第77页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
二、阅读理解 回南天
素养:思维品质 难度:难 用时:7分钟
Have you ever experienced hu in anti an,or lasting humid(湿热的)weather?
Hu in anti an is a special weather condition in southern China.It normally appears in spring when the temperature begins to rise and the humidity quickly increases. Before it arrives,there are usually a few cold days,with a temperature below 12°℃.As the cold air goes away, warmer air quick ll y comes and the temperature rises,creating a lot of water vapour (水蒸气).Small water drops can be seen(被看到)on windows and walls.For example,if the temperature is below 12℃ from March 7 th to 9 th but suddenly rises on March 10 th,hu in anti an will appear on March 10 th.
During hu in anti an,the humid weather makes it easy for bacteria(细菌)to grow.Food goes bad easily,clothes stay wet and sofas can get moldy(发霉的).It can also make people feel tired and sick. Catching a cold is prevalent during this time,as the temperature changes quickly.Although the weather troubles people a lot,for nature,it can be helpful.Thanks to the humid weather,plants can grow better with enough water and warmer air.
To cut down on the trouble caused by the lasting humid weather,scientists suggest that people in the south should close their windows in the morning and evening.At the same time,they should use an air conditioner to take away water
[语篇解构]阅读文章,补充下面的结构图

from the air.It's also useful to put newspapers on
the floor,on tables and at the door to take in
water and wet air.
1 Where is this passage probably from?
A.A guidebook. B.A storybook.
C.A nature magazine. D.A sports magazine.
2 What can we learn about hu in anti an according
to the passage?
A.It always appears in summer.
B.There is heavy rain every day.
C.There are usually a few coll d days before it.
D.It is a special weather condition in the north.
3新考法.图文转换题 In which of the following
conditions is hu in anti an most likely to appear
![ img ] on the 10 th?4 Which word has the same meaning as the

underlined word “ prevalent ”?
A.Strange. B.Common.
C.Easy. D.Difficult.
5 What is the best title for the passage?
A.The Humid Weather
B.The Warm Air Rises
C.The Growth of Plants
D.The Weather Changes
![ img ]
素养:思维品质 难度:难 用时:7分钟
Have you ever experienced hu in anti an,or lasting humid(湿热的)weather?
Hu in anti an is a special weather condition in southern China.It normally appears in spring when the temperature begins to rise and the humidity quickly increases. Before it arrives,there are usually a few cold days,with a temperature below 12°℃.As the cold air goes away, warmer air quick ll y comes and the temperature rises,creating a lot of water vapour (水蒸气).Small water drops can be seen(被看到)on windows and walls.For example,if the temperature is below 12℃ from March 7 th to 9 th but suddenly rises on March 10 th,hu in anti an will appear on March 10 th.
During hu in anti an,the humid weather makes it easy for bacteria(细菌)to grow.Food goes bad easily,clothes stay wet and sofas can get moldy(发霉的).It can also make people feel tired and sick. Catching a cold is prevalent during this time,as the temperature changes quickly.Although the weather troubles people a lot,for nature,it can be helpful.Thanks to the humid weather,plants can grow better with enough water and warmer air.
To cut down on the trouble caused by the lasting humid weather,scientists suggest that people in the south should close their windows in the morning and evening.At the same time,they should use an air conditioner to take away water
[语篇解构]阅读文章,补充下面的结构图
from the air.It's also useful to put newspapers on
the floor,on tables and at the door to take in
water and wet air.
1 Where is this passage probably from?
A.A guidebook. B.A storybook.
C.A nature magazine. D.A sports magazine.
2 What can we learn about hu in anti an according
to the passage?
A.It always appears in summer.
B.There is heavy rain every day.
C.There are usually a few coll d days before it.
D.It is a special weather condition in the north.
3新考法.图文转换题 In which of the following
conditions is hu in anti an most likely to appear
![ img ] on the 10 th?4 Which word has the same meaning as the
underlined word “ prevalent ”?
A.Strange. B.Common.
C.Easy. D.Difficult.
5 What is the best title for the passage?
A.The Humid Weather
B.The Warm Air Rises
C.The Growth of Plants
D.The Weather Changes
![ img ]
答案:
1 C 文章出处题。根据文章内容可知,本文主要介绍了回南天的天气特征、形成原因及其对生活和自然的影响,并给出了科学的应对建议。这类科普文章最有可能出现在自然杂志上。故选C。 2 C 细节理解题。根据第二段中“Huinantian is a special weather condition in southern China. It normally appears in spring when the temperature begins to rise and the humidity quickly increases. Before it arrives, there are usually a few cold days, with a temperature below 12℃”可知,回南天出现前通常伴随几天低温天气。选项C与此一致,故选C。 3 B 图文转换题。根据第二段中“For example, if the temperature is below 12℃ from March 7th to 9th but suddenly rises on March 10th, huinantian will appear on March 10th”可知,如果3月7日至9日气温都低于12摄氏度,但突然在10日气温骤升,那么回南天就会在3月10日到来。选项B的图表符合文意。故选B。 4 B 词义猜测题。根据画线词前的“It can also make people feel tired and sick”和画线词后的“as the temperature changes quickly”可推知,气温变化快,感冒是常见的,故prevalent应表示“常见的”,与common意思相同。 5 A 标题归纳题。本文主要介绍了回南天,这是一种非常潮湿的天气,选项A“潮湿的天气”作为标题最为合适。
查看更多完整答案,请扫码查看