2026年天利38套中考试题分类英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年天利38套中考试题分类英语》

第169页
(三)[2025·贵州(其他市、州)]
根据所给材料,选择最佳选项。
Human actions are affecting the environment. We will lose more of the natural world if we don't try to change things. Though it is difficult, we can make a difference. Each small change is important, and luckily more individuals (个人) and organizations are working on conservation (保护) projects.
Samson, an African fisherman, has become a voice for the ocean. He and the other fishermen realized they were catching fewer and fewer fish. They were overfishing. Working with the World Wide Fund for Nature (WWF), Samson learned they had to fish more carefully. He realized they shouldn't catch so many young fish because if there are too few of _them_, there won't be enough adult fish to reproduce. He believes protecting the ocean is everybody's job. As he says, “Take your responsibilities and never think that you are alone.”
In Florida, the Sea Turtle Conservancy (STC) noticed there were always plenty of single-use plastic items, like bottles and drinking straws (吸管), on the beaches. These items can hurt the ocean wildlife terribly. Straws are especially dangerous for turtles because they can get stuck in turtles' noses and hurt them badly. So, the STC started the project “Where are the straws?” asking local restaurants to stop giving customers straws with their drinks. Now, restaurants will only give straws if customers ask for them, and they only give out paper straws.
Those are just two examples of the many conservation efforts around the world today. They both show us that change is possible and that it can start with small actions. We are part of the problem. It's time to be part of the solution.
1. What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to?
A. Young fish.
B. Oceans.
C. Fishermen.
2. What would happen through STC's efforts?
A. More and more tourists would relax on the beaches.
B. There would be fewer plastic straws on the beaches.
C. Customers would buy more drinks from restaurants.
3. What is the structure of the text? (P = paragraph)

4. Which can be the best title for the text?
A. Playing a role in stopping plastic straws
B. Becoming a voice for saving young fish
C. Making a difference to the natural world
答案: 1.A 【解析】代词指代题。根据第二段倒数第三句He realized they shouldn’t catch so many young fish because if there are too few of them, there won’t be enough adult fish to reproduce.可知,Samson意识到他们不应该捕那么多幼鱼,因为如果幼鱼太少,就不会有足够多的成年的鱼来繁殖。由此可知,them指代的是上文提到的young fish。
2.B 【解析】信息推断题。根据第三段最后两句So, the STC started the project ‘Where are the straws?’ asking local restaurants to stop giving customers straws with their drinks. Now, restaurants will only give straws if customers ask for them, and they only give out paper straws.可知,于是,STC发起了一项名为吸管去哪儿了?的项目,要求当地餐馆停止为顾客提供饮品时附赠吸管。现在,餐馆只有在顾客提出要吸管的情况下才会提供吸管,而且他们只提供纸质吸管。由此可推知,通过STC的努力,海滩上的塑料吸管将会减少。
3.B 【解析】篇章结构题。
结构划分 段意及关键词
Para.1 人类活动正在对环境造成影响,更多的个人和组织在开展保护项目[关键词:affecting the environment; lose more of the natural world; working on conservation(保护) projects]
Para.2,3 介绍非洲渔民Samson和佛罗里达州的海龟保护组织(STC)的环保实践(关键词:Samson learned they had to fish more carefully; stop giving customers straws; only give out paper straws)
Para.4 总结:呼吁大家从小的行动开始保护环境(关键词:change is possible; start with small actions)
根据表格内容可知,B项与文章结构相符。
4.C 【解析】标题概括题。通读全文可知,本文主要介绍了个人和组织为环保做出的贡献。C项对自然世界产生影响能概括文章大意,是本文的最佳标题。
词汇积累
affect v.影响 natural adj.自然的 organization n.组织
overfish v.过度捕捞 realize v.意识到
responsibility n.责任 solution n.解决办法
make a difference 有影响 get stuck in 被卡住
give out 分发,发放
亮点句积累
They both show us that change is possible and that it can start with small actions.(第四段第二句)
分析 show us后接两个均由that引导的宾语从句
译文 他们都向我们证明了改变是可能实现的,并且改变可以从小的行动开始。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭