2026年天利38套中考试题分类英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第150页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
(2025·安徽)根据所给材料,选择最佳选项。
The Civilian Mobile Library offers books for free. Readers are invited to take one book every 15 days. They are encouraged to pass it on to someone else once they've finished reading. And they are not expected to return the book.
The library is just seven square meters in size but houses thousands of books on different subjects. "It might be the smallest library in the world," said Xu Dawei, the owner. "But in another sense, it's also the biggest because the books keep moving. Once, a reader took a book on Chinese garden history. After finishing it, the reader passed it to a neighbour. The neighbour then took it to Germany!"
"I've read thousands of books," Xu said. "Books have truly changed my life." The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended(推荐) online a list of his favorite books to university students, but many of them said they couldn't find those books in their school libraries or local bookstores. So he began sending his books to readers for free. "They all wrote me letters expressing their thanks. It inspired me to take it farther, turning my book - gifting into a physical space," Xu said.
"All the readers have to do is come. Even if they finish a book and decide not to pass it on, at least the book benefited(使受益) one person and perhaps their family, helping them fall in love with reading," Xu said. "And this is my dream."
1. Why did Xu Dawei mention the reader in Paragraph 2?
A. To ask for some help.
B. To compare two ideas.
C. To recommend a book.
D. To support his thoughts.
2. What can we learn from Paragraph 3?
A. Who helped Xu manage the library.
B. What inspired Xu to start the library.
C. When Xu fell in love with reading.
D. Where Xu found his favorite books.
3. What is Xu Dawei's dream?
A. To travel around the world.
B. To go to university.
C. To help more people love reading.
D. To start seven libraries.
4. What is the best title(标题) for the text?
A. Take a Book, Pass it on
B. Your Hope, Our Dream
C. When Friend, Nice Trip
D. Once Start, Never Stop
The Civilian Mobile Library offers books for free. Readers are invited to take one book every 15 days. They are encouraged to pass it on to someone else once they've finished reading. And they are not expected to return the book.
The library is just seven square meters in size but houses thousands of books on different subjects. "It might be the smallest library in the world," said Xu Dawei, the owner. "But in another sense, it's also the biggest because the books keep moving. Once, a reader took a book on Chinese garden history. After finishing it, the reader passed it to a neighbour. The neighbour then took it to Germany!"
"I've read thousands of books," Xu said. "Books have truly changed my life." The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended(推荐) online a list of his favorite books to university students, but many of them said they couldn't find those books in their school libraries or local bookstores. So he began sending his books to readers for free. "They all wrote me letters expressing their thanks. It inspired me to take it farther, turning my book - gifting into a physical space," Xu said.
"All the readers have to do is come. Even if they finish a book and decide not to pass it on, at least the book benefited(使受益) one person and perhaps their family, helping them fall in love with reading," Xu said. "And this is my dream."
1. Why did Xu Dawei mention the reader in Paragraph 2?
A. To ask for some help.
B. To compare two ideas.
C. To recommend a book.
D. To support his thoughts.
2. What can we learn from Paragraph 3?
A. Who helped Xu manage the library.
B. What inspired Xu to start the library.
C. When Xu fell in love with reading.
D. Where Xu found his favorite books.
3. What is Xu Dawei's dream?
A. To travel around the world.
B. To go to university.
C. To help more people love reading.
D. To start seven libraries.
4. What is the best title(标题) for the text?
A. Take a Book, Pass it on
B. Your Hope, Our Dream
C. When Friend, Nice Trip
D. Once Start, Never Stop
答案:
1.D 【解析】目的意图题。根据第二段最后五句“‘It might be the smallest library in the world,’said Xu Dawei, the owner. ‘But in another sense, it's also the biggest because the books keep moving. Once, a reader took a book on Chinese garden history. After finishing it, the reader passed it to a neighbour. The neighbour then took it to Germany!’”可知,Xu Dawei 表示这个图书馆可能是世界上最小的图书馆,但从另一个意义上来说,它也是世界上最大的图书馆,因为这里的书籍一直在流动。他用“一本书经过几位读者的传递最后传至德国”的例子来说明书籍在不断流动。由此可知,Xu Dawei 在第二段提到这位读者是为了支持自己的观点。
2.B 【解析】细节信息题。根据第三段最后四句“The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended(推荐) online a list of his favorite books to university students, but many of them said they couldn't find those books in their school libraries or local bookstores. So he began sending his books to readers for free. ‘They all wrote me letters expressing their thanks. It inspired me to take it farther, turning my book-gifting into a physical space,’Xu said.”可知,Xu Dawei 在网上向大学生推荐书籍,但其中许多人无法找到他推荐的那些书,因此,他开始免费给读者送书,读者的感谢信激励他将送书行为发展为创办实体图书馆。由此可知,从第三段我们可以了解到是什么激发 Xu Dawei 创办了该图书馆。
3.C 【解析】细节信息题。根据最后一段第二、三句“‘...helping them fall in love with reading,’Xu said. ‘And this is my dream.’”可知,Xu Dawei 的梦想是帮助更多人爱上阅读。
4.A 【解析】标题概括题。
段落 段意及关键词
Para. 1 民间流动图书馆的借阅规则及书籍流动特点(关键词:The Civilian Mobile Library,for free,pass it on to someone else)
Para. 2 以中国园林历史相关书籍的传递为例,展现书籍的流动(关键词:keep moving,a book on Chinese garden history,passed it to a neighbour,took it to Germany)
Para. 3 Xu Dawei 因大学生找书难而萌生创办民间流动图书馆的想法(关键词:couldn't find those books, inspired me to take it farther, turning my book-gifting into a physical space)
Para. 4 Xu Dawei 的梦想(关键词:helping them fall in love with reading)
综上所述,本文主要介绍了 Xu Dawei 创办的民间流动图书馆的相关情况。该图书馆免费为读者提供书籍,并鼓励读者在阅读后将书籍传递给其他人。由此可知,A 项“拿一本书,把它传递下去”是本文的最佳标题。
词汇积累
encourage v. 鼓励 subject n. 题材,主题
express v. 表达 physical adj. 实物的,有形的
for free 免费 pass on 传给 fall in love with 爱上
亮点句积累
The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended(推荐) online a list of his favorite books to university students, but many of them said they couldn't find those books in their school libraries or local bookstores.(第三段第三句)
分析 when 引导非限制性定语从句,修饰先行词 2000
译文(Xu Dawei)创办图书馆的想法始于 2000 年,当时 Xu 在网上向大学生推荐了一份他最喜欢的书籍的清单,但其中许多人表示他们在学校图书馆或当地书店找不到那些书。
熟词生义
sense(第二段第三句)
常用义:n. 感觉 文章义:n. 意义
例句 In a sense, both were right. 在某种意义上,两者都对。
2.B 【解析】细节信息题。根据第三段最后四句“The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended(推荐) online a list of his favorite books to university students, but many of them said they couldn't find those books in their school libraries or local bookstores. So he began sending his books to readers for free. ‘They all wrote me letters expressing their thanks. It inspired me to take it farther, turning my book-gifting into a physical space,’Xu said.”可知,Xu Dawei 在网上向大学生推荐书籍,但其中许多人无法找到他推荐的那些书,因此,他开始免费给读者送书,读者的感谢信激励他将送书行为发展为创办实体图书馆。由此可知,从第三段我们可以了解到是什么激发 Xu Dawei 创办了该图书馆。
3.C 【解析】细节信息题。根据最后一段第二、三句“‘...helping them fall in love with reading,’Xu said. ‘And this is my dream.’”可知,Xu Dawei 的梦想是帮助更多人爱上阅读。
4.A 【解析】标题概括题。
段落 段意及关键词
Para. 1 民间流动图书馆的借阅规则及书籍流动特点(关键词:The Civilian Mobile Library,for free,pass it on to someone else)
Para. 2 以中国园林历史相关书籍的传递为例,展现书籍的流动(关键词:keep moving,a book on Chinese garden history,passed it to a neighbour,took it to Germany)
Para. 3 Xu Dawei 因大学生找书难而萌生创办民间流动图书馆的想法(关键词:couldn't find those books, inspired me to take it farther, turning my book-gifting into a physical space)
Para. 4 Xu Dawei 的梦想(关键词:helping them fall in love with reading)
综上所述,本文主要介绍了 Xu Dawei 创办的民间流动图书馆的相关情况。该图书馆免费为读者提供书籍,并鼓励读者在阅读后将书籍传递给其他人。由此可知,A 项“拿一本书,把它传递下去”是本文的最佳标题。
词汇积累
encourage v. 鼓励 subject n. 题材,主题
express v. 表达 physical adj. 实物的,有形的
for free 免费 pass on 传给 fall in love with 爱上
亮点句积累
The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended(推荐) online a list of his favorite books to university students, but many of them said they couldn't find those books in their school libraries or local bookstores.(第三段第三句)
分析 when 引导非限制性定语从句,修饰先行词 2000
译文(Xu Dawei)创办图书馆的想法始于 2000 年,当时 Xu 在网上向大学生推荐了一份他最喜欢的书籍的清单,但其中许多人表示他们在学校图书馆或当地书店找不到那些书。
熟词生义
sense(第二段第三句)
常用义:n. 感觉 文章义:n. 意义
例句 In a sense, both were right. 在某种意义上,两者都对。
查看更多完整答案,请扫码查看