第7页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
四、语篇练词缀
根据本单元所学构词法,用所给单词的适当形式补全短文
[天星原创] My friend Mia is the most 1______ (cheer) person I know. Even on rainy days, she tells funny jokes to lift everyone's mood (心情). Last winter, when I was sick for a week, Mia showed her 2______ (help) side. She brought me home-made soup and helped me organize missed notes.
What touches me most is her 3______ (end) support. Once, I worried about a family problem. Mia listened quietly, and then said, "Let's face it step by step." She checked on me daily with warm messages, always being 4______ (care) not to wake my parents when calling at night.
Now, when I see the seashell she gave me ("It means hope!"), I feel 5______ (hope) about the future. True friendship, I've learned, is about sharing light in darkness.
根据本单元所学构词法,用所给单词的适当形式补全短文
[天星原创] My friend Mia is the most 1______ (cheer) person I know. Even on rainy days, she tells funny jokes to lift everyone's mood (心情). Last winter, when I was sick for a week, Mia showed her 2______ (help) side. She brought me home-made soup and helped me organize missed notes.
What touches me most is her 3______ (end) support. Once, I worried about a family problem. Mia listened quietly, and then said, "Let's face it step by step." She checked on me daily with warm messages, always being 4______ (care) not to wake my parents when calling at night.
Now, when I see the seashell she gave me ("It means hope!"), I feel 5______ (hope) about the future. True friendship, I've learned, is about sharing light in darkness.
答案:
1 cheerful 2 helpful 3 endless 4 careful 5 hopeful
素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
[新素材] [2024 重庆七中期未] It was a dark evening in 1999. Song Yang, a Chinese student, lost his way in West London. This was only his third day in the UK. He saw an old man carrying heavy bags on the side of the road, unable to move. Song helped him home.
The old man, named Hans, lived by the River Thames (泰晤士河) alone. Although the view was amazing through the window of his house, it was a mess inside.
Learning Song was looking for a place to stay, Hans invited him to move in. They agreed that they would care for each other. Hans often helped Song learn English and get to know the country. Song helped make meals and do the housework. Soon the two became friends and family.
In 2007, when Song completed his studies in the UK and returned to China, Hans had to stay in London by himself. After a few months of living without Song, Hans got very sick. He lost over 20 kilograms and couldn't even get out of the bed. Song couldn't stop thinking and worrying about Hans, so he went to London and brought Hans back to China. Hans finally recovered (康复) and he lived a few years of happy life with Song and his family. Hans always said, "China is my home because Song is my family."
In 2013, Hans died in Zhengzhou. For more than 5,000 days, both the young and the old had kept their promise of caring for each other.
1 [新考法·创新性设问] What's the purpose of the underlined sentence in Para. 2?
A. It shows the beautiful view of the River Thames.
B. It shows how convenient Hans's house is.
C. It shows the way Hans enjoys the beautiful view.
D. It shows how terrible Hans's living environment is.
2 [新考法·图文转换题] Which picture shows the change of Hans's feelings in the passage?

A.
B.
C.
D.
3 What tone (语气) did Hans use to say the underlined sentence in Para. 4?
A. Shocked.
B. Thankful.
C. Sad.
D. Angry.
4 What's the best title for the passage?
A. Care for Each Other
B. Study in London
C. A Promise to Hans
D. Ways to Learn English
[新素材] [2024 重庆七中期未] It was a dark evening in 1999. Song Yang, a Chinese student, lost his way in West London. This was only his third day in the UK. He saw an old man carrying heavy bags on the side of the road, unable to move. Song helped him home.
The old man, named Hans, lived by the River Thames (泰晤士河) alone. Although the view was amazing through the window of his house, it was a mess inside.
Learning Song was looking for a place to stay, Hans invited him to move in. They agreed that they would care for each other. Hans often helped Song learn English and get to know the country. Song helped make meals and do the housework. Soon the two became friends and family.
In 2007, when Song completed his studies in the UK and returned to China, Hans had to stay in London by himself. After a few months of living without Song, Hans got very sick. He lost over 20 kilograms and couldn't even get out of the bed. Song couldn't stop thinking and worrying about Hans, so he went to London and brought Hans back to China. Hans finally recovered (康复) and he lived a few years of happy life with Song and his family. Hans always said, "China is my home because Song is my family."
In 2013, Hans died in Zhengzhou. For more than 5,000 days, both the young and the old had kept their promise of caring for each other.
1 [新考法·创新性设问] What's the purpose of the underlined sentence in Para. 2?
A. It shows the beautiful view of the River Thames.
B. It shows how convenient Hans's house is.
C. It shows the way Hans enjoys the beautiful view.
D. It shows how terrible Hans's living environment is.
2 [新考法·图文转换题] Which picture shows the change of Hans's feelings in the passage?
A.
B.
C.
D.
3 What tone (语气) did Hans use to say the underlined sentence in Para. 4?
A. Shocked.
B. Thankful.
C. Sad.
D. Angry.
4 What's the best title for the passage?
A. Care for Each Other
B. Study in London
C. A Promise to Hans
D. Ways to Learn English
答案:
1 D 推理判断题。根据第二段中的画线句子可知,此处介绍的是汉斯居住的环境,外面看着很好,里面很糟糕。故选 D。2 C 图文转换题。通读全文可知,1999 年汉斯和宋扬相识,成了朋友,心情很好;2007 年宋扬回到了中国,汉斯生病了,他的心情应该很低落;2008 年到 2013 年,汉斯来到了中国,跟宋扬一家一起生活,病也治好了,心情应很好。图片 C 符合文意。3 B 推理判断题。根据画线句子前的“Hans finally recovered(康复) and he lived a few years of happy life with Song and his family”可推知,汉斯说这句话时应是非常感激,因为他来到中国,治好了疾病,找到了“家人”。故选 B。4 A 标题归纳题。通读全文可知,文章通篇都在讲述宋扬和汉斯两人互相帮助、互相照顾的故事。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看