第11页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
一、完形填空 朋友
素养:思维品质 难度:难 用时:8分钟
Tony and Kevin are good friends. Their friendship started in a 1 class in Grade 1. When Kevin saw Tony painting a beautiful house, he complimented(赞美) Tony on it and they started 2 their interest in other things. Kevin is very 3. One day, Tony broke Kevin's crayons. He said 4 and didn't know what to do next. But Kevin said that was OK and that he had another box of crayons.
As they got 5, Tony and Kevin still liked doing the same things. When they were in primary school, they 6 the same dream of becoming a policeman. They wanted to make their city a 7 place. In middle school, they both wanted to become basketball players. Then, in high school, they hoped to be singers. It wasn't 8 a happy friendship. Sometimes, they argued and had different 9 about things. But these 10 stop their friendship. They got to know each other better.
11 they left high school, they went to different universities(大学). Tony wanted to learn about the Internet. Kevin wanted to become a(n) 12 and work in a hospital. Now they don't have much time to see each other, but they are 13 good friends.
This year, Tony and Kevin will leave the universities. They 14 to find a job in their hometown. They both want to do 15 for their hometown. And they can see each other often.
1 A. swimming B. painting C. dancing D. singing
2 A. sweeping away B. looking at C. talking about D. searching for
3 A. kind B. careful C. lively D. shy
4 A. goodbye B. hello C. thanks D. sorry
5 A. stronger B. fitter C. older D. funnier
6 A. forgot B. believed C. had D. needed
7 A. strange B. safe C. dangerous D. clean
8 A. even B. certainly C. once D. always
9 A. ideas B. facts C. parts D. ways
10 A. couldn't B. could C. shouldn't D. should
11 A. Because B. Till C. Before D. After
12 A. driver B. doctor C. teacher D. artist
13 A. still B. only C. usually D. never
14 A. learn B. remember C. agree D. decide
15 A. everything B. something C. anything D. nothing
素养:思维品质 难度:难 用时:8分钟
Tony and Kevin are good friends. Their friendship started in a 1 class in Grade 1. When Kevin saw Tony painting a beautiful house, he complimented(赞美) Tony on it and they started 2 their interest in other things. Kevin is very 3. One day, Tony broke Kevin's crayons. He said 4 and didn't know what to do next. But Kevin said that was OK and that he had another box of crayons.
As they got 5, Tony and Kevin still liked doing the same things. When they were in primary school, they 6 the same dream of becoming a policeman. They wanted to make their city a 7 place. In middle school, they both wanted to become basketball players. Then, in high school, they hoped to be singers. It wasn't 8 a happy friendship. Sometimes, they argued and had different 9 about things. But these 10 stop their friendship. They got to know each other better.
11 they left high school, they went to different universities(大学). Tony wanted to learn about the Internet. Kevin wanted to become a(n) 12 and work in a hospital. Now they don't have much time to see each other, but they are 13 good friends.
This year, Tony and Kevin will leave the universities. They 14 to find a job in their hometown. They both want to do 15 for their hometown. And they can see each other often.
1 A. swimming B. painting C. dancing D. singing
2 A. sweeping away B. looking at C. talking about D. searching for
3 A. kind B. careful C. lively D. shy
4 A. goodbye B. hello C. thanks D. sorry
5 A. stronger B. fitter C. older D. funnier
6 A. forgot B. believed C. had D. needed
7 A. strange B. safe C. dangerous D. clean
8 A. even B. certainly C. once D. always
9 A. ideas B. facts C. parts D. ways
10 A. couldn't B. could C. shouldn't D. should
11 A. Because B. Till C. Before D. After
12 A. driver B. doctor C. teacher D. artist
13 A. still B. only C. usually D. never
14 A. learn B. remember C. agree D. decide
15 A. everything B. something C. anything D. nothing
答案:
1 B 根据下文中的“Tony painting a beautiful house”可知,应用 painting“绘画”。
2 C 他们开始谈论他们在其他方面的兴趣。talking about“谈论”符合语境。
3 A 根据下文中的内容可知,托尼弄坏了凯文的蜡笔,但凯文说没关系。由此可知,凯文非常善良,应用 kind。
4 D 弄坏了别人的东西应当说“对不起”,故选 D。
5 C 本文是按照时间顺序来写的,故此处在 older,意为“长大一些”。
6 C 当他们上小学的时候,他们拥有同一个梦想——成为警察。have“拥有”,符合题意。
7 B 根据上文中的“becoming a policeman”可知,safe“安全的”符合题意。
8 D 根据下文中的“Sometimes, they argued and had different 9 about things”可知,他们的友谊并不总是令人开心的。故选 D。
9 A 有时候他们也会争吵,对事情的看法不一致。故选 A。
10 A 根据下文中的“They got to know each other better”可知,这些不愉快没能阻止他们的友谊,应用 couldn't。
11 D 高中毕业后,他们去了不同的大学。after“在……以后”符合题意。
12 B 根据下文中的“work in a hospital”可知选 B。
13 A 他们没有很多时间见面,但是他们仍然是好朋友。still“仍然”,符合题意。
14 D 他们决定毕业后回到家乡工作。decide“决定”符合题意。
15 B do something for...意为“为……做点事”,符合题意。
2 C 他们开始谈论他们在其他方面的兴趣。talking about“谈论”符合语境。
3 A 根据下文中的内容可知,托尼弄坏了凯文的蜡笔,但凯文说没关系。由此可知,凯文非常善良,应用 kind。
4 D 弄坏了别人的东西应当说“对不起”,故选 D。
5 C 本文是按照时间顺序来写的,故此处在 older,意为“长大一些”。
6 C 当他们上小学的时候,他们拥有同一个梦想——成为警察。have“拥有”,符合题意。
7 B 根据上文中的“becoming a policeman”可知,safe“安全的”符合题意。
8 D 根据下文中的“Sometimes, they argued and had different 9 about things”可知,他们的友谊并不总是令人开心的。故选 D。
9 A 有时候他们也会争吵,对事情的看法不一致。故选 A。
10 A 根据下文中的“They got to know each other better”可知,这些不愉快没能阻止他们的友谊,应用 couldn't。
11 D 高中毕业后,他们去了不同的大学。after“在……以后”符合题意。
12 B 根据下文中的“work in a hospital”可知选 B。
13 A 他们没有很多时间见面,但是他们仍然是好朋友。still“仍然”,符合题意。
14 D 他们决定毕业后回到家乡工作。decide“决定”符合题意。
15 B do something for...意为“为……做点事”,符合题意。
二、阅读理解 “搭子”社交
素养:文化意识 难度:中 用时:7分钟
时文阅读 Have you heard of dazi? Have you ever found a dazi? These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people. A dazi is a person we eat with, study with, exercise with or take a trip with, but we don't know him or her before.
The dazi culture is about finding the right person to do the right activity with. Xiaoyue, a young woman from Ningxia, has met many dazi because of her love for basketball and biking. Having a dazi not only gives her company(陪伴) but also helps her enjoy sports more.
These dazi relationships are very different from close friendships. As for close friends, we need to stay in close touch. With a dazi, you don't have to do so. Many dazi may not meet again after a trip or a game together. So, many people believe having a dazi makes their social life easier and more comfortable.
Finding a dazi shows that young Chinese people want clearer boundaries (界限) in their social relationships. Dazi will not talk or ask a lot about their personal lives. And they hope that these relationships can let them share their hobbies and interests, or that they can help them to improve themselves.
Although finding a dazi has many good points, we should be careful and put our safety first.
1 新考法·写作手法题 How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By asking questions.
C. By giving numbers.
D. By giving an example.
2 How might Xiaoyue describe having a dazi?
A. Serious.
B. Difficult.
C. Enjoyable.
D. Meaningless.
3 What does the underlined word "so" in Paragraph 3 refer to?
A. Having a social life.
B. Playing games together.
C. Staying in close touch.
D. Talking about personal lives.
4 Why do young Chinese people like to find a dazi?
①To have boundaries in their social relationships.
②To share their hobbies and interests.
③To improve themselves.
④To save time and money.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
5 What's the best title for the passage?
A. Some stories of dazi
B. How we find a dazi
C. Dazi: special close friends
D. Dazi: a new popular culture
【拓展设问】
新考法·开放性设问 Have you ever found a dazi? What do you do together?______
素养:文化意识 难度:中 用时:7分钟
时文阅读 Have you heard of dazi? Have you ever found a dazi? These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people. A dazi is a person we eat with, study with, exercise with or take a trip with, but we don't know him or her before.
The dazi culture is about finding the right person to do the right activity with. Xiaoyue, a young woman from Ningxia, has met many dazi because of her love for basketball and biking. Having a dazi not only gives her company(陪伴) but also helps her enjoy sports more.
These dazi relationships are very different from close friendships. As for close friends, we need to stay in close touch. With a dazi, you don't have to do so. Many dazi may not meet again after a trip or a game together. So, many people believe having a dazi makes their social life easier and more comfortable.
Finding a dazi shows that young Chinese people want clearer boundaries (界限) in their social relationships. Dazi will not talk or ask a lot about their personal lives. And they hope that these relationships can let them share their hobbies and interests, or that they can help them to improve themselves.
Although finding a dazi has many good points, we should be careful and put our safety first.
1 新考法·写作手法题 How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By asking questions.
C. By giving numbers.
D. By giving an example.
2 How might Xiaoyue describe having a dazi?
A. Serious.
B. Difficult.
C. Enjoyable.
D. Meaningless.
3 What does the underlined word "so" in Paragraph 3 refer to?
A. Having a social life.
B. Playing games together.
C. Staying in close touch.
D. Talking about personal lives.
4 Why do young Chinese people like to find a dazi?
①To have boundaries in their social relationships.
②To share their hobbies and interests.
③To improve themselves.
④To save time and money.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
5 What's the best title for the passage?
A. Some stories of dazi
B. How we find a dazi
C. Dazi: special close friends
D. Dazi: a new popular culture
【拓展设问】
新考法·开放性设问 Have you ever found a dazi? What do you do together?______
答案:
1 B 写作手法题。根据第一段中的“Have you heard of dazi? Have you ever found a dazi?”可知,作者通过提出问题来展开话题。故选 B。
2 C 推理判断题。根据第二段中的“Having a dazi not only gives her company(陪伴)but also helps her enjoy sports more”可推知,Xiaoyue 认为有“搭子”是令人愉快的,故选 C。
3 C 推理判断题。根据第三段中的“As for close friends, we need to stay in close touch. With a dazi, you don't have to do so”可知,画线词指代的是“保持密切联系”。故选 C。
4 A 细节理解题。根据第四段内容可知,年轻人找“搭子”是为了在他们的社交关系中拥有清晰界限、分享他们的爱好和兴趣,或者为了提升自己。故选 A。
5 D 标题归纳题。根据文章内容尤其是第一段中的“These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people”可知,本文主要介绍了“搭子”文化,一种在中国年轻人中流行的文化现象,所以最适合的标题是“Dazi: a new popular culture”。
【拓展设问】Yes, I have. We often travel around our city and look for tasty food. /We usually go to the gym and play sports together.(答案合理即可)
2 C 推理判断题。根据第二段中的“Having a dazi not only gives her company(陪伴)but also helps her enjoy sports more”可推知,Xiaoyue 认为有“搭子”是令人愉快的,故选 C。
3 C 推理判断题。根据第三段中的“As for close friends, we need to stay in close touch. With a dazi, you don't have to do so”可知,画线词指代的是“保持密切联系”。故选 C。
4 A 细节理解题。根据第四段内容可知,年轻人找“搭子”是为了在他们的社交关系中拥有清晰界限、分享他们的爱好和兴趣,或者为了提升自己。故选 A。
5 D 标题归纳题。根据文章内容尤其是第一段中的“These days, finding a dazi is becoming popular with young Chinese people”可知,本文主要介绍了“搭子”文化,一种在中国年轻人中流行的文化现象,所以最适合的标题是“Dazi: a new popular culture”。
【拓展设问】Yes, I have. We often travel around our city and look for tasty food. /We usually go to the gym and play sports together.(答案合理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看