第77页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
4. You'd better read the instructions first before you ____ the new washing machine.
A. try out
B. give up
C. look for
D. sweep away
A. try out
B. give up
C. look for
D. sweep away
答案:
A [解析]考查动词短语辨析。句意:在试用这台新洗衣机之前,你最好先阅读使用说明。try out 试用;give up 放弃;look for 寻找;sweep away 清除。根据“you...the new washing machine”可知,此处表示“试用”新洗衣机。故选 A。
5. —____. Hope is always around you.
—Thank you, Miss Liu.
A. Don't thank goodness
B. Don't be lazy
C. Never lose heart
D. Never be confident
—Thank you, Miss Liu.
A. Don't thank goodness
B. Don't be lazy
C. Never lose heart
D. Never be confident
答案:
C [解析]考查情景交际。根据后句“Hope is always around you.”可知,这里说的是“千万不要灰心”。故选 C。
Ⅲ. 同义句转换(每空一词)
1. They didn't go hiking yesterday because an earthquake happened.
They didn't go hiking yesterday ____ ____ an earthquake.
2. He had been there for about 10 minutes before we noticed him.
He had been there for about 10 minutes before we ____ ____ ____ him.
3. He was forced to do that by the situation.
The situation ____ ____ ____ do that.
4. He decided to buy a new car.
He ____ ____ ____ to buy a new car.
5. Were you successful in persuading him to change his mind?
____ ____ ____ in persuading him to change his mind?
1. They didn't go hiking yesterday because an earthquake happened.
They didn't go hiking yesterday ____ ____ an earthquake.
2. He had been there for about 10 minutes before we noticed him.
He had been there for about 10 minutes before we ____ ____ ____ him.
3. He was forced to do that by the situation.
The situation ____ ____ ____ do that.
4. He decided to buy a new car.
He ____ ____ ____ to buy a new car.
5. Were you successful in persuading him to change his mind?
____ ____ ____ in persuading him to change his mind?
答案:
1. because of 2. took notice of 3. forced him to 4. made a decision 5. Did you succeed
Ⅳ. 新语篇 戏剧《威尼斯商人》节选 (2024·扬州邗江区一模)阅读理解
你知道名著《威尼斯商人》吗? 阅读下文该书的一个片段,该片段主要讲述了鲍西娅女扮男装去威尼斯的计划。我们一起来了解一下吧!
As soon as Bassanio and Graziano left for Venice, Portia Arold Lorenzo said that she and Nerissa were going to stay in a convent(女修道院) until their husbands came back. She told him she wanted to prepare herself for marriage. She asked Lorenzo and Jessica to look after the palace and the servants until she came back. Lorenzo was very happy to do this for her. He thought she was a very wise and kind woman. “Bassanio was lucky to have her for his wife,” he said. Portia said she agreed to let Bassanio go to Venice because Antonio's letter showed her that he must be a very good man.
Portia and Nerissa, however, were not going to a convent. Portia had a different plan, but she did not want to tell Lorenzo and Jessica what it was. It was a secret. She called one of her servants. She told him to go to Padua and find her friend, Bellario. She gave him a letter to give to Bellario. “He will give you something I need to bring back to me,” she said. “Bring them to the ship that goes to Venice. Hurry! I will be at the ship before you get there. ” The servant hurried away with the letter, and Portia called Nerissa. “Come on, Nerissa,” she said, “we are going to see our husbands sooner than they think. ”
She told Nerissa that their husbands would not recognize them because they were going to disguise themselves as men. “I know how to behave like a man,” she said. “I will wear a dagger(匕首) and walk like a man. I will talk about the battles I have won. I will tell lies about the women who fell in love with me. I'll tell people that I refused their love and that they cried and that some of them even died of sadness. I'll say that I'm sad about causing them to die, and everyone will believe that I am a man. ”
—Taken from The Merchant of Venice
1. 中考新考法 事件排序 What is the correct order of the following events according to the passage?
a. Portia asked Lorenzo and Jessica to look after the palace.
b. Portia said that she and Nerissa were going to stay in a convent.
c. Portia told Nerissa that they would go to Venice disguised as men.
d. Portia sent a letter with her servant to her friend Bellario.
e. Portia told the servant to meet her at the ship to Venice.
A. b a e c d
B. b d e c a
C. b a d e c
D. b d a c e
2. Why did Portia agree to let Bassanio go to Venice?
A. Because the debt was his and he should pay it.
B. Because she knew that Antonio was a good man.
C. Because she needed time to prepare for the wedding.
D. Because she wanted to get rid of Bassanio.
3. Which of the following would Bellario most probably give to the servant to hand to Portia?
A. A letter.
B. A ring.
C. A ship.
D. Men's clothes.
4. 中考新考法 推断文章主题 What does the passage mainly tell us?
A. Portia will marry Bassanio.
B. Bassanio will help Antonio.
C. Portia has a plan.
D. Portia will go to Padua with Nerissa.
你知道名著《威尼斯商人》吗? 阅读下文该书的一个片段,该片段主要讲述了鲍西娅女扮男装去威尼斯的计划。我们一起来了解一下吧!
As soon as Bassanio and Graziano left for Venice, Portia Arold Lorenzo said that she and Nerissa were going to stay in a convent(女修道院) until their husbands came back. She told him she wanted to prepare herself for marriage. She asked Lorenzo and Jessica to look after the palace and the servants until she came back. Lorenzo was very happy to do this for her. He thought she was a very wise and kind woman. “Bassanio was lucky to have her for his wife,” he said. Portia said she agreed to let Bassanio go to Venice because Antonio's letter showed her that he must be a very good man.
Portia and Nerissa, however, were not going to a convent. Portia had a different plan, but she did not want to tell Lorenzo and Jessica what it was. It was a secret. She called one of her servants. She told him to go to Padua and find her friend, Bellario. She gave him a letter to give to Bellario. “He will give you something I need to bring back to me,” she said. “Bring them to the ship that goes to Venice. Hurry! I will be at the ship before you get there. ” The servant hurried away with the letter, and Portia called Nerissa. “Come on, Nerissa,” she said, “we are going to see our husbands sooner than they think. ”
She told Nerissa that their husbands would not recognize them because they were going to disguise themselves as men. “I know how to behave like a man,” she said. “I will wear a dagger(匕首) and walk like a man. I will talk about the battles I have won. I will tell lies about the women who fell in love with me. I'll tell people that I refused their love and that they cried and that some of them even died of sadness. I'll say that I'm sad about causing them to die, and everyone will believe that I am a man. ”
—Taken from The Merchant of Venice
1. 中考新考法 事件排序 What is the correct order of the following events according to the passage?
a. Portia asked Lorenzo and Jessica to look after the palace.
b. Portia said that she and Nerissa were going to stay in a convent.
c. Portia told Nerissa that they would go to Venice disguised as men.
d. Portia sent a letter with her servant to her friend Bellario.
e. Portia told the servant to meet her at the ship to Venice.
A. b a e c d
B. b d e c a
C. b a d e c
D. b d a c e
2. Why did Portia agree to let Bassanio go to Venice?
A. Because the debt was his and he should pay it.
B. Because she knew that Antonio was a good man.
C. Because she needed time to prepare for the wedding.
D. Because she wanted to get rid of Bassanio.
3. Which of the following would Bellario most probably give to the servant to hand to Portia?
A. A letter.
B. A ring.
C. A ship.
D. Men's clothes.
4. 中考新考法 推断文章主题 What does the passage mainly tell us?
A. Portia will marry Bassanio.
B. Bassanio will help Antonio.
C. Portia has a plan.
D. Portia will go to Padua with Nerissa.
答案:
[文章大意]本文节选自莎士比亚的戏剧《威尼斯商人》,主要讲述了鲍西娅女扮男装去威尼斯的故事。
1. C [解析]事件排序题。根据“As soon as Bassanio and Graziano left for Venice, Portia Arold Lorenzo said that she and Nerissa were going to stay in a convent(女修道院) until their husbands came back.”可知,鲍西娅和尼丽莎要住在一所女修道院,直到她们的丈夫回来;根据“She asked Lorenzo and Jessica to look after the palace and the servants until she came back.”可知,鲍西娅让洛伦佐和杰西卡照看宫殿和仆人,直到她回来;根据“She called one of her servants. She told him to go to Padua and find her friend, Bellario. She gave him a letter to give to Bellario.”可知,鲍西娅给她的朋友培拉尼奥写了一封信,让她的仆人送去;根据“Bring them to the ship that goes to Venice. Hurry! I will be at the ship before you get there.”可知,鲍西娅让仆人在去威尼斯的船上等她;根据“I will wear a dagger(匕首) and walk like a man.”可知,鲍西娅告诉尼丽莎,她们将乔装成男人去威尼斯。故选 C。
2. B [解析]细节理解题。根据“Portia said she agreed to let Bassanio go to Venice because Antonio's letter showed her that he must be a very good man.”可知,鲍西娅说她同意让巴萨尼奥去威尼斯,因为安东尼奥的信向她表明他一定是个很好的人。故选 B。
3. D [解析]推理判断题。根据“He will give you something I need to bring back to me,”和“I will wear a dagger and walk like a man.”可知,鲍西娅将乔装成男人去威尼斯,由此可猜测,培拉尼奥会让仆人给她带男装。故选 D。
4. C [解析]主旨大意题。通读全文可知,短文主要讲述了鲍西娅女扮男装去威尼斯的计划。故选 C。
1. C [解析]事件排序题。根据“As soon as Bassanio and Graziano left for Venice, Portia Arold Lorenzo said that she and Nerissa were going to stay in a convent(女修道院) until their husbands came back.”可知,鲍西娅和尼丽莎要住在一所女修道院,直到她们的丈夫回来;根据“She asked Lorenzo and Jessica to look after the palace and the servants until she came back.”可知,鲍西娅让洛伦佐和杰西卡照看宫殿和仆人,直到她回来;根据“She called one of her servants. She told him to go to Padua and find her friend, Bellario. She gave him a letter to give to Bellario.”可知,鲍西娅给她的朋友培拉尼奥写了一封信,让她的仆人送去;根据“Bring them to the ship that goes to Venice. Hurry! I will be at the ship before you get there.”可知,鲍西娅让仆人在去威尼斯的船上等她;根据“I will wear a dagger(匕首) and walk like a man.”可知,鲍西娅告诉尼丽莎,她们将乔装成男人去威尼斯。故选 C。
2. B [解析]细节理解题。根据“Portia said she agreed to let Bassanio go to Venice because Antonio's letter showed her that he must be a very good man.”可知,鲍西娅说她同意让巴萨尼奥去威尼斯,因为安东尼奥的信向她表明他一定是个很好的人。故选 B。
3. D [解析]推理判断题。根据“He will give you something I need to bring back to me,”和“I will wear a dagger and walk like a man.”可知,鲍西娅将乔装成男人去威尼斯,由此可猜测,培拉尼奥会让仆人给她带男装。故选 D。
4. C [解析]主旨大意题。通读全文可知,短文主要讲述了鲍西娅女扮男装去威尼斯的计划。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看