2026年天利38套中考试题分类英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第146页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
(二)(2025·黑龙江龙东地区)
根据所给材料,选择最佳选项。
Eyes are the windows of people's soul (心灵). They play a big part in our lives. However, some children do not take care of their eyes properly. Most of them have some bad habits of using eyes. What should you do to protect eyes?
Firstly, sleep at least eight hours every day. It is a good way for eyes to rest. Meanwhile, _loss_ of sleep may cause dark circles around your eyes.
Secondly, it is important to have a balanced diet. Fresh vegetables, fruit, eggs, meat, fish and milk are good for eyes. Your body needs to get different kinds of nutrition (营养物质).
Lastly, you should use your eyes healthily. If you read books or play computer games for a long time, your eyes will be tired. Doing eye exercises, closing the eyes for a while, or looking far into the distance can help you relax eyes. If not, you will have a bad eyesight.
Eyes are important for everyone. Cherish your eyes, your life will be colorful!
1. What does the sentence “They play a big part in our lives.” mean?
A. Eyes are the windows.
B. The meaning of soul.
C. The importance of eyes.
2. What does the underlined word “_loss_” mean in Paragraph 2?
A. Full.
B. Not enough.
C. Correct.
3. Kate doesn't have a regular sleeping time, which time is the best for her eyes?
A. She went to bed at 11 p.m. and got up at 6 a.m.
B. She went to bed at 9:10 p.m. and got up at 5:40 a.m.
C. She went to bed at 9:30 p.m. and got up at 5 a.m.
4. What's the writer's purpose of the passage?
A. To tell children to protect the eyes.
B. To introduce the steps of eye exercises.
C. To show the importance of a balanced diet.
5. What is the structure (结构) of the passage? (① = Paragraph 1, ② = Paragraph 2...)

根据所给材料,选择最佳选项。
Eyes are the windows of people's soul (心灵). They play a big part in our lives. However, some children do not take care of their eyes properly. Most of them have some bad habits of using eyes. What should you do to protect eyes?
Firstly, sleep at least eight hours every day. It is a good way for eyes to rest. Meanwhile, _loss_ of sleep may cause dark circles around your eyes.
Secondly, it is important to have a balanced diet. Fresh vegetables, fruit, eggs, meat, fish and milk are good for eyes. Your body needs to get different kinds of nutrition (营养物质).
Lastly, you should use your eyes healthily. If you read books or play computer games for a long time, your eyes will be tired. Doing eye exercises, closing the eyes for a while, or looking far into the distance can help you relax eyes. If not, you will have a bad eyesight.
Eyes are important for everyone. Cherish your eyes, your life will be colorful!
1. What does the sentence “They play a big part in our lives.” mean?
A. Eyes are the windows.
B. The meaning of soul.
C. The importance of eyes.
2. What does the underlined word “_loss_” mean in Paragraph 2?
A. Full.
B. Not enough.
C. Correct.
3. Kate doesn't have a regular sleeping time, which time is the best for her eyes?
A. She went to bed at 11 p.m. and got up at 6 a.m.
B. She went to bed at 9:10 p.m. and got up at 5:40 a.m.
C. She went to bed at 9:30 p.m. and got up at 5 a.m.
4. What's the writer's purpose of the passage?
A. To tell children to protect the eyes.
B. To introduce the steps of eye exercises.
C. To show the importance of a balanced diet.
5. What is the structure (结构) of the passage? (① = Paragraph 1, ② = Paragraph 2...)
答案:
1.C【解析】句意理解题。根据第一段前两句“Eyes are the windows of people’s soul(心灵). They play a big part in our lives.”可知,眼睛是心灵的窗户。它们在我们的生活中扮演着至关重要的角色。由此可推知,这句话强调了眼睛的重要性。
2.B【解析】词义猜测题。根据第二段“Firstly, sleep at least eight hours every day. It is a good way for eyes to rest. Meanwhile, loss of sleep may cause dark circles around your eyes.”可知,首先,每天至少睡八个小时。这是让眼睛休息的好方法。同时,睡眠不足可能会导致眼圈发黑。由此可推知,loss应意为“丧失”,与B项意思相近。
3.B【解析】信息推断题。根据第二段内容尤其是第一句中的“sleep at least eight hours every day”可知,每天至少睡八个小时是让眼睛休息的好方法。由此可推知,B项“她晚上9点10分睡觉,早上5点40分起床”表明Kate的睡眠时间为8小时30分钟,符合题意。
4.A【解析】写作意图题。本文主要阐述了眼睛在人们生活中的重要作用,指出一些孩子有着不良用眼习惯,并从保证充足睡眠、均衡饮食、健康用眼这三个方面给出了保护眼睛的建议。由此可知,作者写本文的目的是告诉孩子们要保护眼睛。
5.C【解析】篇章结构题。
段落 段意
Para.1 指出眼睛对人们来说很重要,但一些孩子有着不良用眼习惯,引出如何保护眼睛的话题
Paras.2-4 从三个方面给出保护眼睛的方法
Para.5 作出总结,眼睛对每个人都很重要
根据表格内容可知,C项与文章结构相符。
词汇积累
properly adv. 适当地,正确地 meanwhile adv. 同时
cherish v. 爱护 play a part in 在……中起作用
take care of 照顾,照料
亮点句积累
If you read books or play computer games for a long time, your eyes will be tired.(第四段第二句)
分析 If 引导条件状语从句
译文 如果你长时间读书或者玩电脑游戏,你的眼睛会感到疲劳。
2.B【解析】词义猜测题。根据第二段“Firstly, sleep at least eight hours every day. It is a good way for eyes to rest. Meanwhile, loss of sleep may cause dark circles around your eyes.”可知,首先,每天至少睡八个小时。这是让眼睛休息的好方法。同时,睡眠不足可能会导致眼圈发黑。由此可推知,loss应意为“丧失”,与B项意思相近。
3.B【解析】信息推断题。根据第二段内容尤其是第一句中的“sleep at least eight hours every day”可知,每天至少睡八个小时是让眼睛休息的好方法。由此可推知,B项“她晚上9点10分睡觉,早上5点40分起床”表明Kate的睡眠时间为8小时30分钟,符合题意。
4.A【解析】写作意图题。本文主要阐述了眼睛在人们生活中的重要作用,指出一些孩子有着不良用眼习惯,并从保证充足睡眠、均衡饮食、健康用眼这三个方面给出了保护眼睛的建议。由此可知,作者写本文的目的是告诉孩子们要保护眼睛。
5.C【解析】篇章结构题。
段落 段意
Para.1 指出眼睛对人们来说很重要,但一些孩子有着不良用眼习惯,引出如何保护眼睛的话题
Paras.2-4 从三个方面给出保护眼睛的方法
Para.5 作出总结,眼睛对每个人都很重要
根据表格内容可知,C项与文章结构相符。
词汇积累
properly adv. 适当地,正确地 meanwhile adv. 同时
cherish v. 爱护 play a part in 在……中起作用
take care of 照顾,照料
亮点句积累
If you read books or play computer games for a long time, your eyes will be tired.(第四段第二句)
分析 If 引导条件状语从句
译文 如果你长时间读书或者玩电脑游戏,你的眼睛会感到疲劳。
查看更多完整答案,请扫码查看