2025年实验班提优训练九年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班提优训练九年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年实验班提优训练九年级英语上册译林版》

Ⅳ. (2024·常州金坛区二模改编)阅读理解
花木兰是中国古代文学中的一位著名的女英雄。她的形象代表了勇敢和智慧。阅读下面的短文,了解花木兰代父从军的故事吧!
After joining the army, Hua Mulan and young men fought alongside one another. No one knew she was a girl. Everyone thought she was a brave soldier. After a few years, she was promoted(提升) to the general(将军).
But soon after, a very bad fever broke out. Many soldiers fell ill. Mulan got sick too. When the doctor came out of Mulan's tent, he knew the truth.
“Our general is a girl?” some of the soldiers shouted. “We won't fight alongside a girl!”
Others disagreed. “No, nonsense(胡说),” they said. “With our general, we win every time.” Just then, a herald(传令兵) appeared. “Everyone!” he called out. “Surprise attack!”
Mulan heard the news from inside her tent. She put her armour(盔甲) on at once and went outside. She was not quite in shape, but she stood straight and tall. She told the soldiers what to do.
Her plan worked. Rouran was beaten and ran back as far as they could. They gave up their attack on Wei, and the ten-year war was over. No one cared that she was a girl any more.
The emperor of Wei was happy. He invited all the soldiers to his palace. “Mulan, stay at my palace,” he said to the wonderful girl. “You are smart. You should be my advisor.”
“You are too kind, Sire(陛下),” Mulan said. “But I wish to return to my family.” She bowed(鞠躬) deeply to show her gratitude.
“Then, at least take these gifts,” the emperor said. “I want everyone in your village to know how thankful I am to you.”
Mulan returned to her village with six fine horses and six fine swords(剑). Everyone cheered for her safe return before her father even knew it. The old man just couldn't hold back his tears when he finally saw his daughter again.
1. 中考新考法 句意理解 Which has the closest meaning to the underlined sentence “She was not quite in shape”?
A. Mulan was really angry.
B. Mulan had a strong body.
C. Mulan looked quite confident.
D. Mulan didn't get well and was still ill.
2. Why did no one care that Mulan was a girl any more?
A. Because Mulan had just got a bad fever.
B. Because the emperor was happy with the fight against Rouran.
C. Because she was an excellent general and played an important role in beating Rouran.
D. Because the soldiers knew that she was going to be an advisor.
3. 中考新考法 事件排序 Which is the correct order of the following events?
a. It was the doctor that found Mulan was a girl.
b. Mulan returned to her hometown and her father couldn't help crying.
c. Rouran gave up their attack on Wei, and the war was over.
d. The emperor invited Mulan to be the advisor but she refused.
e. Mulan became a general because she did quite well in the army.
A. a—c—b—d—e
B. e—a—c—d—b
C. a—e—c—b—d
D. e—a—d—c—b
4. What can we infer(推断) from the passage?
A. Mulan must feel bored about fights against Rouran.
B. Mulan's father lived in fear of Mulan's life after Mulan joined the army.
C. The emperor of Wei wanted Mulan to be his advisor.
D. Many soldiers didn't think that Mulan was the suitable person to be the general.
答案: 1. D [解析]句意理解题。根据第二段中的“Mulan got sick too.”和第五段中的“Mulan heard the news from inside her tent. She put her armor(盔甲) on at once and went outside.”可知,此句意为“木兰生病了还没有好”,与D同义。故选D。
2. C [解析]细节理解题。根据第六段中的“Her plan worked. Rouran was beaten and ran back as far as they could. They gave up their attack on Wei, and the ten-year war was over. No one cared that she was a girl any more.”可知,她是一名优秀的将军,在打败柔然的过程中发挥了重要作用。故选C。
3. B [解析]句子排序题。根据“After a few years, she was promoted(提升) to the general(将军).”“When the doctor came out of Mulan's tent, he knew the truth.”“Rouran was beaten and ran back as far as they could. They gave up their attack on Wei, and the ten-year war was over.”“he said to the wonderful girl. ‘You are smart. You should be my advisor.’”以及“Mulan returned to her village with six fine horses and six fine swords(剑).”“The old man...tears.”可知,事件发生的顺序是:木兰成为将军——被医生发现是女儿身——打败了柔然——皇帝邀请她留在朝廷,木兰拒绝了——木兰回到了家乡。——她的父亲哭了。故选B。
归纳总结 排序题是细节理解题中的一种,一般是在选项中列举一些从文中选出的事实细节,要求考生根据时间、地点或动作发生的顺序或句子间的逻辑关系进行正确的排序。在做细节排序题时,首先要确定首或尾的答案,通常四个选项中会有两个选项的顺序相近,正确答案往往从这两个选项中选择,找到两者的不同之处,回到原文,进行核对,一旦确定,后面的排序就不用再比较了。
4. B [解析]推理判断题。根据最后一段中的“The old man just couldn't hold back his tears when he finally saw his daughter again.”可推知,木兰参军后,木兰的父亲一直担忧木兰的安危。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭