第106页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
3. —What do you think of your trip to Hainan?
—Wonderful. We were all ____ with the ____ trip.
A. pleased; pleasant
B. pleasant; pleased
C. pleasing; pleased
D. pleasant; pleasing
—Wonderful. We were all ____ with the ____ trip.
A. pleased; pleasant
B. pleasant; pleased
C. pleasing; pleased
D. pleasant; pleasing
答案:
A [解析]考查易混词辨析。be pleased with对……感到满意;a pleasant trip令人愉快的旅行。故选A。
→pleased一般修饰人;pleasant一般修饰事物。
→pleased一般修饰人;pleasant一般修饰事物。
4. —How was the concert last night?
—It was so good. Though it ____ nearly four hours, few people left early.
A. covered
B. reached
C. lasted
D. played
—It was so good. Though it ____ nearly four hours, few people left early.
A. covered
B. reached
C. lasted
D. played
答案:
C [解析]考查动词辨析。句意:——昨晚的音乐会怎么样?——非常好。尽管音乐会持续了将近四个多小时,但是几乎没有人提前离场。last作动词时意为“持续”。故选C。
5. (2025·泰州泰兴期中)—I'm sorry I'm late again, Miss Tan. There's something wrong with my alarm clock.
—That's all right. But I hope you didn't ____ stories.
A. put up
B. make up
C. set up
D. pick up
—That's all right. But I hope you didn't ____ stories.
A. put up
B. make up
C. set up
D. pick up
答案:
B [解析]考查动词短语辨析。句意:——对不起,谭老师,我又迟到了。我的闹钟坏了。——没关系。但我希望你没有编造理由。put up张贴;make up编造;set up建立;pick up捡起。根据“There's something wrong with my alarm clock.”可知,老师不希望“闹钟坏了”是学生因为迟到而编造的理由。故选B。
Ⅲ. 翻译句子
1. 你喜欢乡村音乐吗?
______
2. 这幅画有着永恒的价值,因此它值得保存。
The painting ______.
3. 摇滚音乐中使用鼓的时候多吗?
______
4. 这些音乐家能够边表演边创作音乐。
______
5. 上周我们学校有一个音乐展。
______
1. 你喜欢乡村音乐吗?
______
2. 这幅画有着永恒的价值,因此它值得保存。
The painting ______.
3. 摇滚音乐中使用鼓的时候多吗?
______
4. 这些音乐家能够边表演边创作音乐。
______
5. 上周我们学校有一个音乐展。
______
答案:
1. Do you like country music?
2. has lasting value, so it's worth keeping
3. Does rock music use drums a lot?
4. These musicians can make up music while playing.
5. Last week our school had a music show.
2. has lasting value, so it's worth keeping
3. Does rock music use drums a lot?
4. These musicians can make up music while playing.
5. Last week our school had a music show.
Ⅳ. 跨学科 艺术品有助于开发人的大脑 (2025·扬州高邮期中)阅读理解
一些研究人员做了一项研究,研究表明,无论是油画、摄影还是其他艺术作品,都可以帮助开发人的大脑。
Artwork is lovely to look at, but do you know that seeing a real work of art instead of a photo of it makes people more emotional?
Neuroscientists(神经学家) recently carried out a study at the Mauritshuis Museum. The museum is home to Girl with a Pearl Earring by Dutch artist Johannes Vermeer, which was painted in 1665.
The researchers used eye-tracking equipment(设备) and a brain scanner called EEG which can record someone's brain activity to notice how people reacted to several paintings. First, the volunteers were asked to look at the real paintings on display, and then at posters of the artworks in the museum shop.
The study found that their emotional response was 10 times stronger when they looked at the real paintings. The most active part of the brain while looking at the artworks was the area that controls people's personal identity and consciousness(意识).
The team found that the group reacted especially strongly to Girl with a Pearl Earring. Results showed the volunteers experienced something called a “sustained attentional loop”(持续注意循环)—but they only had it while looking at that particular(特定的) painting. The volunteers' attention was first attracted to the girl's left eye, then her mouth, then to her pearl earring. This eye movement repeated in a loop, which meant that people looked at the painting for longer.
The director of the museum, Martine Gosselink, said that the study shows how important it is to go and see art in real life, whether it's paintings, photography or dancing. She added, “It really helps to develop your brain.” The researchers said it would be interesting to do the same study on other famous paintings, such as the Mona Lisa by Leonardo da Vinci.
1. 中考新考法 推断作者写作意图 What's the main purpose of the passage?
A. To explain the power of real art.
B. To teach us how to enjoy real artworks.
C. To encourage us to go to the Mauritshuis Museum.
D. To introduce the art value of Girl with a Pearl Earring.
2. An EEG is ____.
A. a painting style
B. a famous art museum
C. a brain-scanning equipment
D. a scientist who studies brain
3. 中考新考法 推断段落大意 What are Paragraph 4 and 5 talking about?
A. The steps to the research.
B. The reasons for the research.
C. The problems with the study.
D. The findings of the study.
4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The study is based on whether the painting is real or not.
B. The emotional response is weaker when seeing real artworks.
C. The study is only valuable to research famous paintings.
D. The researchers have continued the study on the Mona Lisa.
一些研究人员做了一项研究,研究表明,无论是油画、摄影还是其他艺术作品,都可以帮助开发人的大脑。
Artwork is lovely to look at, but do you know that seeing a real work of art instead of a photo of it makes people more emotional?
Neuroscientists(神经学家) recently carried out a study at the Mauritshuis Museum. The museum is home to Girl with a Pearl Earring by Dutch artist Johannes Vermeer, which was painted in 1665.
The researchers used eye-tracking equipment(设备) and a brain scanner called EEG which can record someone's brain activity to notice how people reacted to several paintings. First, the volunteers were asked to look at the real paintings on display, and then at posters of the artworks in the museum shop.
The study found that their emotional response was 10 times stronger when they looked at the real paintings. The most active part of the brain while looking at the artworks was the area that controls people's personal identity and consciousness(意识).
The team found that the group reacted especially strongly to Girl with a Pearl Earring. Results showed the volunteers experienced something called a “sustained attentional loop”(持续注意循环)—but they only had it while looking at that particular(特定的) painting. The volunteers' attention was first attracted to the girl's left eye, then her mouth, then to her pearl earring. This eye movement repeated in a loop, which meant that people looked at the painting for longer.
The director of the museum, Martine Gosselink, said that the study shows how important it is to go and see art in real life, whether it's paintings, photography or dancing. She added, “It really helps to develop your brain.” The researchers said it would be interesting to do the same study on other famous paintings, such as the Mona Lisa by Leonardo da Vinci.
1. 中考新考法 推断作者写作意图 What's the main purpose of the passage?
A. To explain the power of real art.
B. To teach us how to enjoy real artworks.
C. To encourage us to go to the Mauritshuis Museum.
D. To introduce the art value of Girl with a Pearl Earring.
2. An EEG is ____.
A. a painting style
B. a famous art museum
C. a brain-scanning equipment
D. a scientist who studies brain
3. 中考新考法 推断段落大意 What are Paragraph 4 and 5 talking about?
A. The steps to the research.
B. The reasons for the research.
C. The problems with the study.
D. The findings of the study.
4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The study is based on whether the painting is real or not.
B. The emotional response is weaker when seeing real artworks.
C. The study is only valuable to research famous paintings.
D. The researchers have continued the study on the Mona Lisa.
答案:
1. A [解析]写作意图题。根据第一段“Artwork is lovely to look at, but did you know that seeing a real work of art instead of a photo of it makes people more emotional?”和最后一段“It really helps to develop your brain.”并结合全文可知,本文旨在解释真实艺术的力量。故选A。
2. C [解析]细节理解题。根据第三段“... a brain scanner called EEG which can record someone's brain activity to notice how people reacted to several paintings.”可知,EEG是一种脑部扫描设备。故选C。
3. D [解析]段落大意题。根据第四段“The study found that their emotional response was 10 times stronger when they looked at the real paintings.”和第五段“The team found that the group reacted especially strongly to Girl with a Pearl Earring.”可知,第四段和第五段主要谈论研究结果。故选D。
4. A [解析]推理判断题。根据第三段“First, the volunteers were asked to look at the real paintings on display, and then at posters of the artworks in the museum shop.”可知,首先志愿者被要求看展出的真实画作,然后看博物馆商店里艺术品的海报。由此推知,这项研究是基于画作是否真实。故选A。
2. C [解析]细节理解题。根据第三段“... a brain scanner called EEG which can record someone's brain activity to notice how people reacted to several paintings.”可知,EEG是一种脑部扫描设备。故选C。
3. D [解析]段落大意题。根据第四段“The study found that their emotional response was 10 times stronger when they looked at the real paintings.”和第五段“The team found that the group reacted especially strongly to Girl with a Pearl Earring.”可知,第四段和第五段主要谈论研究结果。故选D。
4. A [解析]推理判断题。根据第三段“First, the volunteers were asked to look at the real paintings on display, and then at posters of the artworks in the museum shop.”可知,首先志愿者被要求看展出的真实画作,然后看博物馆商店里艺术品的海报。由此推知,这项研究是基于画作是否真实。故选A。
V. 语法填空
你听过《二泉映月》吗? 下面让我们同作者和他的朋友一起参加中国民乐音乐会,听一听《二泉映月》以及阿炳的故事。
Do you like Chinese folk music? Maybe your answer is no, but I like it very much. Last night, a friend of 1. ____ (my) took me to a concert of Chinese folk music. The piece had a simple name, Erquan Yingyue (Moon Reflected on Second Spring), which was played on the erhu, especially moved me. The erhu sounded sad 2. ____ to make me almost cry along with it as I listened. 3. ____ the music was strangely beautiful, under the 4. ____ (beautiful) I sensed a strong sadness and pain. Later I looked up the story of Erquan Yingyue, and I began to understand the sadness in the music.
Abing, a folk musician 5. ____ was born in the city of Wuxi in 1893, 6. ____ (write) the music. His mother died when he was very young. He 7. ____ (teach) to play many instruments by his father, and by age 17, Abing was famous 8. ____ his musical ability. However, after his father died, Abing's life grew 9. ____ (bad). He was very poor. Not only that, he developed a serious illness and became blind. For several years, he had no home. He lived on the streets and played music 10. ____ (make) a living.
你听过《二泉映月》吗? 下面让我们同作者和他的朋友一起参加中国民乐音乐会,听一听《二泉映月》以及阿炳的故事。
Do you like Chinese folk music? Maybe your answer is no, but I like it very much. Last night, a friend of 1. ____ (my) took me to a concert of Chinese folk music. The piece had a simple name, Erquan Yingyue (Moon Reflected on Second Spring), which was played on the erhu, especially moved me. The erhu sounded sad 2. ____ to make me almost cry along with it as I listened. 3. ____ the music was strangely beautiful, under the 4. ____ (beautiful) I sensed a strong sadness and pain. Later I looked up the story of Erquan Yingyue, and I began to understand the sadness in the music.
Abing, a folk musician 5. ____ was born in the city of Wuxi in 1893, 6. ____ (write) the music. His mother died when he was very young. He 7. ____ (teach) to play many instruments by his father, and by age 17, Abing was famous 8. ____ his musical ability. However, after his father died, Abing's life grew 9. ____ (bad). He was very poor. Not only that, he developed a serious illness and became blind. For several years, he had no home. He lived on the streets and played music 10. ____ (make) a living.
答案:
1. mine 2. enough 3. Although/Though 4. beauty 5. who/that 6. wrote 7. was taught 8. for 9. worse 10. to make
查看更多完整答案,请扫码查看