处意为"毁掉,破坏",其含义同 be bad for,故选 A。
3 C 推理判断题。根据第一段中的"He told me that watering these new trees would make roots shallow(浅的), but deep roots were very important to trees"可知,David 认为给这些新种的树浇水会使树根变浅,但深的树根对树来说很重要,由此可推知,David 不给新种的树浇水是为了使树根扎得深,故选 C。
4 B 细节理解题。
明题意 本题问的是"David 种的树现在怎么样了"。
寻线索 根据第二段中的"When I walked by David's house, I saw the trees that he planted. They are strong now"可知,David 种的树现在很强壮。
定答案 故选 B。
5 C 细节理解题。根据第二段中的"As a father of two children, I shouldn't care for them too much. Instead, they should depend on themselves"可知,从这个经历中,作者明白了孩子们应该依靠自己。
2 A 词义猜测题。根据画线词后 David 说的话"If you water the trees, each baby tree will grow weaker and weaker"可知,David 认为给新种的树浇水,树苗会越长越弱,由此可推知,David 认为给新种的树浇水对树不好,故 spoil 在此处意为"毁掉,破坏",其含义同 be bad for,故选 A。
3 C 推理判断题。根据第一段中的"He told me that watering these new trees would make roots shallow(浅的), but deep roots were very important to trees"可知,David 认为给这些新种的树浇水会使树根变浅,但深的树根对树来说很重要,由此可推知,David 不给新种的树浇水是为了使树根扎得深,故选 C。
4 B 细节理解题。
明题意 本题问的是"David 种的树现在怎么样了"。
寻线索 根据第二段中的"When I walked by David's house, I saw the trees that he planted. They are strong now"可知,David 种的树现在很强壮。
定答案 故选 B。
5 C 细节理解题。根据第二段中的"As a father of two children, I shouldn't care for them too much. Instead, they should depend on themselves"可知,从这个经历中,作者明白了孩子们应该依靠自己。
查看更多完整答案,请扫码查看