2026年天利38套中考试题分类英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第78页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
(2025·山西)通读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的选项中,选出一个最佳答案。
A man couldn't stand up for two years. Beinao-1 sends small electrical signals(信号) to his 1. After using it, he is able to take some small steps with others' help.
A woman had trouble speaking. When she thinks of words in her mind, Beinao-1 turns her thoughts into text on a screen. Now she 2 "talk" to her family again.
Beinao-1 is a breakthrough(突破) that Chinese scientists have made. With it, they have 3 helped several disabled people start to move and speak again, giving them a new chance at life.
Beinao-1 uses a thin and soft electrode sheet. It can fit the brain comfortably. 4 it is put on the brain's surface, it receives signals and sends them out. There's also a small wireless device that can receive and translate the signals for a smart machine. 5 this "translator", the machine can understand the thoughts from the brain and act. For example, if a disabled person thinks "I want to drink water", a robotic arm can 6 a cup, fill it with water, lift it carefully to the person's mouth, and finally put it back. In this way, Beinao-1 helps disabled people 7 things by thoughts.
Beinao-1 is China's completely self-developed technology. It has broken the world record in its field. It shows that China has become more 8 in high technology. We believe China will continue to lead the world in technology development.
1. A. ears
B. legs
C. hands
2. A. can
B. must
C. should
3. A. secretly
B. politely
C. successfully
4. A. When
B. Unless
C. Although
5. A. To
B. With
C. About
6. A. pick up
B. take away
C. give out
7. A. believe
B. control
C. protect
8. A. beautiful
B. peaceful
C. powerful
A man couldn't stand up for two years. Beinao-1 sends small electrical signals(信号) to his 1. After using it, he is able to take some small steps with others' help.
A woman had trouble speaking. When she thinks of words in her mind, Beinao-1 turns her thoughts into text on a screen. Now she 2 "talk" to her family again.
Beinao-1 is a breakthrough(突破) that Chinese scientists have made. With it, they have 3 helped several disabled people start to move and speak again, giving them a new chance at life.
Beinao-1 uses a thin and soft electrode sheet. It can fit the brain comfortably. 4 it is put on the brain's surface, it receives signals and sends them out. There's also a small wireless device that can receive and translate the signals for a smart machine. 5 this "translator", the machine can understand the thoughts from the brain and act. For example, if a disabled person thinks "I want to drink water", a robotic arm can 6 a cup, fill it with water, lift it carefully to the person's mouth, and finally put it back. In this way, Beinao-1 helps disabled people 7 things by thoughts.
Beinao-1 is China's completely self-developed technology. It has broken the world record in its field. It shows that China has become more 8 in high technology. We believe China will continue to lead the world in technology development.
1. A. ears
B. legs
C. hands
2. A. can
B. must
C. should
3. A. secretly
B. politely
C. successfully
4. A. When
B. Unless
C. Although
5. A. To
B. With
C. About
6. A. pick up
B. take away
C. give out
7. A. believe
B. control
C. protect
8. A. beautiful
B. peaceful
C. powerful
答案:
1.B 【解析】名词辨析。根据上文“A man couldn’t stand up for two years.”可知,一名男子两年来无法站立。结合常识可知,站立与腿部功能相关。再根据下文“After using it, he is able to take some small steps with others’ help.”可知,使用“北脑一号”后,他能在他人的帮助下迈出几小步。由此可知,“北脑一号”向他的腿部发送微弱的电信号。
2.A 【解析】情态动词辨析。根据上文“A woman had trouble speaking. When she thinks of words in her mind, Beinao-1 turns her thoughts into text on a screen.”可知,一位女子有语言障碍,当她在脑中构思词语时,“北脑一号”能将她的想法转化为屏幕上的文字。由此可知,现在她能够再次和家人“交谈”。can能够;must必须;should应该。
3.C 【解析】副词辨析。根据上文“Beinao-1 is a breakthrough(突破) that Chinese scientists have made.”可知,“北脑一号”是中国科学家取得的一项突破。结合下文中的“helped several disabled people start to move and speak again, giving them a new chance at life”可知,此处指借助此技术,他们已成功地帮助几名残疾人开始重新行走和说话,让他们重获新生。secretly秘密地;politely礼貌地;successfully成功地。
4.A 【解析】连词辨析。下文中的“it is put on the brain’s surface”和“it receives signals and sends them out”之间存在时间上的先后关系,即当它被置于大脑表层时,它会接收和发送信号。when当……时;unless除非;although尽管。
5.B 【解析】介词辨析。根据下文中的“the machine can understand the thoughts from the brain and act”及常识可知,借助这个“翻译器”,这款机器能理解来自大脑的想法并行动。to向;with以,借;about关于。
6.A 【解析】动词短语辨析。根据下文中的“fill it with water, lift it carefully to the person’s mouth, and finally put it back”可知,机械臂可以拿起杯子。pick up拿起;take away解除,消除(感情、痛苦等);give out分发。
7.B 【解析】动词辨析。根据上文中的“if a disabled person thinks … a robotic arm can … put it back”及语境可知,此处表示“北脑一号”帮助残障人士通过想法控制事物。believe相信;control控制;protect保护。
8.C 【解析】形容词辨析。根据上文“Beinao-1 is China’s completely self-developed technology. It has broken the world record in its field.”可知,“北脑1号”是中国完全自主研发的技术,打破了该领域的世界纪录。由此可知,此处表示中国在高科技领域变得更加强大。beautiful美丽的;peaceful和平的;powerful强有力的。
词汇积累
disabled adj.丧失能力的,残疾的 comfortably adv.舒适地
translate v.转变,变为 turn … into … 把……变成……
in this way 以这种方式
亮点句积累
There’s also a small wireless device that can receive and translate the signals for a smart machine.(第四段第四句)
分析 that引导定语从句,先行词是 a small wireless device,关系词that在从句中作主语
译文 还有一个能够为智能机器接收和转换信号的小型无线装置。
2.A 【解析】情态动词辨析。根据上文“A woman had trouble speaking. When she thinks of words in her mind, Beinao-1 turns her thoughts into text on a screen.”可知,一位女子有语言障碍,当她在脑中构思词语时,“北脑一号”能将她的想法转化为屏幕上的文字。由此可知,现在她能够再次和家人“交谈”。can能够;must必须;should应该。
3.C 【解析】副词辨析。根据上文“Beinao-1 is a breakthrough(突破) that Chinese scientists have made.”可知,“北脑一号”是中国科学家取得的一项突破。结合下文中的“helped several disabled people start to move and speak again, giving them a new chance at life”可知,此处指借助此技术,他们已成功地帮助几名残疾人开始重新行走和说话,让他们重获新生。secretly秘密地;politely礼貌地;successfully成功地。
4.A 【解析】连词辨析。下文中的“it is put on the brain’s surface”和“it receives signals and sends them out”之间存在时间上的先后关系,即当它被置于大脑表层时,它会接收和发送信号。when当……时;unless除非;although尽管。
5.B 【解析】介词辨析。根据下文中的“the machine can understand the thoughts from the brain and act”及常识可知,借助这个“翻译器”,这款机器能理解来自大脑的想法并行动。to向;with以,借;about关于。
6.A 【解析】动词短语辨析。根据下文中的“fill it with water, lift it carefully to the person’s mouth, and finally put it back”可知,机械臂可以拿起杯子。pick up拿起;take away解除,消除(感情、痛苦等);give out分发。
7.B 【解析】动词辨析。根据上文中的“if a disabled person thinks … a robotic arm can … put it back”及语境可知,此处表示“北脑一号”帮助残障人士通过想法控制事物。believe相信;control控制;protect保护。
8.C 【解析】形容词辨析。根据上文“Beinao-1 is China’s completely self-developed technology. It has broken the world record in its field.”可知,“北脑1号”是中国完全自主研发的技术,打破了该领域的世界纪录。由此可知,此处表示中国在高科技领域变得更加强大。beautiful美丽的;peaceful和平的;powerful强有力的。
词汇积累
disabled adj.丧失能力的,残疾的 comfortably adv.舒适地
translate v.转变,变为 turn … into … 把……变成……
in this way 以这种方式
亮点句积累
There’s also a small wireless device that can receive and translate the signals for a smart machine.(第四段第四句)
分析 that引导定语从句,先行词是 a small wireless device,关系词that在从句中作主语
译文 还有一个能够为智能机器接收和转换信号的小型无线装置。
查看更多完整答案,请扫码查看