第80页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
1.
4.
B
2. G
3. D
4.
E
5. C
答案:
1.B
2.G
3.D
4.E
5.C
2.G
3.D
4.E
5.C
Ⅵ.新素材 人脸识别系统的应用 (2025·安徽合肥庐阳中学期中)阅读理解
人脸识别系统的应用已经越来越普及了,但其潜在的安全问题也应引起关注。
精题详解
①Facial recognition (人脸识别) is used everywhere. Many people use it to unlock (解锁) their phones, open doors or pay quickly. Now, people can even make this happen with masks (口罩) on their faces.
②For example, Engineering & Technology (E & T) magazine said that Hanwang, a company in Beijing, has made a system (系统). For people wearing masks, it can tell who they are 95 percent of the time.
③How? It's all about your eyes.
④Marios Savvides from Carnegie Mellon University, USA, studies facial recognition. As we get older, our faces change shape, he explained. But the part around our eyes doesn't. It stays the same—even if we become fatter. As long as there are enough data (数据) from the parts around our eyes, the cameras can know us.
⑤Tech5 is another facial recognition company. The Swiss company's product (产品) studies the shape of your face. It also studies your iris (虹膜), which is the coloured part of your eyes. Tech5 hopes to leave out all of the face below the nose.
⑥This kind of tool has more uses than just unlocking your phone. Huang Lei from Hanwang thinks that it can help find bad people even when they wear masks. Chinese police use it in places like subway stations and airports. Similar technology is used by the United States Air Force. Huang pointed out one big problem: It doesn't work when people wear both a mask and sunglasses. “In this situation, all of the key facial information is lost,” Huang said to E & T.
1. What latest problem did scientists solve according to Paragraph 1?
A. Unlocking phones with facial-recognition technology.
B. Opening doors with facial-recognition technology.
C. Paying quickly with facial-recognition technology.
D. Knowing faces even under masks.
2. What can we learn according to Marios Savvides?
A. Cameras can always tell who people are by the shape of their face.
B. The area around the eyes stays the same shape as time goes by.
C. Facial recognition technology works better on young people.
D. Getting fatter may change the shape of our eyes.
3. What does Tech5 use for facial recognition in their technology?
A. Mouth.
B. Face colour.
C. Iris.
D. Nose.
4. What can we learn from Paragraph 6?
A. Ways for bad people to hide.
B. The weakness of the new technology.
C. Different types of facial recognition software.
D. The way China and the USA are working together.
5.中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine could you read the text?
A. Health and medicine.
B. History and culture.
C. Science and technology.
D. Humans and environment.
人脸识别系统的应用已经越来越普及了,但其潜在的安全问题也应引起关注。
精题详解
①Facial recognition (人脸识别) is used everywhere. Many people use it to unlock (解锁) their phones, open doors or pay quickly. Now, people can even make this happen with masks (口罩) on their faces.
②For example, Engineering & Technology (E & T) magazine said that Hanwang, a company in Beijing, has made a system (系统). For people wearing masks, it can tell who they are 95 percent of the time.
③How? It's all about your eyes.
④Marios Savvides from Carnegie Mellon University, USA, studies facial recognition. As we get older, our faces change shape, he explained. But the part around our eyes doesn't. It stays the same—even if we become fatter. As long as there are enough data (数据) from the parts around our eyes, the cameras can know us.
⑤Tech5 is another facial recognition company. The Swiss company's product (产品) studies the shape of your face. It also studies your iris (虹膜), which is the coloured part of your eyes. Tech5 hopes to leave out all of the face below the nose.
⑥This kind of tool has more uses than just unlocking your phone. Huang Lei from Hanwang thinks that it can help find bad people even when they wear masks. Chinese police use it in places like subway stations and airports. Similar technology is used by the United States Air Force. Huang pointed out one big problem: It doesn't work when people wear both a mask and sunglasses. “In this situation, all of the key facial information is lost,” Huang said to E & T.
1. What latest problem did scientists solve according to Paragraph 1?
A. Unlocking phones with facial-recognition technology.
B. Opening doors with facial-recognition technology.
C. Paying quickly with facial-recognition technology.
D. Knowing faces even under masks.
2. What can we learn according to Marios Savvides?
A. Cameras can always tell who people are by the shape of their face.
B. The area around the eyes stays the same shape as time goes by.
C. Facial recognition technology works better on young people.
D. Getting fatter may change the shape of our eyes.
3. What does Tech5 use for facial recognition in their technology?
A. Mouth.
B. Face colour.
C. Iris.
D. Nose.
4. What can we learn from Paragraph 6?
A. Ways for bad people to hide.
B. The weakness of the new technology.
C. Different types of facial recognition software.
D. The way China and the USA are working together.
5.中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine could you read the text?
A. Health and medicine.
B. History and culture.
C. Science and technology.
D. Humans and environment.
答案:
【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生从文章中获取信息、理解文章细节以及进行推理判断的能力。题目围绕人脸识别系统展开,包括其应用、解决的新问题、识别原理、不同公司的识别技术以及存在的不足等方面。
1. 第一题是细节理解题,需要从第一段中找出科学家解决的最新问题。
2. 第二题也是细节理解题,要根据Marios Savvides所说的内容来判断选项。
3. 第三题同样是细节理解题,从文中找出Tech5在面部识别技术中使用的部分。
4. 第四题是推理判断题,从第六段内容推断出相关信息。
5. 第五题是推断文章出处题,根据文章主题判断可能出自杂志的哪个部分。
【答案】:
1. D。根据第一段“Now, people can even make this happen with masks (口罩) on their faces.”可知科学家解决的最新问题是即使戴着口罩也能识别面部,所以选D。
2. B。由第四段“But the part around our eyes doesn't. It stays the same—even if we become fatter.”可知眼睛周围的部分形状不会随时间改变,B选项正确;A选项“Cameras can always tell who people are by the shape of their face.”与原文不符;C选项“Facial recognition technology works better on young people.”文中未提及;D选项“Getting fatter may change the shape of our eyes.”与原文“the part around our eyes doesn't change”相悖。
3. C。从第五段“The Swiss company's product (产品) studies the shape of your face. It also studies your iris (虹膜), which is the coloured part of your eyes.”可知Tech5使用虹膜进行面部识别,选C。
4. B。第六段提到“Huang pointed out one big problem: It doesn't work when people wear both a mask and sunglasses. ‘In this situation, all of the key facial information is lost,’”可知新技术存在不足,B选项正确;A选项“Ways for bad people to hide.”不是该段重点;C选项“Different types of facial recognition software.”不是该段主要内容;D选项“The way China and the USA are working together.”文中未体现。
5. C。文章主要围绕人脸识别系统这一科技话题展开,所以可能出自杂志的“Science and technology”部分,选C。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生从文章中获取信息、理解文章细节以及进行推理判断的能力。题目围绕人脸识别系统展开,包括其应用、解决的新问题、识别原理、不同公司的识别技术以及存在的不足等方面。
1. 第一题是细节理解题,需要从第一段中找出科学家解决的最新问题。
2. 第二题也是细节理解题,要根据Marios Savvides所说的内容来判断选项。
3. 第三题同样是细节理解题,从文中找出Tech5在面部识别技术中使用的部分。
4. 第四题是推理判断题,从第六段内容推断出相关信息。
5. 第五题是推断文章出处题,根据文章主题判断可能出自杂志的哪个部分。
【答案】:
1. D。根据第一段“Now, people can even make this happen with masks (口罩) on their faces.”可知科学家解决的最新问题是即使戴着口罩也能识别面部,所以选D。
2. B。由第四段“But the part around our eyes doesn't. It stays the same—even if we become fatter.”可知眼睛周围的部分形状不会随时间改变,B选项正确;A选项“Cameras can always tell who people are by the shape of their face.”与原文不符;C选项“Facial recognition technology works better on young people.”文中未提及;D选项“Getting fatter may change the shape of our eyes.”与原文“the part around our eyes doesn't change”相悖。
3. C。从第五段“The Swiss company's product (产品) studies the shape of your face. It also studies your iris (虹膜), which is the coloured part of your eyes.”可知Tech5使用虹膜进行面部识别,选C。
4. B。第六段提到“Huang pointed out one big problem: It doesn't work when people wear both a mask and sunglasses. ‘In this situation, all of the key facial information is lost,’”可知新技术存在不足,B选项正确;A选项“Ways for bad people to hide.”不是该段重点;C选项“Different types of facial recognition software.”不是该段主要内容;D选项“The way China and the USA are working together.”文中未体现。
5. C。文章主要围绕人脸识别系统这一科技话题展开,所以可能出自杂志的“Science and technology”部分,选C。
查看更多完整答案,请扫码查看