第56页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
1.
4.
B
2. A
3. F
4.
C
5. E
答案:
1. B 2. A 3. F 4. C 5. E
Ⅵ.阅读理解
A
青少年学生的压力很大,Alqahtani 发明了一种电子游戏,可以减轻青少年的压力,帮助青少年解决问题。我们一起来看看吧。
Teenagers these days often have problems now. It’s easy for them to feel worried. To help them feel better, Alqahtani, an 18-year-old girl from Riyadh, Saudi Arabia created a kind of video game.
Alqahtani found some of her family and classmates were worried. “They can’t sit in a chair for a long time, and always talk to themselves,” said Alqahtani. “They are afraid of going to see a doctor or sharing with others. Making short films is one of my hobbies. So I decided to create a video game to help them.”
If you are worrying about something, you can tell your problems to the video game. Your problems will appear in the video game. It will choose best ways to solve your problems. Then it will set different tasks(任务) for your problems. What you need to do is just to finish these tasks. After doing that, you will feel much better. What’s more, no one will know about your problems so you can keep them to yourself.
There are some problems that the video game can’t solve now. Alqahtani will go to university to learn computer and medicine. After that, she will try her best to make the video game serve people better.
1. What can we know about Alqahtani?
A. She is 17 years old.
B. She often talks to herself.
C. She likes making short films.
D. She can’t sit in a chair for long.
2. What do you need to do first if you want the video game to help solve your problems?
A. Show your problems to it.
B. Talk to themselves.
C. Keep your problems to yourself.
D. Share them with others.
3. 中考新考法 推断段落大意 What does the last paragraph tell us?
A. Alqahtani is a college student now.
B. Many people think the video game is great.
C. Alqahtani wants to improve the video game.
D. Computer and medicine are Alqahtani’s favourite subjects.
4. 中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine can we find the passage?
A. Language.
B. Sports.
C. Culture.
D. Health.
B 新素材 会“说话”的狗 (2025·浙江杭州十三中教育集团期中)
你觉得狗能够说话吗?下面我们来看看一只聪明会“说话”的小狗。
Can a dog talk to a person? Of course not, you might say. But now you should change your common idea and listen to what your dog is trying to say!
Not long ago, a smart dog told her owner how she felt through a special communication pad(通讯平台). She can shout some easy words like play, beach and park, and even “talk” in sentences!
Let’s meet the smart dog Bunny. Her owner Alexis Devine taught her how to make up sentences. That’s right. Now she can use more than 40 words to tell her family how she feels. It’s said that Bunny is a superstar with over 1,900,000 followers on the Internet. And it’s all from a 45-button board(按钮板). Usually people use it to help people who have problems talking to others. ▲.
To teach Bunny different words, Devine needs to show how she uses them in talking. Here is how Bunny learned the word “outside”. Devine pressed(按) the “outside” button and said the word “outside” before letting Bunny out. When Bunny came in, Bunny learned to “say” something like a common person. She even uses the board to tell Devine, “Mum.”
Devine decided to do this after seeing someone was successful in using the method to talk with her dog, Stella. “I’m not sure if Bunny really gets what I say, but it’s exciting to find it out,” Devine said.
5. 中考新考法 句子还原 Which of the following can we add to Paragraph 3?
A. But fewer people need it now.
B. It’s surprising that it’s also useful to the dog.
C. Thanks to the animal lover, it’s getting popular.
D. However, it brings a problem.
6. 中考新考法 推断段落大意 In Paragraph 4, the writer mainly tells us ____.
A. what words Devine teaches Bunny
B. how Devine teaches Bunny different words
C. how long Devine teaches Bunny words
D. why Devine teaches Bunny words
7. What can we learn from the passage?
A. Devine is the first person to teach dogs to “talk”.
B. Bunny is really popular on the Internet.
C. Devine is sure Bunny understands what she says.
D. Bunny can use forty words to tell how she feels.
8. 中考新考法 标题归纳 What’s the best title for the passage?
A. A Talking Dog
B. A Surprising Study
C. A Smart Dog Owner
D. A Popular App
A
青少年学生的压力很大,Alqahtani 发明了一种电子游戏,可以减轻青少年的压力,帮助青少年解决问题。我们一起来看看吧。
Teenagers these days often have problems now. It’s easy for them to feel worried. To help them feel better, Alqahtani, an 18-year-old girl from Riyadh, Saudi Arabia created a kind of video game.
Alqahtani found some of her family and classmates were worried. “They can’t sit in a chair for a long time, and always talk to themselves,” said Alqahtani. “They are afraid of going to see a doctor or sharing with others. Making short films is one of my hobbies. So I decided to create a video game to help them.”
If you are worrying about something, you can tell your problems to the video game. Your problems will appear in the video game. It will choose best ways to solve your problems. Then it will set different tasks(任务) for your problems. What you need to do is just to finish these tasks. After doing that, you will feel much better. What’s more, no one will know about your problems so you can keep them to yourself.
There are some problems that the video game can’t solve now. Alqahtani will go to university to learn computer and medicine. After that, she will try her best to make the video game serve people better.
1. What can we know about Alqahtani?
A. She is 17 years old.
B. She often talks to herself.
C. She likes making short films.
D. She can’t sit in a chair for long.
C
2. What do you need to do first if you want the video game to help solve your problems?
A. Show your problems to it.
B. Talk to themselves.
C. Keep your problems to yourself.
D. Share them with others.
A
3. 中考新考法 推断段落大意 What does the last paragraph tell us?
A. Alqahtani is a college student now.
B. Many people think the video game is great.
C. Alqahtani wants to improve the video game.
D. Computer and medicine are Alqahtani’s favourite subjects.
C
4. 中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine can we find the passage?
A. Language.
B. Sports.
C. Culture.
D. Health.
D
B 新素材 会“说话”的狗 (2025·浙江杭州十三中教育集团期中)
你觉得狗能够说话吗?下面我们来看看一只聪明会“说话”的小狗。
Can a dog talk to a person? Of course not, you might say. But now you should change your common idea and listen to what your dog is trying to say!
Not long ago, a smart dog told her owner how she felt through a special communication pad(通讯平台). She can shout some easy words like play, beach and park, and even “talk” in sentences!
Let’s meet the smart dog Bunny. Her owner Alexis Devine taught her how to make up sentences. That’s right. Now she can use more than 40 words to tell her family how she feels. It’s said that Bunny is a superstar with over 1,900,000 followers on the Internet. And it’s all from a 45-button board(按钮板). Usually people use it to help people who have problems talking to others. ▲.
To teach Bunny different words, Devine needs to show how she uses them in talking. Here is how Bunny learned the word “outside”. Devine pressed(按) the “outside” button and said the word “outside” before letting Bunny out. When Bunny came in, Bunny learned to “say” something like a common person. She even uses the board to tell Devine, “Mum.”
Devine decided to do this after seeing someone was successful in using the method to talk with her dog, Stella. “I’m not sure if Bunny really gets what I say, but it’s exciting to find it out,” Devine said.
5. 中考新考法 句子还原 Which of the following can we add to Paragraph 3?
A. But fewer people need it now.
B. It’s surprising that it’s also useful to the dog.
C. Thanks to the animal lover, it’s getting popular.
D. However, it brings a problem.
B
6. 中考新考法 推断段落大意 In Paragraph 4, the writer mainly tells us ____.
A. what words Devine teaches Bunny
B. how Devine teaches Bunny different words
C. how long Devine teaches Bunny words
D. why Devine teaches Bunny words
B
7. What can we learn from the passage?
A. Devine is the first person to teach dogs to “talk”.
B. Bunny is really popular on the Internet.
C. Devine is sure Bunny understands what she says.
D. Bunny can use forty words to tell how she feels.
B
8. 中考新考法 标题归纳 What’s the best title for the passage?
A. A Talking Dog
B. A Surprising Study
C. A Smart Dog Owner
D. A Popular App
A
答案:
A 1. C [解析]细节理解题。根据“Making short films is one of my hobbies.”可知,Alqahtani 喜欢制作短片电影。故选 C。 2. A [解析]细节理解题。根据“If you are worrying about something, you can tell your problems to the video game.”可知,首先要向它展示你的问题。故选 A。 3. C [解析]段落大意题。根据“There are some problems that the video game can't solve now. Alqahtani will go to university to learn computer and medicine. After that, she will try her best to make the video game serve people better.”可知,有些问题现在无法被解决,因此她希望改善电子游戏。故选 C。 4. D [解析]推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述了 Alqahtani 为了减轻青少年的压力发明了一款电子游戏,介绍了这款电子游戏是如何帮助青少年解决问题的,让他们感觉良好,主要是为了青少年的身心健康,所以该文章最可能在杂志“健康”版块看到。故选 D。 B 5. B [解析]推理判断题。根据横线处上下文“And it's all from a 45-button board (按钮板). Usually people use it to help people who have problems talking to others... To teach Bunny different words, Devine needs to show how she uses them in talking.”可知,这款通讯平台有 45 个按钮板,交流困难的人群通常使用它来进行交流;但 Devine 使用它来训练小狗 Bunny“说话”,故选项 B“令人惊讶的是,它对狗也很有用”置于横线处可起到承上启下的作用。故选 B。 6. B [解析]段落大意题。根据第四段“To teach Bunny different words... Here is how Bunny learned the word 'outside'.”可知,本段主要介绍了 Devine 是如何使用通讯平台教会小狗 Bunny 不同的单词的。故选 B。 7. B [解析]推理判断题。根据第三段“Bunny is a superstar with over 1,900,000 followers on the Internet”可知,Bunny 在互联网上非常受欢迎。故选 B。 8. A [解析]标题归纳题。根据第一段“Can a dog talk to a person?”可知,文章第一句引入话题“狗会对人说话吗?”;结合第三段“Let's meet the smart dog Bunny.”可知,本文主要介绍了一只会对人“说话”的狗 Bunny,故“一只会说话的狗”可作为本文标题。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看