第39页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
Ⅳ. 新语篇 小说《格列佛游记》节选 (2024·徐州三模)阅读理解
你知道《格列佛游记》中格列佛到了“小人国”后发生了什么故事吗? 一起来看看吧!
I hoped to be set free one day, so I was nice to the Lilliputians. Gradually, they lost fear of me. Sometimes the children even played hide-and-seek in my hair.
One day, the king said to me, “Gulliver, I invite you to watch an important performance. It is a competition called Rope Dancing. ” In the competition, a thin rope was tied between two poles very high above the ground. People had to dance on this rope. Each dancer tried to jump higher than the others. I had never seen such a dangerous sport before.
“Your Majesty,” I said, “many dancers must fall and be hurt or killed. ”
“Yes,” he replied, “But I will give the best jobs in my kingdom to the men who are not afraid and jump the highest. ” “What a strange way to choose who will work for the country!” I thought.
Then, as the king watched, I tied each corner of my handkerchief to a strong stick, and pushed the four sticks into the ground. My handkerchief was now under the rope but above the ground. Any dancer who fell would land on the handkerchief and not get hurt. The king was very pleased with my invention. His family and many other people watched the rope dancing.
“Would you and the queen like to see better?” I asked the king. I gently put them on my hand and held it beside the rope. They had a good view of the dancers. One very skilled performer held on to the rope and flipped(翻转) his body right over it. The king and the queen clapped loudly and cheered. Later the king told me that he made this man one of his chief(首要的) advisers.
The king and I met often. He seemed to enjoy our conversations. One day, I said again, “Your Majesty, please set me free. ” This time he answered, “I have talked to my advisers. We agree that you have been good to our people. . . ”
—Taken from Gulliver's Travels
实验班提优训练 英语九年级 上 YL
1. What can we infer from Paragraph 1?
A. They left Gulliver alone.
B. They got on well with Gulliver.
C. They were angry with Gulliver.
D. They didn't care about Gulliver.
2. Why did dancers try to jumper higher than the others?
A. To get a good reward.
B. To get the best jobs.
C. To make the audience happy.
D. To win the first place.
3. 中考新考法 句子排序题 What did Gulliver do to keep the dancers safe according to the order in the passage?
① The four sticks were pushed into the ground.
②Each corner of his handkerchief was tied to a stick.
③ Any dancer who fell would land on the handkerchief safely.
④His handkerchief was put under the rope but above the ground.

A. ①②③④
B. ③②①④
C. ②①④③
D. ④②①③
4. How did the king and the queen have a good view of the dancers?
A. They sat in the front row.
B. They watched them on the recorder.
C. They stood on the pole high above the ground.
D. They were held beside the rope on Gulliver's hand.
5. 中考新考法 推断文章后续发展 What might the king do with Gulliver in the end?
A. The king set him free.
B. The king left him tied up.
C. The king decided to kill him.
D. The king made him an adviser.
你知道《格列佛游记》中格列佛到了“小人国”后发生了什么故事吗? 一起来看看吧!
I hoped to be set free one day, so I was nice to the Lilliputians. Gradually, they lost fear of me. Sometimes the children even played hide-and-seek in my hair.
One day, the king said to me, “Gulliver, I invite you to watch an important performance. It is a competition called Rope Dancing. ” In the competition, a thin rope was tied between two poles very high above the ground. People had to dance on this rope. Each dancer tried to jump higher than the others. I had never seen such a dangerous sport before.
“Your Majesty,” I said, “many dancers must fall and be hurt or killed. ”
“Yes,” he replied, “But I will give the best jobs in my kingdom to the men who are not afraid and jump the highest. ” “What a strange way to choose who will work for the country!” I thought.
Then, as the king watched, I tied each corner of my handkerchief to a strong stick, and pushed the four sticks into the ground. My handkerchief was now under the rope but above the ground. Any dancer who fell would land on the handkerchief and not get hurt. The king was very pleased with my invention. His family and many other people watched the rope dancing.
“Would you and the queen like to see better?” I asked the king. I gently put them on my hand and held it beside the rope. They had a good view of the dancers. One very skilled performer held on to the rope and flipped(翻转) his body right over it. The king and the queen clapped loudly and cheered. Later the king told me that he made this man one of his chief(首要的) advisers.
The king and I met often. He seemed to enjoy our conversations. One day, I said again, “Your Majesty, please set me free. ” This time he answered, “I have talked to my advisers. We agree that you have been good to our people. . . ”
—Taken from Gulliver's Travels
实验班提优训练 英语九年级 上 YL
1. What can we infer from Paragraph 1?
A. They left Gulliver alone.
B. They got on well with Gulliver.
C. They were angry with Gulliver.
D. They didn't care about Gulliver.
2. Why did dancers try to jumper higher than the others?
A. To get a good reward.
B. To get the best jobs.
C. To make the audience happy.
D. To win the first place.
3. 中考新考法 句子排序题 What did Gulliver do to keep the dancers safe according to the order in the passage?
① The four sticks were pushed into the ground.
②Each corner of his handkerchief was tied to a stick.
③ Any dancer who fell would land on the handkerchief safely.
④His handkerchief was put under the rope but above the ground.
A. ①②③④
B. ③②①④
C. ②①④③
D. ④②①③
4. How did the king and the queen have a good view of the dancers?
A. They sat in the front row.
B. They watched them on the recorder.
C. They stood on the pole high above the ground.
D. They were held beside the rope on Gulliver's hand.
5. 中考新考法 推断文章后续发展 What might the king do with Gulliver in the end?
A. The king set him free.
B. The king left him tied up.
C. The king decided to kill him.
D. The king made him an adviser.
答案:
1. B [解析]推理判断题。根据第一段中的“Gradually, they lost fear of me. Sometimes the children even played hide - and - seek in my hair.”可知,渐渐地,他们对“我”失去了恐惧。有时孩子们甚至在“我”的头发里玩捉迷藏游戏。由此可推知,他们和格列佛相处得很好。故选 B。
2. B [解析]细理理解题。根据第四段中的“But I will give the best jobs in my kingdom to the men who are not afraid and jump the highest.”可知,他们这样做是为了得到最好的工作。故选 B。
3. C [解析]句子排序题。根据第五段中的“Then, as the king watched, I tied each corner of my handkerchief to a strong stick, and pushed the four sticks into the ground. My handkerchief was now under the rope but above the ground. Any dancer who fell would land on the handkerchief and not get hurt.”可知,正确的顺序是②①④③。故选 C。
4. D [解析]细理理解题。根据倒数第二段中的“I asked the king. I gently put them on my hand and held it beside the rope. They had a good view of the dancers”可知,格列佛把他们放在手上,并把手放在绳子旁边。故选 D。
5. A [解析]推理判断题。根据最后一段中“I said again, ‘Your Majesty, please set me free.’ This time he answered, ‘I have talked to my advisers. We agree that you have been good to our people...’”可知,格列佛请求国王释放自己,国王认为格列佛对自己的子民很好,所以国王应该会释放他。故选 A。
2. B [解析]细理理解题。根据第四段中的“But I will give the best jobs in my kingdom to the men who are not afraid and jump the highest.”可知,他们这样做是为了得到最好的工作。故选 B。
3. C [解析]句子排序题。根据第五段中的“Then, as the king watched, I tied each corner of my handkerchief to a strong stick, and pushed the four sticks into the ground. My handkerchief was now under the rope but above the ground. Any dancer who fell would land on the handkerchief and not get hurt.”可知,正确的顺序是②①④③。故选 C。
4. D [解析]细理理解题。根据倒数第二段中的“I asked the king. I gently put them on my hand and held it beside the rope. They had a good view of the dancers”可知,格列佛把他们放在手上,并把手放在绳子旁边。故选 D。
5. A [解析]推理判断题。根据最后一段中“I said again, ‘Your Majesty, please set me free.’ This time he answered, ‘I have talked to my advisers. We agree that you have been good to our people...’”可知,格列佛请求国王释放自己,国王认为格列佛对自己的子民很好,所以国王应该会释放他。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看