2026年天利38套中考试题分类英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年天利38套中考试题分类英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年天利38套中考试题分类英语》

第162页
(二)(2025·成都)
根据所给材料,选择最佳选项。
Lightning strikes kill millions of trees each year—but it turns out that some large tropical(热带的) trees can not only stay alive after they're hit by a strike, but also benefit from its effects, according to a recent study.
Some trees are getting repeatedly hit by lightning over their lifetime. But why can they survive? Researchers don't know for sure. However, they think that trees will be heated less if they're more conductive. That means the energy from lightning is just moving to their neighbors, instead of staying in them. The lightning's strong power kills the parasitic vines(寄生藤蔓) on the trees. It also kills some other trees nearby, reducing competition.

Dipteryx oleifera, a tree in Panama's forests, has probably experienced 10 lightning strikes so far. It stays safe and sound, while most of the neighboring trees were killed. If you are in the forest where it is, you'll know what it is—its huge size and height. “We believe the trees in Panama's forests have five strikes on average. But, you know, some of them obviously have a ton.” Evan Gora, a forest ecologist said.
How long do these trees live in the forests? People can't do tree ring dating in tropical forests because the trees don't make continuous growth rings. Researchers guess many of the trees would be hundreds, or maybe even more than 1 000 years old.
What can we learn from the study? The hardest things can turn into good things, can they?
1. Why can some large tropical trees survive lightning strikes?
A. They're not often hit by lightning.
B. The neighboring trees protect them.
C. The lightning energy moves away from them.
2. What may happen after the large trees are hit by lightning?
A. They win better living conditions.
B. They have more neighbors around.
C. They can stand more kinds of danger.
3. What does the tree Dipteryx oleifera look like?
A. Old and weak.
B. Huge and tall.
C. Clean and thin.
4. Why can't people tell the exact age of the large trees hit by lightning?
A. The weather there is terrible.
B. People don't have proper tools.
C. Continuous growth rings can't be found.
5. Which part of the newspaper is this text taken from?
A. Health.
B. Nature.
C. Technology.
答案: 【语篇导读】本文是一篇说明文。研究发现,一些大型热带树木遭闪电击中后仍能存活,甚至还能从其影响中受益。文章分析了这一现象产生的原因以及巴拿马森林树木的相关生存情况。
1.C【解析】细节信息题。根据第二段第四、五句“However,they think that trees will be heated less if they’re more conductive.That means the energy from lightning is just moving to their neighbors,instead of staying in them.”可知,然而,他们认为,如果树木的导电性更强,那么树木受到的热量就会更少,这意味着闪电带来的能量只是转移到了这些树木邻近的植物上,而不会停留在这些树木上。由此可知,一些大型热带树木能在雷击中幸存是因为闪电带来的能量从它们身上转移走了。
2.A【解析】信息推断题。根据第二段最后两句“The lightning’s strong power kills the parasitic vines(寄生藤蔓)on the trees.It also kills some other trees nearby,reducing competition.”可知,闪电强大的能量摧毁了这些树上的寄生藤蔓,同时,它还摧毁了附近的一些其他树木,从而减少了竞争。由此可推知,大树被闪电击中后,可能会获得更好的生存条件。
3.B【解析】细节信息题。根据第三段第三句“If you are in the forest where it is,you’ll know what it is—its huge size and height.”可知,如果你身处那片森林之中,你就会知道它(树木Dipteryx oleifera)是什么样子——(凭借)它那庞大的树型和极高的树干。由此可知,树木Dipteryx oleifera树型庞大且树干高。
4.C【解析】细节信息题。根据第四段第二句“People can’t do tree ring dating in tropical forests because the trees don’t make continuous growth rings.”可知,在热带森林中,人们无法进行树木年轮测定,因为这些树木没有连续的年轮。由此可知,人们无法确定(巴拿马森林中)被闪电击中过的大树的确切年龄是因为人们找不到连续的年轮。
5.B【解析】文章出处题。通读全文可知,文章主要介绍了一些大型热带树木遭闪电击中后仍能存活,甚至还能从其影响中受益这一情况。文章分析了这一现象产生的原因以及巴拿马森林树木的相关生存情况。由此可推知,这篇文章摘自报纸的自然专栏。
词汇积累
repeatedly adv.反复地 survive v.存活,幸存
conductive adj.导电(或热等)的 competition n.竞争
obviously adv.显然 continuous adj.连续的,持续的
benefit from…从……中受益 for sure确定地
safe and sound安然无恙 on average平均
亮点句积累
Lightning strikes kill millions of trees each year—but it turns out that some large tropical(热带的)trees can not only stay alive after they’re hit by a strike,but also benefit from its effects,according to a recent study.(第一段)
分析 but连接构成转折关系的并列句;that引导宾语从句;after引导时间状语从句;not only…but also…连接并列谓语
译文 每年都会有数百万棵树因被闪电击中而死亡——但最近的一项研究表明,一些大型热带树木被闪电击中后不仅能够存活下来,而且还能从其影响中受益。
一词多义
turn out(第一段)
(1)结果是。如:We all want to hope things will turn out fine.我们都希望事情会变好。
(2)关掉。如:Remember to turn out the lights when you go to bed.临睡前记得关灯。
(3)发展成。如:You never know how your children will turn out.很难说子女将来的发展怎样。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭