第37页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
Ⅳ.根据所给汉语提示完成下列句子
1. 温蒂觉得那条连衣裙质量不好,因此她想要回自己的钱。
Wendy doesn't think the quality of that dress is good, so she wants ____.
2. 科学家们已经知道了如何用颜色疗法帮助人们改变他们的情绪。
Scientists have known how to use colour therapy to ____.
3. 别骑那么快,否则你可能会从自行车上摔下来。
Don't ride so fast, ____ your bike.
4. 如果你感觉不够暖和,请穿上你的外套。
If you ____, please put on your coat.
1. 温蒂觉得那条连衣裙质量不好,因此她想要回自己的钱。
Wendy doesn't think the quality of that dress is good, so she wants ____.
2. 科学家们已经知道了如何用颜色疗法帮助人们改变他们的情绪。
Scientists have known how to use colour therapy to ____.
3. 别骑那么快,否则你可能会从自行车上摔下来。
Don't ride so fast, ____ your bike.
4. 如果你感觉不够暖和,请穿上你的外套。
If you ____, please put on your coat.
答案:
1. to get her money back 2. help people change their moods 3. or you may fall off 4. don't feel warm enough
Ⅴ.(2025·无锡滨湖区期中)阅读理解
你了解颜色心理学吗?阅读下面的短文了解一下颜色对人类行为和感觉的影响吧!
When we say we're “seeing red”, we feel angry. “Feeling blue” means we're sad. Calling someone “yellow” means the person is afraid. People use these phrases every day. But do colours really influence our feelings?
Is there a psychology(心理学) of colour?
We think of colour as a result of activities in our eyes and minds, so it makes sense to believe that different colours influence our moods.
Artists clearly use colours to make viewers respond(回应) to their work. Pablo Picasso's Blue Period paintings from 1901 to 1904 express sadness after his friend Casagemas died.
Other people try to manipulate us with colours. Companies use colours in ads to make us know their messages well. Product designers use colours to catch our attention to their goods.
“The connection between colours and moods is so widely believed,” says psychologist, Lynn Olzak at Miami University in Ohio. “But when you actually go out and try to find research to prove, it's not always there. We just don't know whether it's true or not.”
What is it about colour?
With the difficulties, researchers have done some research on how people respond to colours. Studies found much stronger responses(反应) to a colour's brightness and saturation. Brightness means lightness or darkness. Saturation is how pure(纯净的) a colour is.
In one study, researchers from British Columbia tested responses to “Rainbow Paint” ads. Brightly coloured ads led to greater feelings of excitement and more positive(正面的) opinions of the ads. People also liked ads more when they had greater colour saturation(饱和度).
Colour is a huge part of our lives, so it's possible that it influences our moods. However, researchers are a long way from making conclusions about how different colours should make us feel. At the same time, you had better decorate your room in your own favourite colours. After all, your personal tastes say a lot about what makes you happy.
1. 中考新考法 推断文章写作方式 The writer mentioned different phrases about colours in Paragraph 1 to ____.
A. teach readers the phrases
B. show the writer's feelings
C. prove the writer's opinion
D. introduce the subject to readers
2. What does the underlined word “manipulate” mean in the passage?
A. 操纵
B. 迷惑
C. 治疗
D. 安慰
3. What should companies do when making ads according to the study of British Columbia?
A. Use more colours in ads.
B. Avoid dark and pale colours in ads.
C. Mix different colours in ads.
D. Draw rainbows in ads.
4. 中考新考法 推断作者写作意图 Which of the following may the writer agree?
A. It's true that colours decide our moods.
B. It's wise to use colours to express ourselves clearly.
C. Companies should use ads to become successful.
D. We'd better choose our favourite colours in daily life.
你了解颜色心理学吗?阅读下面的短文了解一下颜色对人类行为和感觉的影响吧!
When we say we're “seeing red”, we feel angry. “Feeling blue” means we're sad. Calling someone “yellow” means the person is afraid. People use these phrases every day. But do colours really influence our feelings?
Is there a psychology(心理学) of colour?
We think of colour as a result of activities in our eyes and minds, so it makes sense to believe that different colours influence our moods.
Artists clearly use colours to make viewers respond(回应) to their work. Pablo Picasso's Blue Period paintings from 1901 to 1904 express sadness after his friend Casagemas died.
Other people try to manipulate us with colours. Companies use colours in ads to make us know their messages well. Product designers use colours to catch our attention to their goods.
“The connection between colours and moods is so widely believed,” says psychologist, Lynn Olzak at Miami University in Ohio. “But when you actually go out and try to find research to prove, it's not always there. We just don't know whether it's true or not.”
What is it about colour?
With the difficulties, researchers have done some research on how people respond to colours. Studies found much stronger responses(反应) to a colour's brightness and saturation. Brightness means lightness or darkness. Saturation is how pure(纯净的) a colour is.
In one study, researchers from British Columbia tested responses to “Rainbow Paint” ads. Brightly coloured ads led to greater feelings of excitement and more positive(正面的) opinions of the ads. People also liked ads more when they had greater colour saturation(饱和度).
Colour is a huge part of our lives, so it's possible that it influences our moods. However, researchers are a long way from making conclusions about how different colours should make us feel. At the same time, you had better decorate your room in your own favourite colours. After all, your personal tastes say a lot about what makes you happy.
1. 中考新考法 推断文章写作方式 The writer mentioned different phrases about colours in Paragraph 1 to ____.
A. teach readers the phrases
B. show the writer's feelings
C. prove the writer's opinion
D. introduce the subject to readers
2. What does the underlined word “manipulate” mean in the passage?
A. 操纵
B. 迷惑
C. 治疗
D. 安慰
3. What should companies do when making ads according to the study of British Columbia?
A. Use more colours in ads.
B. Avoid dark and pale colours in ads.
C. Mix different colours in ads.
D. Draw rainbows in ads.
4. 中考新考法 推断作者写作意图 Which of the following may the writer agree?
A. It's true that colours decide our moods.
B. It's wise to use colours to express ourselves clearly.
C. Companies should use ads to become successful.
D. We'd better choose our favourite colours in daily life.
答案:
1. D [解析]推理判断题。根据第一段中的“When we say we're'seeing red', we feel angry. 'Feeling blue' means we're sad. Calling someone 'yellow' means the person is afraid. People use these phrases every day.”可知,作者提到这些短语是为了引出主题,即颜色是否真的影响我们的情感和心理。故选 D。
2. A [解析]词义猜测题。根据“Other people try to manipulate us with colours. Companies use colours in ads to make us know their messages well. Product designers use colours to catch our attention to their goods.”可知,公司在广告中使用颜色让我们更好地了解他们的信息。产品设计师使用颜色来吸引我们对他们的商品的注意力。故画线单词“manipulate”意为“操纵”,即利用颜色达到某种目的。故选 A。
3. B [解析]推理判断题。根据倒数第二段中的“Brightly coloured ads led to greater feelings of excitement and more positive(正面的) opinions of the ads. People also liked ads more when they had greater colour saturation.”可知,明亮的颜色可以让人更兴奋,对广告有更积极的看法,故而推测出做广告时,应该避免使用暗色和浅色。故选 B。
4. D [解析]推理判断题。根据最后一段中的“At the same time, you had better decorate your room in your own favourite colours...”可知,作者建议最好用自己喜欢的颜色装饰房间。故选 D。
2. A [解析]词义猜测题。根据“Other people try to manipulate us with colours. Companies use colours in ads to make us know their messages well. Product designers use colours to catch our attention to their goods.”可知,公司在广告中使用颜色让我们更好地了解他们的信息。产品设计师使用颜色来吸引我们对他们的商品的注意力。故画线单词“manipulate”意为“操纵”,即利用颜色达到某种目的。故选 A。
3. B [解析]推理判断题。根据倒数第二段中的“Brightly coloured ads led to greater feelings of excitement and more positive(正面的) opinions of the ads. People also liked ads more when they had greater colour saturation.”可知,明亮的颜色可以让人更兴奋,对广告有更积极的看法,故而推测出做广告时,应该避免使用暗色和浅色。故选 B。
4. D [解析]推理判断题。根据最后一段中的“At the same time, you had better decorate your room in your own favourite colours...”可知,作者建议最好用自己喜欢的颜色装饰房间。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看