2026年天利38套中考试题分类英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年天利38套中考试题分类英语》

第166页
(一)(2025·广东)
根据所给材料,选择最佳选项。
Everyone knows that forests help fight climate change. However, a recent scientific report shows that the world lost 300 000 square kilometers of forests in 2024. That's an area about the size of Italy.
According to the report, for the first time ever, fires were the biggest cause of forest loss. ▲ This country has the largest area of rainforest in the world. Last year, it suffered from a long period of dry weather. Wildfires broke out and spread. As a result, about 25 000 square kilometers of the primary rainforest disappeared in the country. This meant fires caused 66% of its forest loss.
The second biggest cause of the world's forest loss was clearing land for farming. As people need more farmland, they keep cutting down forests every year. In 2024, the area of forest cleared for farming increased by 14% worldwide. The situation was more _severe_ in developing countries. For example, Bolivia's forest loss doubled in 2024.
Without doubt, something must be done. Experts call on governments, businesses and people to work together before it is too late. It seems that China has set a good example. Thanks to cooperation at many levels, China had the biggest increase in forest area among all countries in 2024. That year alone, newly-planted trees in China covered an area of nearly 45 000 square kilometers, according to a news report. If more countries start to take action like China, the earth will become a greener planet.
1. The size of Italy is mentioned in Paragraph 1 to show
D
.
A. why we need forests
B. where a disaster spread
C. what climate change is
D. how terrible forest loss was
2. Which of the following can be put in “▲” in Paragraph 2?
A. Farming is a reason.
B. Take Brazil for example.
C. Wildfires were stopped.
D. Read the report carefully.
3. What does the underlined word “severe” in Paragraph 3 mean?
A. Serious.
B. Boring.
C. Balanced.
D. Positive.
4. What was the reason for the growth of China's forest area in 2024?
A. Enough land.
B. Nice weather.
C. Good teamwork.
D. Green technology.
5. What is the best title for the passage?
A. Rainforest Became Larger
B. Farmland Area Grew Rapidly
C. Forest Fires Caused Pollution
D. Forest Loss Worried the World
答案: 1.D 【解析】目的意图题。根据第一段第二、三句… the world lost 300 000 square kilometers of forests in 2024. That’s an area about the size of Italy.可知,2024年全球损失了30万平方千米的森林,这个面积大约等同于意大利的国土面积。此处作者将抽象的数据30万平方千米与读者可能更熟悉的意大利的国土面积进行对比,是为了更直观且更深刻地揭示森林面积损失的严重程度。
2.B 【解析】句子还原题。根据第二段第三句This country has the largest area of rainforest in the world.可知,这个国家拥有世界上最大面积的雨林;再结合第二段第一句可知,空格处需引出一个国家因火灾导致森林损失的例子。B项以巴西为例承上启下,符合语境。第二段第三句中的This country指代B项中的Brazil。
3.A 【解析】词义猜测题。根据第三段第三句In 2024, the area of forest cleared for farming increased by 14% worldwide.可知,2024年,全球因耕作而被清理的森林面积增长了14%。再结合第三段最后一句For example, Bolivia’s forest loss doubled in 2024.可知,2024年玻利维亚的森林损失翻倍。由此可推知,画线词所在句应表示在发展中国家,(森林损失)情况更加严重,所以画线词应意为严重的。serious严重的;boring无聊的;balanced平衡的;positive积极的。
4.C 【解析】细节信息题。根据最后一段第四句Thanks to cooperation at many levels, China had the biggest increase in forest area among all countries in 2024.可知,由于多层面的合作,2024年中国的森林面积增幅位于全球首位。
5.D 【解析】标题概括题。
段落 段意及主旨句/关键词
Para.1 森林有助于应对气候变化,但2024年森林面积损失过大(关键词:forests help fight climate change; lost 300 000 square kilometers of forests)
Para.2 分析森林损失的最大原因:火灾(以巴西为例)(主旨句:… fires were the biggest cause of forest loss.)
Para.3 分析森林损失的第二大原因:为耕作而清理土地(主旨句:The second biggest cause of the world’s forest loss was clearing land for farming.)
Para.4 呼吁大家采取行动,并以中国成功增加森林面积的案例说明合作可以更好地应对这一问题(关键词:something must be done; China has set a good example; China had the biggest increase; take action; a greener planet)
综上所述,本文主要介绍了全球森林损失的严重性及引发这一问题的两个主要原因,呼吁全球人民采取行动,解决森林危机。D项森林损失让世界担忧能概括文章大意,是本文的最佳标题。
词汇积累
climate n.气候 primary adj.原始的
cooperation n.合作,协作 suffer from 遭受
break out 突然开始,爆发 without doubt 无疑地
亮点句积累
If more countries start to take action like China, the earth will become a greener planet.(最后一段最后一句)
分析 If引导条件状语从句
译文 如果有更多国家像中国一样开始采取行动,地球将会变成一个更加绿色的星球。
熟词生义
clear(第三段第一句)
常用义:adj.清晰的,明确的 文章义:v.清理
例句 I had cleared my desk before I left.离开前我清理干净了办公桌。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭