2026年天利38套中考试题分类英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第154页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
(2024·天津)根据所给材料,选择最佳选项。
Salt has always been important to people. In the past, it was as valuable as gold. Over the years, people discovered different ways to get salt. Some early people got salt from rocks. In other places, people got salt from the sea. They took sea water and put it in the sun. After a long time, the water dried up(耗尽). Then people could get salt.
Today, people still get salt from the sea. But most salt comes from salt mines(矿) and salt wells(井). How do people get salt from salt mines? They dig deep into the ground for it. To get salt from salt wells, people put two pipes(管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes. And the water is mixed with the salt in salt wells. It makes salt water. Then the salt water is pushed up through the other pipe. Later, the salt is taken out of the salt water.
People once worked hard to find and make salt. Now, people can buy it at any food store.
1. Some early people got salt from
A. flowers
B. fruits
C. trees
D. rocks
2. Why did people put sea water in the sun?
A. To get salt.
B. To catch fish.
C. To wash clothes.
D. To water crops.
3. How do people get salt from salt mines?
A. By mixing sand with gold.
B. By digging deep into the ground.
C. By putting oil on rocks.
D. By throwing stones into the sea.
4. What is the right order of getting salt from salt wells?
a. The salt is taken out of the salt water.
b. Water is sent down through one of the pipes.
c. The salt water is pushed up through the other pipe.
A. a - b - c
B. b - c - a
C. c - b - a
D. b - a - c
5. The passage is mainly about
A. who discovered salt
B. when we made salt
C. where salt comes from
D. how much salt we need
Salt has always been important to people. In the past, it was as valuable as gold. Over the years, people discovered different ways to get salt. Some early people got salt from rocks. In other places, people got salt from the sea. They took sea water and put it in the sun. After a long time, the water dried up(耗尽). Then people could get salt.
Today, people still get salt from the sea. But most salt comes from salt mines(矿) and salt wells(井). How do people get salt from salt mines? They dig deep into the ground for it. To get salt from salt wells, people put two pipes(管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes. And the water is mixed with the salt in salt wells. It makes salt water. Then the salt water is pushed up through the other pipe. Later, the salt is taken out of the salt water.
People once worked hard to find and make salt. Now, people can buy it at any food store.
1. Some early people got salt from
D
.A. flowers
B. fruits
C. trees
D. rocks
2. Why did people put sea water in the sun?
A. To get salt.
B. To catch fish.
C. To wash clothes.
D. To water crops.
3. How do people get salt from salt mines?
A. By mixing sand with gold.
B. By digging deep into the ground.
C. By putting oil on rocks.
D. By throwing stones into the sea.
4. What is the right order of getting salt from salt wells?
a. The salt is taken out of the salt water.
b. Water is sent down through one of the pipes.
c. The salt water is pushed up through the other pipe.
A. a - b - c
B. b - c - a
C. c - b - a
D. b - a - c
5. The passage is mainly about
C
.A. who discovered salt
B. when we made salt
C. where salt comes from
D. how much salt we need
答案:
【语篇导读】本文是一篇说明文,主要介绍了多年以来,人们提炼盐时所使用的不同方法。
1.D 【解析】细节信息题。根据第一段第四句“Some early people got salt from rocks.”可知,一些早期人类从岩石中获取盐。
2.A 【解析】细节信息题。根据第一段最后三句“They took sea water and put it in the sun. After a long time, the water dried up (耗尽). Then people could get salt.”可知,人们把海水晾晒在阳光下是为了获取盐。
3.B 【解析】细节信息题。根据第二段第三、四句“How do people get salt from salt mines? They dig deep into the ground for it.”可知,人们通过挖到地下深处来从盐矿中获取盐。
4.B 【解析】事件排序题。
对应序号 原文定位 顺序
a.从盐水中提取出盐 Later, the salt is taken out of the salt water.(第二段最后一句) 3
b.水通过其中一根管道被输送下去 Water is sent down through one of the pipes.(第二段第六句) 1
c.盐水通过另一条管道被抽上来 Then the salt water is pushed up through the other pipe.(第二段倒数第二句) 2
根据原文内容可知,从盐井中提取盐的正确的顺序为:b-c-a。
5.C 【解析】主旨大意题。浏览全文,尤其是第一段第三句“Over the years, people discovered different ways to get salt.”可知,文章主要介绍了人们获取盐的不同方式,故C项“盐从哪里来”能概括文章大意。
词汇积累
valuable adj. 宝贵的,值钱的 discover v. 发现
be important to 对……重要 take out 提取,取出
亮点句积累
Water is sent down through one of the pipes. And the water is mixed with the salt in salt wells.(第二段第六、七句)
分析 一般现在时的被动语态,其结构为“am / is / are+动词的过去分词”
译文 水通过其中一根管道被输送下去。然后水就会与盐井中的盐混合。
1.D 【解析】细节信息题。根据第一段第四句“Some early people got salt from rocks.”可知,一些早期人类从岩石中获取盐。
2.A 【解析】细节信息题。根据第一段最后三句“They took sea water and put it in the sun. After a long time, the water dried up (耗尽). Then people could get salt.”可知,人们把海水晾晒在阳光下是为了获取盐。
3.B 【解析】细节信息题。根据第二段第三、四句“How do people get salt from salt mines? They dig deep into the ground for it.”可知,人们通过挖到地下深处来从盐矿中获取盐。
4.B 【解析】事件排序题。
对应序号 原文定位 顺序
a.从盐水中提取出盐 Later, the salt is taken out of the salt water.(第二段最后一句) 3
b.水通过其中一根管道被输送下去 Water is sent down through one of the pipes.(第二段第六句) 1
c.盐水通过另一条管道被抽上来 Then the salt water is pushed up through the other pipe.(第二段倒数第二句) 2
根据原文内容可知,从盐井中提取盐的正确的顺序为:b-c-a。
5.C 【解析】主旨大意题。浏览全文,尤其是第一段第三句“Over the years, people discovered different ways to get salt.”可知,文章主要介绍了人们获取盐的不同方式,故C项“盐从哪里来”能概括文章大意。
词汇积累
valuable adj. 宝贵的,值钱的 discover v. 发现
be important to 对……重要 take out 提取,取出
亮点句积累
Water is sent down through one of the pipes. And the water is mixed with the salt in salt wells.(第二段第六、七句)
分析 一般现在时的被动语态,其结构为“am / is / are+动词的过去分词”
译文 水通过其中一根管道被输送下去。然后水就会与盐井中的盐混合。
查看更多完整答案,请扫码查看