第24页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
素养:思维品质 难度:难 用时:8分钟
[2023 苏州中考改编] It was my first day at school. It was also Miss Caroline's first day to be a teacher.
Miss Caroline began the day by reading us a story about cats. Then she started to teach us the alphabet(字母表).
When Miss Caroline discovered that I was literate(有读写能力的), she said, "Tell your father not to teach you any more. It's best to begin reading and writing with a fresh mind."
After supper that night, Atticus sat down with the paper and called, "Scout, ready to read?"
I told Atticus I didn't feel very well and didn't think I'd go to school any more if it was all right with him.
"You never went to school and you do all right, so I'll just stay home too. You can teach me like Granddaddy taught you."
"No, I can't," said Atticus. "I have to make a living. Besides, they'd put me in prison if I kept you at home. Now what's the matter?"
I told him what happened at school. "Miss Caroline said you taught me all wrong, so we can't ever read any more. Please don't send me back, please sir."
"First of all," he said, "if you can learn a simple trick, Scout, you'll get along a lot better with all kinds of people. You never really understand a person until you consider things from his point of view —"
"Sir?"
"— until you climb into his skin and walk around in it."
Atticus continued, "You learned many things today. Miss Caroline learned several things herself. We could not expect her to learn all our ways in one day, and we should understand her when she knew no better."
"But if I keep on going to school, we can't ever read any more..."
"That's really worrying you, isn't it?"
"Yes, sir."
When Atticus looked at me, I saw the look on his face that always made me expect something. "Do you know what a compromise(妥协) is?" he asked.
"Breaking the law?"
"No, an agreement. It works this way," he said. "If you promise to go to school, we'll go on reading every night as usual. Is it OK?"
"Yes sir!"
1 What happened to Scout on her first day at school?
A. She was not able to read the alphabet.
B. She lost interest in reading and writing.
C. She couldn't follow Miss Caroline in class.
D. She was asked to stop learning from Atticus.
2 What does the underlined part in Paragraph 11 mean?
A. To play a small trick on him.
B. To walk hand in hand with him.
C. To tell him about your thoughts.
D. To think from his point of view.
3 What did Scout agree to do at the end of the story?
A. Go to school.
B. Stay at home.
C. Teach herself.
D. Make a living.
[2023 苏州中考改编] It was my first day at school. It was also Miss Caroline's first day to be a teacher.
Miss Caroline began the day by reading us a story about cats. Then she started to teach us the alphabet(字母表).
When Miss Caroline discovered that I was literate(有读写能力的), she said, "Tell your father not to teach you any more. It's best to begin reading and writing with a fresh mind."
After supper that night, Atticus sat down with the paper and called, "Scout, ready to read?"
I told Atticus I didn't feel very well and didn't think I'd go to school any more if it was all right with him.
"You never went to school and you do all right, so I'll just stay home too. You can teach me like Granddaddy taught you."
"No, I can't," said Atticus. "I have to make a living. Besides, they'd put me in prison if I kept you at home. Now what's the matter?"
I told him what happened at school. "Miss Caroline said you taught me all wrong, so we can't ever read any more. Please don't send me back, please sir."
"First of all," he said, "if you can learn a simple trick, Scout, you'll get along a lot better with all kinds of people. You never really understand a person until you consider things from his point of view —"
"Sir?"
"— until you climb into his skin and walk around in it."
Atticus continued, "You learned many things today. Miss Caroline learned several things herself. We could not expect her to learn all our ways in one day, and we should understand her when she knew no better."
"But if I keep on going to school, we can't ever read any more..."
"That's really worrying you, isn't it?"
"Yes, sir."
When Atticus looked at me, I saw the look on his face that always made me expect something. "Do you know what a compromise(妥协) is?" he asked.
"Breaking the law?"
"No, an agreement. It works this way," he said. "If you promise to go to school, we'll go on reading every night as usual. Is it OK?"
"Yes sir!"
1 What happened to Scout on her first day at school?
A. She was not able to read the alphabet.
B. She lost interest in reading and writing.
C. She couldn't follow Miss Caroline in class.
D. She was asked to stop learning from Atticus.
2 What does the underlined part in Paragraph 11 mean?
A. To play a small trick on him.
B. To walk hand in hand with him.
C. To tell him about your thoughts.
D. To think from his point of view.
3 What did Scout agree to do at the end of the story?
A. Go to school.
B. Stay at home.
C. Teach herself.
D. Make a living.
答案:
1 D 细节理解题。根据第三段中的“Tell your father not to teach you any more”可知,答案为 D。
2 D 推理判断题。画线部分是对第九段中的“consider things from his point of view”的解释,由此可推知,答案为 D。
3 A 细节理解题。根据倒数第二段中的“If you promise to go to school, we'll... Is it OK?”及最后一段“Yes sir!”可知,斯考特最后同意去上学。故选 A。
2 D 推理判断题。画线部分是对第九段中的“consider things from his point of view”的解释,由此可推知,答案为 D。
3 A 细节理解题。根据倒数第二段中的“If you promise to go to school, we'll... Is it OK?”及最后一段“Yes sir!”可知,斯考特最后同意去上学。故选 A。
Design a weekly class timetable
Task 1 Talk about the subjects you learn every week. Say one thing you like about each subject.
Task 2 Work in groups. Make your own weekly class timetable with different subjects.
| | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
| :---: | :----: | :-----: | :-------: | :------: | :----: |
| 1 | | | | | |
| 2 | | | | | |
| 3 | | | | | |
| Lunchtime | | | | | |
| 4 | | | | | |
| ... | | | | | |

Task 3 Introduce your group's timetable to the class and explain the reasons.
Task 1 Talk about the subjects you learn every week. Say one thing you like about each subject.
Task 2 Work in groups. Make your own weekly class timetable with different subjects.
| | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
| :---: | :----: | :-----: | :-------: | :------: | :----: |
| 1 | | | | | |
| 2 | | | | | |
| 3 | | | | | |
| Lunchtime | | | | | |
| 4 | | | | | |
| ... | | | | | |
Task 3 Introduce your group's timetable to the class and explain the reasons.
答案:
【解析】:
题目要求设计一个周课程表,这主要考查了学生对课程安排的理解和组织能力,以及用英语描述课程的能力。对于Task 1,需要列举出每周学习的科目,并说出喜欢每个科目的一点原因,这要求学生能用英语简单描述对科目的喜好。对于Task 2,需要小组合作制作课程表,这考查了学生的团队协作能力和组织能力。对于Task 3,需要向全班介绍小组的课程表并解释原因,这要求学生能用英语进行口头表达和解释。
【答案】:
(以下是一个可能的答案示例)
Our group's weekly class timetable is as follows:
Monday:
1: Math
2: English
3: Physics
Lunchtime
4: Chemistry
Tuesday:
1: Chinese
2: History
3: PE
Lunchtime
4: Music
Wednesday:
1: English
2: Biology
3: Math
Lunchtime
4: Art
Thursday:
1: Physics
2: Chemistry
3: Chinese
Lunchtime
4: Geography
Friday:
1: Math
2: English
3: PE
Lunchtime
4: History
We like Math because it's challenging and interesting. We like English because it helps us communicate with people from different countries. Physics is fun because we can do many experiments. Chemistry is fascinating because we can learn about the substances that make up the world. Chinese is our mother tongue, and we enjoy learning it. History helps us understand the past. PE keeps us healthy. Music and art enrich our spiritual world. We arranged the courses reasonably to ensure that we have enough time for rest and study.
题目要求设计一个周课程表,这主要考查了学生对课程安排的理解和组织能力,以及用英语描述课程的能力。对于Task 1,需要列举出每周学习的科目,并说出喜欢每个科目的一点原因,这要求学生能用英语简单描述对科目的喜好。对于Task 2,需要小组合作制作课程表,这考查了学生的团队协作能力和组织能力。对于Task 3,需要向全班介绍小组的课程表并解释原因,这要求学生能用英语进行口头表达和解释。
【答案】:
(以下是一个可能的答案示例)
Our group's weekly class timetable is as follows:
Monday:
1: Math
2: English
3: Physics
Lunchtime
4: Chemistry
Tuesday:
1: Chinese
2: History
3: PE
Lunchtime
4: Music
Wednesday:
1: English
2: Biology
3: Math
Lunchtime
4: Art
Thursday:
1: Physics
2: Chemistry
3: Chinese
Lunchtime
4: Geography
Friday:
1: Math
2: English
3: PE
Lunchtime
4: History
We like Math because it's challenging and interesting. We like English because it helps us communicate with people from different countries. Physics is fun because we can do many experiments. Chemistry is fascinating because we can learn about the substances that make up the world. Chinese is our mother tongue, and we enjoy learning it. History helps us understand the past. PE keeps us healthy. Music and art enrich our spiritual world. We arranged the courses reasonably to ensure that we have enough time for rest and study.
查看更多完整答案,请扫码查看