第39页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
过语篇 阅读能力强化训练 答案 P14
阅读理解 “扭扭车男孩”张亮的拼搏之路 素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
[新素材][2025上饶期末]For Zhang Liang, physical disability has never been an obstacle(障碍) to stop him from achieving success.
Zhang suffers from a rare illness called "brittle bone disease(脆骨症)", which has affected him since childhood. Because of this illness, his bones had been very weak. That meant he could not walk on his own, but he stayed positive and hard-working. In 2022, Zhang used a twister car(扭扭车) to take the national college entrance exam, touching the hearts of many people. His hard work paid off. He did well in the exam and got into Anhui Polytechnic University(安徽工程大学).
Getting rid of the twister car and walking on his own was always Zhang's dream. After entering the university, with the help of his professor, he and several classmates formed a small scientific research team to design a set of special wearable devices(可穿戴设备).
With the support of warm-hearted people, they finally completed the design scheme(方案) using the 3D printing technology. Helped by the set of devices, Zhang finally managed to stand and walk.
He also took part in the college students' career planning competition in Anhui Province and won the second prize in the higher education group.
He said he hopes to use his knowledge and practical experience to help more disabled people with intelligent(智能的) equipment.
1 How does Zhang Liang feel about his illness?
A. He is sad because of it.
B. He does not care about it at all.
C. He worries about it all the time.
D. He tries his best to fight against it.
2 What can we learn from Zhang Liang's success in the college entrance exam?
A. The exam is important for all of us.
B. Hard work can lead to success despite disability.
C. Success comes easily to those who try their best.
D. Physical abilities are more important than effort.
3 What can we infer from Paragraph 3 and Paragraph 4?
A. Working hard can help you achieve any dream.
B. Working together is only good for schoolwork.
C. You should always solve problems by yourself.
D. Working together can make it easier to solve problems.
4 Which is the correct order of what happened to Zhang Liang in the story?
①He became a university student.
②He and several classmates designed a set of special wearable devices.
③He caught the illness called "brittle bone disease".
④He won the second prize in the higher education group.
A. ①②③④
B. ②①③④
C. ③①②④
D. ③②①④
5 Where can you probably find the passage?
A. In a novel.
B. In a history book.
C. In a science magazine.
D. In a university newspaper.
阅读理解 “扭扭车男孩”张亮的拼搏之路 素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
[新素材][2025上饶期末]For Zhang Liang, physical disability has never been an obstacle(障碍) to stop him from achieving success.
Zhang suffers from a rare illness called "brittle bone disease(脆骨症)", which has affected him since childhood. Because of this illness, his bones had been very weak. That meant he could not walk on his own, but he stayed positive and hard-working. In 2022, Zhang used a twister car(扭扭车) to take the national college entrance exam, touching the hearts of many people. His hard work paid off. He did well in the exam and got into Anhui Polytechnic University(安徽工程大学).
Getting rid of the twister car and walking on his own was always Zhang's dream. After entering the university, with the help of his professor, he and several classmates formed a small scientific research team to design a set of special wearable devices(可穿戴设备).
With the support of warm-hearted people, they finally completed the design scheme(方案) using the 3D printing technology. Helped by the set of devices, Zhang finally managed to stand and walk.
He also took part in the college students' career planning competition in Anhui Province and won the second prize in the higher education group.
He said he hopes to use his knowledge and practical experience to help more disabled people with intelligent(智能的) equipment.
1 How does Zhang Liang feel about his illness?
A. He is sad because of it.
B. He does not care about it at all.
C. He worries about it all the time.
D. He tries his best to fight against it.
2 What can we learn from Zhang Liang's success in the college entrance exam?
A. The exam is important for all of us.
B. Hard work can lead to success despite disability.
C. Success comes easily to those who try their best.
D. Physical abilities are more important than effort.
3 What can we infer from Paragraph 3 and Paragraph 4?
A. Working hard can help you achieve any dream.
B. Working together is only good for schoolwork.
C. You should always solve problems by yourself.
D. Working together can make it easier to solve problems.
4 Which is the correct order of what happened to Zhang Liang in the story?
①He became a university student.
②He and several classmates designed a set of special wearable devices.
③He caught the illness called "brittle bone disease".
④He won the second prize in the higher education group.
A. ①②③④
B. ②①③④
C. ③①②④
D. ③②①④
5 Where can you probably find the passage?
A. In a novel.
B. In a history book.
C. In a science magazine.
D. In a university newspaper.
答案:
1 D 细节理解题。通读全文尤其是第二段中的"Because of this illness, his bones had been very weak. That meant he could not walk on his own, but he stayed positive and hard-working"可知,虽然身体有残疾,张亮努力与之斗争,并保持积极和勤奋,说明他尽最大努力与之抗争。故选D。
2 B 推理判断题。根据第二段中的"His hard work paid off. He did well in the exam and got into Anhui Polytechnic University(安徽工程大学)"可知,尽管身体有残疾,他通过努力取得了成功,说明努力能够带来成功,故选B。
3 D 段落大意题。根据第三段中的"After entering the university, with the help of his professor, he and several classmates formed a small scientific research team to design a set of special wearable devices(可穿戴设备)"以及第四段"With the support of warm-hearted people, they finally completed the design scheme (方案) using the 3D printing technology. Helped by the set of devices, Zhang finally managed to stand and walk"可知,团队成员帮助张亮设计设备,实现站立行走,说明团队合作可以更容易解决问题。故选D。
4 C 细节理解题。根据第二段中的"Zhang suffers from a rare illness called 'brittle bone disease(脆骨症)'"和"He did well in the exam and got into Anhui Polytechnic University(安徽工程大学)"、第三段中的"he and several classmates formed a small scientific research team to design a set of special wearable devices(可穿戴设备)"以及第五段中的"... and won the second prize in the higher education group"可知,张亮从小患病,之后成为一名大学生,再参与设计可穿戴设备,最后获得比赛奖项。故选C。
5 D 文章出处题。本文介绍了大学生张亮的励志事迹,故可能在大学报纸上看到这篇文章。故选D。
2 B 推理判断题。根据第二段中的"His hard work paid off. He did well in the exam and got into Anhui Polytechnic University(安徽工程大学)"可知,尽管身体有残疾,他通过努力取得了成功,说明努力能够带来成功,故选B。
3 D 段落大意题。根据第三段中的"After entering the university, with the help of his professor, he and several classmates formed a small scientific research team to design a set of special wearable devices(可穿戴设备)"以及第四段"With the support of warm-hearted people, they finally completed the design scheme (方案) using the 3D printing technology. Helped by the set of devices, Zhang finally managed to stand and walk"可知,团队成员帮助张亮设计设备,实现站立行走,说明团队合作可以更容易解决问题。故选D。
4 C 细节理解题。根据第二段中的"Zhang suffers from a rare illness called 'brittle bone disease(脆骨症)'"和"He did well in the exam and got into Anhui Polytechnic University(安徽工程大学)"、第三段中的"he and several classmates formed a small scientific research team to design a set of special wearable devices(可穿戴设备)"以及第五段中的"... and won the second prize in the higher education group"可知,张亮从小患病,之后成为一名大学生,再参与设计可穿戴设备,最后获得比赛奖项。故选C。
5 D 文章出处题。本文介绍了大学生张亮的励志事迹,故可能在大学报纸上看到这篇文章。故选D。
To be a good learner
Task 1 Interview your classmates and figure out what type of learner each one is.

Different types of learners
· prefer to use pictures and images
· ...
| Name | Type of learner | Reason |
| | | |
| | | |
| | | |

Task 2 Discuss how to make good use of each type of learner's strength. Write down the suggestion.
A: As for the second type of learner, you can improve your English by watching English movies.
B: ...
Task 3 Make an improvement plan for yourself and then share it in the group.______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______
Task 1 Interview your classmates and figure out what type of learner each one is.
Different types of learners
· prefer to use pictures and images
· ...
| Name | Type of learner | Reason |
| | | |
| | | |
| | | |
Task 2 Discuss how to make good use of each type of learner's strength. Write down the suggestion.
A: As for the second type of learner, you can improve your English by watching English movies.
B: ...
Task 3 Make an improvement plan for yourself and then share it in the group.______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______
答案:
【解析】:
题目考查了阅读理解、信息提取以及写作表达能力。
首先,需要通过采访同学来确定他们的学习类型,这要求良好的沟通和记录能力。
接着,要讨论如何利用每种学习类型的优势,这需要对不同学习类型的理解以及提出具体建议的能力。
最后,需要制定一个个人提升计划并在小组中分享,这要求自我反思、规划以及公开表达的能力。
【答案】:
Task 1: Sample answers:
| Name | Type of learner | Reason |
| --- | --- | --- |
| Li Ming | Visual Learner | He prefers to use pictures and images to learn. |
| Zhang Hua | Auditory Learner | She learns best by listening to lectures and discussions. |
| Wang Wei | Kinesthetic Learner | He likes to learn by doing and moving around. |
Task 2:
A: As for the second type of learner, you can improve your English by watching English movies.
B: For visual learners, they can use flashcards and diagrams to remember new words.
C: Kinesthetic learners can practice English by role-playing or participating in English drama clubs.
Task 3:
My Improvement Plan:
1. Identify my learning type: Visual Learner.
2. Set specific goals: Improve vocabulary and grammar.
3. Use pictures and images to help remember new words.
4. Watch English movies and TV shows to improve listening and speaking skills.
5. Share my progress with the group every week.
题目考查了阅读理解、信息提取以及写作表达能力。
首先,需要通过采访同学来确定他们的学习类型,这要求良好的沟通和记录能力。
接着,要讨论如何利用每种学习类型的优势,这需要对不同学习类型的理解以及提出具体建议的能力。
最后,需要制定一个个人提升计划并在小组中分享,这要求自我反思、规划以及公开表达的能力。
【答案】:
Task 1: Sample answers:
| Name | Type of learner | Reason |
| --- | --- | --- |
| Li Ming | Visual Learner | He prefers to use pictures and images to learn. |
| Zhang Hua | Auditory Learner | She learns best by listening to lectures and discussions. |
| Wang Wei | Kinesthetic Learner | He likes to learn by doing and moving around. |
Task 2:
A: As for the second type of learner, you can improve your English by watching English movies.
B: For visual learners, they can use flashcards and diagrams to remember new words.
C: Kinesthetic learners can practice English by role-playing or participating in English drama clubs.
Task 3:
My Improvement Plan:
1. Identify my learning type: Visual Learner.
2. Set specific goals: Improve vocabulary and grammar.
3. Use pictures and images to help remember new words.
4. Watch English movies and TV shows to improve listening and speaking skills.
5. Share my progress with the group every week.
查看更多完整答案,请扫码查看