第7页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
Ⅲ. 新素材 如何进行自我提升 阅读理解
你想进行自我提升吗? 一起来看看下面的方法吧!
Would you like to improve yourself? Would you like to be a better person? Good news! Here we’ve got some tips for you.
Tip 1 Be Kind Remember to be kind to yourself. You can do simple things to take care of yourself, like getting enough sleep to make yourself energetic. If you don’t like that, you will not bring anything good to anyone else. When you decide to show more kindness to yourself and to others, life changes quickly in a better way.
Tip 2 Be Encouraging It’s amazing what a kind word or touch can do. When I was a kid, I went to a lot of schools. It always made me scared, and I was very nervous and unsure of myself. One time, a teacher touched my head and said, smiling, “Don’t worry—you’ll have a good time with us in this classroom.” I still remember my teacher’s words. All of us may come across some trouble in our life, and a bit of encouragement can be remembered for years.
Tip 3 ____ When my sister and I were kids, my mum didn’t have a car and our school was a 30-minute walk. Our neighbour offered to drive us to school when she dropped her son off, and that saved my mother a lot of time. Giving help to others can bring you happiness. When thinking about how to become a better person, remember that small changes are also important. But “be kind to yourself” comes first. As the old saying goes, “You can’t pour from an empty cup.” So in order to be a person who can give more love to this world, you have to fall in love with yourself first.
1. 中考新考法 推断代词指代 The underlined word “It” in Tip 2 refers to(指代)
A. going to a lot of schools
B. getting along with classmates
C. talking with the teacher
D. staying in the classroom
2. What can be the best title for Tip 3?
A. Be Helpful
B. Be Polite
C. Be Outgoing
D. Be Honest
3. 中考新考法 句意理解 The sentence “You can’t pour from an empty cup.” in the last paragraph means
A. To encourage others, smile to them often
B. To become a better person, start with small changes
C. To give more love to the world, be kind to yourself first
D. To make friends with neighbours, drive their kids to school
你想进行自我提升吗? 一起来看看下面的方法吧!
Would you like to improve yourself? Would you like to be a better person? Good news! Here we’ve got some tips for you.
Tip 1 Be Kind Remember to be kind to yourself. You can do simple things to take care of yourself, like getting enough sleep to make yourself energetic. If you don’t like that, you will not bring anything good to anyone else. When you decide to show more kindness to yourself and to others, life changes quickly in a better way.
Tip 2 Be Encouraging It’s amazing what a kind word or touch can do. When I was a kid, I went to a lot of schools. It always made me scared, and I was very nervous and unsure of myself. One time, a teacher touched my head and said, smiling, “Don’t worry—you’ll have a good time with us in this classroom.” I still remember my teacher’s words. All of us may come across some trouble in our life, and a bit of encouragement can be remembered for years.
Tip 3 ____ When my sister and I were kids, my mum didn’t have a car and our school was a 30-minute walk. Our neighbour offered to drive us to school when she dropped her son off, and that saved my mother a lot of time. Giving help to others can bring you happiness. When thinking about how to become a better person, remember that small changes are also important. But “be kind to yourself” comes first. As the old saying goes, “You can’t pour from an empty cup.” So in order to be a person who can give more love to this world, you have to fall in love with yourself first.
1. 中考新考法 推断代词指代 The underlined word “It” in Tip 2 refers to(指代)
A. going to a lot of schools
B. getting along with classmates
C. talking with the teacher
D. staying in the classroom
2. What can be the best title for Tip 3?
A. Be Helpful
B. Be Polite
C. Be Outgoing
D. Be Honest
3. 中考新考法 句意理解 The sentence “You can’t pour from an empty cup.” in the last paragraph means
A. To encourage others, smile to them often
B. To become a better person, start with small changes
C. To give more love to the world, be kind to yourself first
D. To make friends with neighbours, drive their kids to school
答案:
1. A [解析]代词指代题。it 通常指代前面出现的内容,根据 it 前的句子“When I was a kid, I went to a lot of schools.”可知答案。故选 A。
2. A [解析]标题归纳题。Tip 3 中提到“Giving help to others can bring you happiness.”,所以此段主要讲的是要乐于助人。故选 A。
3. C [解析]推理判断题。根据文章末句“So in order to be a person who can give more love to this world, you have to fall in love with yourself first.”可知答案。故选 C。
2. A [解析]标题归纳题。Tip 3 中提到“Giving help to others can bring you happiness.”,所以此段主要讲的是要乐于助人。故选 A。
3. C [解析]推理判断题。根据文章末句“So in order to be a person who can give more love to this world, you have to fall in love with yourself first.”可知答案。故选 C。
Ⅳ. (2024·连云港外国语学校二模)任务型阅读
“老师”是一个让学生充满敬意和感激的称谓。老师在学生的成长过程中扮演着不可或缺的角色,为他们的学习和成长提供着坚实的支持和引导。阅读下面的短文,了解一下在山西大同三墩小学任教20多年的姚建老师的感人故事吧!
Yao Jian has been teaching in the Sandun Primary School in Datong, Shanxi Province for more than 20 years. In 1998, he chose to teach village children after graduation. At that time, the conditions of the village school were terrible. Some students had to bring chairs from home to school because there weren’t enough chairs. The number of students became smaller and smaller because many villagers took their children to cities. Some teachers left the school to search for better jobs too. The teachers who stayed there had to teach all the subjects.
“I come from the poor countryside and know how important education is for village children. I will continue teaching in the school till the last student leaves,” Yao said.
Because of his great work, Yao was made the headmaster of the school in 2004. In the same year, his wife started working as a teacher there too. They took good care of the students as if they were their own children. Yao used to have a heart-to-heart talk with other teachers so that they could feel at home in the school and like their work.
Many of the school’s graduates have entered college. Jiao Shufeng, one of them, said, “Yao was my favourite teacher. He helped me form good study habits. I was lucky to have him as my teacher when I was young. Inspired by him, I plan to be a teacher and help more left-behind children to get better education.”
根据上面的短文内容回答问题(每小题答案不超过5个单词)。
1. How long has Yao been a village teacher in the Sandun Primary school?
2. Were the conditions of the school poor at that time?
3. Why did some teachers leave the school?
4. When did Yao’s wife become a teacher?
5. 中考新考法 开放式谈个人观点 What kind of person is Yao?
“老师”是一个让学生充满敬意和感激的称谓。老师在学生的成长过程中扮演着不可或缺的角色,为他们的学习和成长提供着坚实的支持和引导。阅读下面的短文,了解一下在山西大同三墩小学任教20多年的姚建老师的感人故事吧!
Yao Jian has been teaching in the Sandun Primary School in Datong, Shanxi Province for more than 20 years. In 1998, he chose to teach village children after graduation. At that time, the conditions of the village school were terrible. Some students had to bring chairs from home to school because there weren’t enough chairs. The number of students became smaller and smaller because many villagers took their children to cities. Some teachers left the school to search for better jobs too. The teachers who stayed there had to teach all the subjects.
“I come from the poor countryside and know how important education is for village children. I will continue teaching in the school till the last student leaves,” Yao said.
Because of his great work, Yao was made the headmaster of the school in 2004. In the same year, his wife started working as a teacher there too. They took good care of the students as if they were their own children. Yao used to have a heart-to-heart talk with other teachers so that they could feel at home in the school and like their work.
Many of the school’s graduates have entered college. Jiao Shufeng, one of them, said, “Yao was my favourite teacher. He helped me form good study habits. I was lucky to have him as my teacher when I was young. Inspired by him, I plan to be a teacher and help more left-behind children to get better education.”
根据上面的短文内容回答问题(每小题答案不超过5个单词)。
1. How long has Yao been a village teacher in the Sandun Primary school?
2. Were the conditions of the school poor at that time?
3. Why did some teachers leave the school?
4. When did Yao’s wife become a teacher?
5. 中考新考法 开放式谈个人观点 What kind of person is Yao?
答案:
1. For more than/over 20 years. [解析]根据第一段中的“Yao Jian has been teaching in the Sandun Primary School in Datong, Shanxi Province for more than 20 years.”可知,姚建在山西省大同市三墩小学任教 20 多年。故填 For more than/over 20 years.
2. Yes. /Yes, they were. [解析]根据第一段中的“At that time, the conditions of the village school were terrible. Some students had to bring chairs from home to school because there weren't enough chairs.”可知,当时,乡村学校的条件很差。故填 Yes. /Yes, they were.
3. To search for better jobs. [解析]根据第一段中的“Some teachers left the school to search for better jobs too.”可知,一些老师也离开了学校去寻找更好的工作。故填 To search for better jobs.
4. In 2004. [解析]根据第三段中的“Because of his great work, Yao was made the headmaster of the school in 2004. In the same year, his wife started working as a teacher there too.”可知,2004 年,姚的妻子开始在那里当老师。故填 In 2004.
5. Yao Jian is a great teacher and he loves children and education. We should learn from him.
一题多解 本题属于开放性试题,答案不唯一,参考答案为:Yao Jian is a great teacher and he loves children and education. We should learn from him.
2. Yes. /Yes, they were. [解析]根据第一段中的“At that time, the conditions of the village school were terrible. Some students had to bring chairs from home to school because there weren't enough chairs.”可知,当时,乡村学校的条件很差。故填 Yes. /Yes, they were.
3. To search for better jobs. [解析]根据第一段中的“Some teachers left the school to search for better jobs too.”可知,一些老师也离开了学校去寻找更好的工作。故填 To search for better jobs.
4. In 2004. [解析]根据第三段中的“Because of his great work, Yao was made the headmaster of the school in 2004. In the same year, his wife started working as a teacher there too.”可知,2004 年,姚的妻子开始在那里当老师。故填 In 2004.
5. Yao Jian is a great teacher and he loves children and education. We should learn from him.
一题多解 本题属于开放性试题,答案不唯一,参考答案为:Yao Jian is a great teacher and he loves children and education. We should learn from him.
查看更多完整答案,请扫码查看