第30页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
2. (2023·无锡锡山区期中) The meeting was of ____, and the information it gave us was ____.
A. very important; great helpful
B. very important; great help
C. great importance; very helpful
D. great importance; very help
A. very important; great helpful
B. very important; great help
C. great importance; very helpful
D. great importance; very help
答案:
C [解析]考查固定用法。be of great importance = be very important,意为“非常重要”。第一个空为名词,第二个空为形容词作表语。故选 C。
3. The ____ from the sun can make you feel ____ in summer.
A. heat; hot
B. hot; hot
C. heat; heat
D. hot; heat
A. heat; hot
B. hot; hot
C. heat; heat
D. hot; heat
答案:
A [解析]考查名词和形容词词义辨析。句意:夏天,来自太阳的热量会让你感到很热。第一空定冠词后应用名词;第二个空 feel 后应用形容词作表语。heat 是名词,意为“热量”;hot 是形容词,意为“热的”。故选 A。
4. (2025·镇江期中)You can't imagine what great difficulty I had ____ to get the two tickets.
A. managing
B. to manage
C. manage
D. managed
A. managing
B. to manage
C. manage
D. managed
答案:
A [解析]考查非谓语动词。句意:你无法想象我买到这两张票有多难。分析句子成分可知,“what great difficulty I had”是一个宾语从句,作“imagine”的宾语,而在宾语从句中,含有固定结构 have difficulty(in) doing sth,意为“做某事有困难”,其中 in 可以省略,所以这里需要接动名词形式。故选 A。
5. When you are in a bad mood, you can say
A. I'm feeling tired.
B. I'm feeling blue.
C. I'm not feeling suitable.
D. I'm not feeling unhappy.
A. I'm feeling tired.
B. I'm feeling blue.
C. I'm not feeling suitable.
D. I'm not feeling unhappy.
答案:
B [解析]考查 blue 的固定用法。feel blue 是固定搭配,意为“感到难过”。故选 B。
Ⅲ.根据所给汉语意思完成下列句子
1. 努力学习会给你带来成功。
Working hard ____.
2. 这部电影使我想起了汶川地震。
This film ____ the earthquake in Wenchuan.
3. 他告诉我他家的地址,因此我毫不费劲地找到了他的家。
He told me the address of his house, ____.
4. 我想把我房间的墙涂成蓝色。
I want to ____.
5. 穿红色衣服使你更容易采取行动。
Wearing red ____.
1. 努力学习会给你带来成功。
Working hard ____.
2. 这部电影使我想起了汶川地震。
This film ____ the earthquake in Wenchuan.
3. 他告诉我他家的地址,因此我毫不费劲地找到了他的家。
He told me the address of his house, ____.
4. 我想把我房间的墙涂成蓝色。
I want to ____.
5. 穿红色衣服使你更容易采取行动。
Wearing red ____.
答案:
1. can bring you success
2. reminds me of
3. so I didn't have difficulty finding his house/it
4. paint the walls in my room blue
5. makes it easier for you to take action
2. reminds me of
3. so I didn't have difficulty finding his house/it
4. paint the walls in my room blue
5. makes it easier for you to take action
Ⅳ. 跨学科 眼睛中的感受器如何工作 (2025·盐城阜宁期中)
阅读理解
你知道为什么人的眼睛会看到不同的颜色吗? 阅读下面的短文,了解眼睛中的感受器是如何工作的,以及为什么有些人可能看到的颜色是不同的!
Have you ever wondered if you see the same colours as other people? Most people know what blue is when they see it. It's the colour of the sea and the sky. They see the colour and call it “blue” because they were taught the word and connected it with what they saw. But how do you know what you see as “blue” isn't someone else's “red”?
The ability to notice different colours is due to receptors(感受器) in our eyes which is also called cone cells(视锥细胞). Light waves hit these receptors and they react depending on which colour the light is, sending signals to the brain. The brain then translates these signals to tell which colour light the eyes are receiving.
Some people's receptors are more developed than others. People with weaker receptors usually have colour blindness. Those with more developed receptors can see more shades of one colour, which is the first way in which people may see colours differently from each other. We sometimes hear people having an argument(争论) about whether something is dark blue or black. It might be because one person has stronger receptors to translate the light than another.
In the past, most scientists would think that everyone saw colours in the same way. However, later scientists carried out a research on monkeys, in which they were injected(注射) with a virus affecting their receptors. They found that monkeys could see one more colour—red, compared (比较) with the usual two colours—blue and green. This is because the neurons(神经元) in their brains automatically (自动地) adapted (适应) to be able to understand a new colour. This also might mean the neurons in human brains are not hardwired (与生俱来的) to understand which colour is which. Our brains and neurons may adapt to tell colours depending on stimulus(刺激物).
Colour could be a very personal experience, unique(独一无二的) to everyone. So next time when you and your friend talk about your favourite colour, if yours is blue and your friend says red, you might actually be thinking about the same colour.
1. 中考新考法 推断文章写作方式 How does the author introduce his topic in Paragraph 1?
A. By doing a survey.
B. By listing some numbers.
C. By giving an example.
D. By using famous people's words.
2. 中考新考法 推断文章写作顺序 What's the correct process(过程) of seeing colours?
A. cone cells send signals to the brain→the brain translates the signals→light waves hit cone cells→cone cells react to the light
B. light waves hit cone cells→cone cells react to the light→cone cells send signals to the brain→the brain translates the signals
C. light waves hit cone cells→cone cells send signals to the brain→the brain translates the signals→cone cells react to the light
D. cone cells to the light→cone cells send signals to the brain→light waves hit cone cells→cone cells react to the light
3. 中考新考法 辨别事实与观点 Which of the following is TRUE according to the passage?
A. People with weaker receptors are more likely to have colour blindness.
B. Our eyes are born to automatically tell colours.
C. Monkeys can usually see three colours.
D. Now most scientists still believe that everyone sees colours in the same way.
4. 中考新考法 推断文章结构 Which graph(图表) shows how the author organizes his ideas?

A.
B.
C.
D.
阅读理解
你知道为什么人的眼睛会看到不同的颜色吗? 阅读下面的短文,了解眼睛中的感受器是如何工作的,以及为什么有些人可能看到的颜色是不同的!
Have you ever wondered if you see the same colours as other people? Most people know what blue is when they see it. It's the colour of the sea and the sky. They see the colour and call it “blue” because they were taught the word and connected it with what they saw. But how do you know what you see as “blue” isn't someone else's “red”?
The ability to notice different colours is due to receptors(感受器) in our eyes which is also called cone cells(视锥细胞). Light waves hit these receptors and they react depending on which colour the light is, sending signals to the brain. The brain then translates these signals to tell which colour light the eyes are receiving.
Some people's receptors are more developed than others. People with weaker receptors usually have colour blindness. Those with more developed receptors can see more shades of one colour, which is the first way in which people may see colours differently from each other. We sometimes hear people having an argument(争论) about whether something is dark blue or black. It might be because one person has stronger receptors to translate the light than another.
In the past, most scientists would think that everyone saw colours in the same way. However, later scientists carried out a research on monkeys, in which they were injected(注射) with a virus affecting their receptors. They found that monkeys could see one more colour—red, compared (比较) with the usual two colours—blue and green. This is because the neurons(神经元) in their brains automatically (自动地) adapted (适应) to be able to understand a new colour. This also might mean the neurons in human brains are not hardwired (与生俱来的) to understand which colour is which. Our brains and neurons may adapt to tell colours depending on stimulus(刺激物).
Colour could be a very personal experience, unique(独一无二的) to everyone. So next time when you and your friend talk about your favourite colour, if yours is blue and your friend says red, you might actually be thinking about the same colour.
1. 中考新考法 推断文章写作方式 How does the author introduce his topic in Paragraph 1?
A. By doing a survey.
B. By listing some numbers.
C. By giving an example.
D. By using famous people's words.
2. 中考新考法 推断文章写作顺序 What's the correct process(过程) of seeing colours?
A. cone cells send signals to the brain→the brain translates the signals→light waves hit cone cells→cone cells react to the light
B. light waves hit cone cells→cone cells react to the light→cone cells send signals to the brain→the brain translates the signals
C. light waves hit cone cells→cone cells send signals to the brain→the brain translates the signals→cone cells react to the light
D. cone cells to the light→cone cells send signals to the brain→light waves hit cone cells→cone cells react to the light
3. 中考新考法 辨别事实与观点 Which of the following is TRUE according to the passage?
A. People with weaker receptors are more likely to have colour blindness.
B. Our eyes are born to automatically tell colours.
C. Monkeys can usually see three colours.
D. Now most scientists still believe that everyone sees colours in the same way.
4. 中考新考法 推断文章结构 Which graph(图表) shows how the author organizes his ideas?
A.
B.
C.
D.
答案:
1. C [解析]推理判断题。根据第一段中的“Most people know what blue is when they see it... what they saw.”可知,作者在第一段通过举例介绍他的主题。故选 C。
2. B [解析]事件排序题。根据第二段的内容可知,看颜色的正确过程应为:光波撞击视锥细胞→视锥细胞对光做出反应→视锥细胞向大脑发送信号→大脑翻译信号。故选 B。
3. A [解析]细节理解题。根据第三段中的“People with weaker receptors usually have colour blindness.”可知,感受器较弱的人通常患色盲,选项 A 表述正确。故选 A。
4. D [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍了人们看到的颜色是否相同,引出主题;第二、三、四段具体介绍了眼睛中的感受器是如何工作的,以及为什么有些人可能看到的颜色不同;最后一段总结指出颜色可能是一种非常个人化的体验,对每个人来说都是独特的。因此,文章结构为“总—分—总”结构,D 选项符合题意。故选 D。
2. B [解析]事件排序题。根据第二段的内容可知,看颜色的正确过程应为:光波撞击视锥细胞→视锥细胞对光做出反应→视锥细胞向大脑发送信号→大脑翻译信号。故选 B。
3. A [解析]细节理解题。根据第三段中的“People with weaker receptors usually have colour blindness.”可知,感受器较弱的人通常患色盲,选项 A 表述正确。故选 A。
4. D [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍了人们看到的颜色是否相同,引出主题;第二、三、四段具体介绍了眼睛中的感受器是如何工作的,以及为什么有些人可能看到的颜色不同;最后一段总结指出颜色可能是一种非常个人化的体验,对每个人来说都是独特的。因此,文章结构为“总—分—总”结构,D 选项符合题意。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看