2025年实验班全程提优训练高二英语选择性必修第二册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班全程提优训练高二英语选择性必修第二册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年实验班全程提优训练高二英语选择性必修第二册人教版》

Ⅳ. 新情境 (2025·江苏无锡一中期中)完形填空 主题语境: 人与社会 语篇类型: 记叙文 建议用时: 15
I line up in front of the omelette lady at Sukhumvit Soi 38, which is sometimes called “the eating soi”. She 1 my shrimp and squid into a hot wok with egg and oil. The results, served up with a side of rice, are tasty and cheap.
My travels have taken me 2 Asia, but I have found no better place than Bangkok when it comes to street food.
Each weekend, the 10, 000 merchants at the Chatuchak market 3 everything from pants to pets, liquor to lacquer. 4 there’s food, and with some determination you can find Dararat “Ann” Wisaijorn’s Green Chilli Kitchen. Ann says she’s famous in Bangkok. “Everybody knows,” she 5. “High society.” I don’t doubt it. Sublime dishes like Panang Moo crispy fish and pork with lemon grass, are 6 by sauces that provide a little sweetness, a touch of tang (浓烈的气味) or a(n) 7 burn.
Near the busy Banglamphu district, I 8 a more modest group of carts, one of which has bugs. Piles of them, fried up and ready to go. 9 that is, if I am. Not all Thais are fond of six-legged snacks. Insect 10 comes from the poorer north-eastern regions, where 11 is the mother of culinary invention. Perhaps these big, glistening bugs are fabulous but I never 12 to find out. I order locusts and silk worms instead, dipped in a vat of clear sauce and served up in a plastic bag.
The locusts are crispy, with a nutty 13. Perhaps that’s the sauce, or perhaps it’s what birds have been singing about for so long. But they are tasty. The silkworms have a richer flavour, and a creamy centre. I can 14 imagine the ad campaign.
Later, near Pier 13, I stand waiting for a woman to grill me some octopus on a stick. Two teenagers in school uniforms step up and order sausages. “I don’t trust sausages,” I say. “But you trust that?” says one of the girls, pointing to my serving of tentacles. Good point. Just then the spice kicks in, and I wave a(n) 15 goodbye. Gotta find a bottle of water.
  1. A. moves   B. spits   C. throws   D. launches  
  2. A. through   B. throughout   C. into   D. to  
  3. A. offer   B. give   C. exhibit   D. export  
  4. A. Ideally   B. Fortunately   C. Hopefully   D. Naturally  
  5. A. murmurs   B. suggests   C. insists   D. demands  
  6. A. assisted   B. accompanied   C. absorbed   D. affected  
  7. A. pleasant   B. acceptable   C. complete   D. painful  
  8. A. attend to   B. look for   C. break into   D. come across  
  9. A. Afraid   B. Surprised   C. Ready   D. Lucky  
  10. A. art   B. cuisine   C. culture   D. trade  
  11. A. practicality   B. actuality   C. commonality   D. adaptability  
  12. A. intend   B. like   C. aim   D. promise  
  13. A. touch   B. shape   C. flavour   D. smell  
  14. A. never   B. still   C. hardly   D. already  
  15. A. forced   B. hurried   C. unexpected   D. undecided  
答案: 语篇导读 本文是一篇记叙文。文章讲述作者在泰国曼谷尝试各种小吃的经历。1. C 考查动词词义辨析。句意:她把我要的虾和鱿鱼放进热锅里,加入鸡蛋和油。A. moves 移动;B. spits 吐出;C. throws 扔,投;D. launches 发射。根据下文“into a hot wok with egg and oil”可知,她把作者点的食材扔进锅中。故选 C。2. B 考查介词词义辨析。句意:我的旅行带我走遍了整个亚洲,但说到街头小吃,我发现没有哪个地方比曼谷更好。A. through 穿过;B. throughout 遍及;C. into 进入;D. to 朝,向。根据下文“but I have found no better place than Bangkok when it comes to street food”可知,作者应该是走遍了整个亚洲,才能选出最好吃的街头小吃。故选 B。3. A 考查动词词义辨析。句意:每个周末,Chatuchak 市场的一万名商人都会提供从裤子到宠物、从酒到漆器的各种商品。A. offer 提供;B. give 给予;C. exhibit 展览;D. export 出口。根据下文“everything from pants to pets, liquor to lacquer”和常识可知,商人提供商品出售。故选 A。4. D 考查副词词义辨析。句意:自然,这里有食物,只要你有决心,你就能找到 Dararat “Ann” Wisajorn 的绿辣椒厨房。A. Ideally 理想地;B. Fortunately 幸运地;C. Hopefully 有希望地;D. Naturally 自然地。根据下文“with some determination you can find Dararat ‘Ann’ Wisajorn's Green Chilli Kitchen”可知,自然这里也有食物,因为你都能够找到 Dararat “Ann” Wisajorn 的绿辣椒厨房(应该是一家餐馆)。故选 D。5. C 考查动词词义辨析。句意:“每个人都知道。”她坚持道。A. murmurs 小声说;B. suggests 建议;C. insists 坚持说;D. demands 要求。根据上文“Ann says she's famous in Bangkok.”可知,Ann 应该是再次强调一下她很出名,所以应该是坚持说。故选 C。6. B 考查动词词义辨析。句意:像槟榔木脆皮鱼和柠檬草猪肉这样的令人赞叹的菜肴,配以酱汁,带着一点甜味、一丝浓烈的气味或令人愉悦的灼烧感。A. assisted 帮助;B. accompanied 伴随,陪伴;C. absorbed 吸收;D. affected 影响。根据下文“by sauces that provide a little sweetness,a touch of tang (浓烈的气味) or a(n) 7 burn.”可知,这些菜肴搭配酱汁。故选 B。7. A 考查形容词词义辨析。句意同上。A. pleasant 令人愉悦的;B. acceptable 可接受的;C. complete 完整的;D. painful 痛苦的。根据上文“Sublime dishes like Panang Moo crispy fish and pork with lemon grass,are 6 by sauces that provide a little sweetness,a touch of tang (浓烈的气味)”可知,这样美味的菜肴,灼烧出的味道一定是令人愉快的。故选 A。8. D 考查动词短语辨析。句意:在繁忙的孟加拉区附近,我偶遇一群比较简朴的手推车,其中一辆有虫子。A. attend to 处理;B. look for 寻找;C. break into 闯入;D. come across 偶然遇到。根据下文“Piles of them,fried up and ready to go.”可知,作者偶然遇到装满虫子的手推车。故选 D。9. C 考查形容词词义辨析。句意:那些准备好了,如果我准备好了。A. Afraid 害怕的;B. Surprised 惊讶的;C. Ready 准备好的;D. Lucky 幸运的。根据上文“Piles of them,fried up and ready to go.”可知,成堆的虫子,炸熟了就可以吃了。由此可知,它们已经准备就绪。故选 C。10. B 考查名词词义辨析。句意:昆虫烹饪来自贫穷的东北地区,在那里实用是烹饪发明之母。A. art 艺术;B. cuisine 烹饪;C. culture 文化;D. trade 贸易。根据上文“Not all Thais are fond of six-legged snacks.”可知,因为不是所有的泰国人都喜欢六条腿的零食,所以进一步介绍昆虫烹饪是来自哪里的。故选 B。11. A 考查名词词义辨析。句意同上。A. practicality 实用;B. actuality 现实;C. commonality 共性;D. adaptability 适应性。根据上文“Insect 10 comes from the poorer north-eastern regions”可知,昆虫烹饪来自贫穷的东北地区,所以对于烹饪,宗旨应该是吃能吃的东西,也就是实用。故选 A。12. A 考查动词词义辨析。句意:也许这些闪闪发光的大虫子很神奇,但我从来没打算去弄清楚。A. intend 打算;B. like 喜欢;C. aim 旨在;D. promise 答应。根据下文“I order locusts and silk worms instead,dipped in a vat of clear sauce and served up in a plastic bag.”可知,作者没打算去弄清楚那些巨大的虫子,只是点了蝗虫和蚕蛹。故选 A。13. C 考查名词词义辨析。句意:蝗虫很脆,有坚果的味道。A. touch 触觉;B. shape 形状;C. flavour 味道;D. smell 气味。根据下文“But they are tasty. The silkworms have a richer flavour”可知,此处说的是味道。14. D 考查副词词义辨析。句意:我已经能想象广告宣传了。A. never 从不;B. still 仍然;C. hardly 几乎不;D. already 已经。根据上文“Perhaps that's the sauce,or perhaps it's what birds have been singing about for so long. But they are tasty. The silkworms have a richer flavour,and a creamy centre.”可知,作者形容吃虫子的美味,都已经能想象出广告宣传了。故选 D。15. B 考查形容词词义辨析。句意:就在这时,调味剂开始起作用了,我匆匆挥了挥手说再见。A. forced 被迫的;B. hurried 匆忙的;C. unexpected 出乎意料的;D. undecided 未确定的。根据上文“‘I don't trust sausages,’I say. ‘But you trust that?’ says one of the girls,pointing to my serving of tentacles. Good point. Just then the spice kicks in”以及下文“Gotta find a bottle of water.”可知,作者因为调味剂的味道匆忙离开了,得找一瓶水喝。故选 B。词汇拓展 omelette n. 煎蛋 tentacle n. 触须 liquor n. 烈酒 lacquer n. 漆,涂料 wok n. 锅 locust n. 蝗虫 glistening adj. 闪闪发光的

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭