2025年一遍过八年级英语下册冀教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年一遍过八年级英语下册冀教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年一遍过八年级英语下册冀教版》

阅读理解 素养:思维品质 话题:动手能力 难度:中 建议用时:9分钟
[2023广东中考]
When it's hot outside and we have to go out, surely we want to keep cool. We can put on hats, wear light clothing, or stay at a cool place. However, nothing can beat a good fan. Now I'll show you how to make a good DIY (Do It Yourself) paper fan.
What to prepare
Please prepare two pieces of paper. All paper will work, but your DIY fan can be used for a long time with quality paper.
Then get glue, two sticks, etc.
How to make a DIY fan
The first step is to draw pictures on the paper. Just draw anything you like. The next step is to fold up(折叠) the paper. Then glue the two pieces of folded paper together. After that, paint the sticks. The final step is to glue the sticks onto the folded paper. And everything is done.
If you look at your watch, you will be surprised: it takes less than 15 minutes to make a good paper fan. Then you can fold it up and drop it in your bag. When you are out in the heat next time, just take it out and enjoy the gentle wind.
1 What is the best way to keep cool according to Paragraph 1?
A. Putting on hats.
B. Using a good fan.
C. Wearing light clothing.
D. Staying at a cool place.
2 Why is quality paper a good choice to make a fan?
A. It is light. B. It is colorful.
C. It lasts long. D. It looks beautiful.
3 What is the second step of making a paper fan?
A. Painting the sticks.
B. Drawing pictures on the paper.
C. Folding up the paper.
D. Gluing the sticks onto the folded paper.
4 From the last paragraph, we can tell that making a paper fan is ________.
A. quick B. difficult
C. boring D. strange
5 What is the purpose of this passage?
A. To sell paper fans.
B. To show how to save time.
C. To share a fun story.
D. To teach how to make paper fans.
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图

答案: 【解题导语】本文主要介绍了如何自制一把好的纸扇子。
1 B 细节理解题。根据第一段中提及的"When it's hot outside... However, nothing can beat a good fan"可知,在炎热的天气里,使用一把好扇子是保持凉爽的最好方式,故 B 项符合题意。
2 C 细节理解题。
|明题意|本题问的是"为什么优质的纸是制作扇子的好选择"。|
|寻线索|根据题干中的"quality paper"和"fan"可定位到 What to prepare 下的"All paper will work, but your DIY fan can be used for a long time with quality paper",由此可知,用优质的纸是因为这样做出来的纸扇子用的时间长。|
|定答案|故选 C。|
3 C 细节理解题。根据文中提及的"The first step is to draw pictures on the paper. Just draw anything you like. The next step is to fold up(折叠)the paper"可知,制作纸扇子的第二步是折叠纸,故选 C。
4 A 推理判断题。根据最后一段中的"If you look at your watch, you will be surprised: it takes less than 15 minutes to make a good paper fan"可知,不到 15 分钟就能做出一把好的纸扇子,所以说制作纸扇子是很快的,故 A 项符合题意。
5 D 写作意图题。根据第一段中的"Now I'll show you how to make a good DIY(Do It Yourself)paper fan"以及下文小标题可知,本文主要介绍了如何自制一把好的纸扇子,因此作者写本文是为了教大家制作纸扇子。故选 D。
技巧点拨
利用主旨和文体巧解文章意图
推断作者的写作意图时,要综合考虑文章的主旨和文章的体裁。
通常情况下,写作意图题和文章主旨密切相关,我们可以通过文章的首尾段和各段的首尾句来抓住文章的主旨,从而推断出作者写文章的意图。
【语篇解构】1 What 2 draw pictures 3 glue
4 Advantages 5 carry

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭