第83页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
过语篇 阅读能力强化训练 答案 P28
阅读理解 全球变暖下的寒冬 素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟 [2024 泰州二中附属初中期中改编] Cold air swept across the north part of China in the first week of November. At the same time, a global(全球的) meeting on climate(气候) change was held in Scotland. There, leaders around the world tried to control global warming. Why are we experiencing such a cold winter on a warming planet? The cold winter and global warming, two opposite(对立的) facts, are not contradictory. Because of the warming climate, the temperature in winter in China has risen by $0.41^{\circ}C$ every ten years since 1961. But in some places, it has also been pretty low. Global warming has changed Earth's air circulation(循环) and the weather. For example, in October, La Nina affected China. It was caused by strong winds from the Pacific Ocean. ▲ Another reason for the cold weather is the warming Arctic(北极). It is warming almost three times as fast as any other place on Earth. Will the winter be much colder? It's reported that a cold winter is likely. Northern China will probably see more snow, and southern China will see less rain.
1 Why did the leaders from around the world come to Scotland to have a meeting?
A. To discuss the reasons for cold weather.
B. To try to deal with global warming.
C. To discuss the results of cold weather.
D. To discuss the reasons for global warming.
2 What does the underlined word "contradictory" mean?
A. Almost the same.
B. A fact or opinion is real.
C. Used to say that a situation has not changed.
D. Having information that disagrees with other information.
3 跨学科·数学 Which of the following can show the relationship between the year ($x$) and the degree of temperature growth($y$) since 1961?
A. $y = 0.41x$
B. $y = 0.41/x$
C. $y = 0.41 × \frac{x - 1961}{10}$
D. $y = 0.41 × \frac{10}{x - 1961}$
4 What caused La Nina according to the passage?
A. The heavy snow.
B. The warm air.
C. The strong winds.
D. The cold weather.
5 新考法·信息还原题 Which of the following sentences can be put in "▲" in Paragraph 4?
A. It brought more cold air to China.
B. It brought more warm air to China.
C. It was a kind of common weather.
D. It made the temperature rise quickly.
阅读理解 全球变暖下的寒冬 素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟 [2024 泰州二中附属初中期中改编] Cold air swept across the north part of China in the first week of November. At the same time, a global(全球的) meeting on climate(气候) change was held in Scotland. There, leaders around the world tried to control global warming. Why are we experiencing such a cold winter on a warming planet? The cold winter and global warming, two opposite(对立的) facts, are not contradictory. Because of the warming climate, the temperature in winter in China has risen by $0.41^{\circ}C$ every ten years since 1961. But in some places, it has also been pretty low. Global warming has changed Earth's air circulation(循环) and the weather. For example, in October, La Nina affected China. It was caused by strong winds from the Pacific Ocean. ▲ Another reason for the cold weather is the warming Arctic(北极). It is warming almost three times as fast as any other place on Earth. Will the winter be much colder? It's reported that a cold winter is likely. Northern China will probably see more snow, and southern China will see less rain.
1 Why did the leaders from around the world come to Scotland to have a meeting?
A. To discuss the reasons for cold weather.
B. To try to deal with global warming.
C. To discuss the results of cold weather.
D. To discuss the reasons for global warming.
2 What does the underlined word "contradictory" mean?
A. Almost the same.
B. A fact or opinion is real.
C. Used to say that a situation has not changed.
D. Having information that disagrees with other information.
3 跨学科·数学 Which of the following can show the relationship between the year ($x$) and the degree of temperature growth($y$) since 1961?
A. $y = 0.41x$
B. $y = 0.41/x$
C. $y = 0.41 × \frac{x - 1961}{10}$
D. $y = 0.41 × \frac{10}{x - 1961}$
4 What caused La Nina according to the passage?
A. The heavy snow.
B. The warm air.
C. The strong winds.
D. The cold weather.
5 新考法·信息还原题 Which of the following sentences can be put in "▲" in Paragraph 4?
A. It brought more cold air to China.
B. It brought more warm air to China.
C. It was a kind of common weather.
D. It made the temperature rise quickly.
答案:
1 B 细节理解题。根据第一段中的“There, leaders around the world tried to control global warming”可知,世界各国的领导人在苏格兰开会的目的是应对全球变暖的问题。
2 D 词义猜测题。根据下文中的描述可知,我们在一个变暖的星球上会经历如此寒冷的冬天,这一情况是不矛盾的。由画线词前的“not”可知,contradictory 表示“矛盾的”,与 D 项意思相近。
3 C 推理判断题。根据第三段中的“Because of the warming climate, the temperature in winter in China has risen by 0.41°C every ten years since 1961”可知,自 1961 年以来,中国每十年冬天的平均温度增加了0.41°C。则自 1961 年以来的年份差为x-1961;年份和温度增长之间的关系为y=0.41×(x-1961)/10。故选 C。
4 C 细节理解题。根据第四段中的“La Nina affected China. It was caused by strong winds from the Pacific Ocean”可知,拉尼娜现象是由来自太平洋的强风引起的。
5 A 信息还原题。根据第五段中的“Another reason for the cold weather is the warming Arctic(北极)”可知,空处是引起寒冬的一个原因;再根据空前的“It was caused by strong winds from the Pacific Ocean”可推知,太平洋的强风给中国带来了更多的冷空气。
2 D 词义猜测题。根据下文中的描述可知,我们在一个变暖的星球上会经历如此寒冷的冬天,这一情况是不矛盾的。由画线词前的“not”可知,contradictory 表示“矛盾的”,与 D 项意思相近。
3 C 推理判断题。根据第三段中的“Because of the warming climate, the temperature in winter in China has risen by 0.41°C every ten years since 1961”可知,自 1961 年以来,中国每十年冬天的平均温度增加了0.41°C。则自 1961 年以来的年份差为x-1961;年份和温度增长之间的关系为y=0.41×(x-1961)/10。故选 C。
4 C 细节理解题。根据第四段中的“La Nina affected China. It was caused by strong winds from the Pacific Ocean”可知,拉尼娜现象是由来自太平洋的强风引起的。
5 A 信息还原题。根据第五段中的“Another reason for the cold weather is the warming Arctic(北极)”可知,空处是引起寒冬的一个原因;再根据空前的“It was caused by strong winds from the Pacific Ocean”可推知,太平洋的强风给中国带来了更多的冷空气。
项目式学习 The colourful seasons
Task 1 Do you think seasons have colours? Describe the colours of each season in your mind and give your reasons.

I think spring is green. The weather warms up and the grass grows. The trees turn green and the flowers are in bloom.
Spring Summer ______ Seasons Autumn ______ Winter ______
Task 2 Talk with your partner.
A. What is your favourite season?
B. What do you usually do during this season?
C. Is there a special day in this season?
Spring Plant flowers, go camping... Labour Day
Task 3 Make a poster of the four seasons in your group. You can paint each season in your favourite colour. Then present your poster to the class. ______ ______ ______
Task 1 Do you think seasons have colours? Describe the colours of each season in your mind and give your reasons.
I think spring is green. The weather warms up and the grass grows. The trees turn green and the flowers are in bloom.
Spring Summer ______ Seasons Autumn ______ Winter ______
Task 2 Talk with your partner.
A. What is your favourite season?
B. What do you usually do during this season?
C. Is there a special day in this season?
Spring Plant flowers, go camping... Labour Day
Task 3 Make a poster of the four seasons in your group. You can paint each season in your favourite colour. Then present your poster to the class. ______ ______ ______
答案:
Task 1
Summer: I think summer is blue. The sky is clear and blue, and we often go swimming in the blue sea or pools.
Autumn: I think autumn is golden. The leaves on the trees turn golden and fall down, and the crops in the fields are golden and ripe.
Winter: I think winter is white. It often snows, and everything is covered with white snow, making the world look white and clean.
Task 2
A. My favourite season is autumn.
B. I usually pick apples with my family and fly kites in the park during this season.
C. Yes, there is. National Day is in autumn.
Task 3
(Poster content description) The poster has four parts, each representing a season. The spring part is painted green with pictures of grass, trees and flowers. The summer part is blue with a blue sky and a swimming pool. The autumn part is golden with golden leaves and ripe crops. The winter part is white with snow-covered houses and trees.
Summer: I think summer is blue. The sky is clear and blue, and we often go swimming in the blue sea or pools.
Autumn: I think autumn is golden. The leaves on the trees turn golden and fall down, and the crops in the fields are golden and ripe.
Winter: I think winter is white. It often snows, and everything is covered with white snow, making the world look white and clean.
Task 2
A. My favourite season is autumn.
B. I usually pick apples with my family and fly kites in the park during this season.
C. Yes, there is. National Day is in autumn.
Task 3
(Poster content description) The poster has four parts, each representing a season. The spring part is painted green with pictures of grass, trees and flowers. The summer part is blue with a blue sky and a swimming pool. The autumn part is golden with golden leaves and ripe crops. The winter part is white with snow-covered houses and trees.
查看更多完整答案,请扫码查看