第100页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
Ⅰ. 根据句意及首字母或汉语提示写出单词
1. If you work hard, you will do everything s____.
2. He was born in 1983 in c____ Jiangsu, China.
3. Since he had no musical ____ (乐器), he made music with common objects.
4. Tan Dun is one of the most famous c____ in the world.
5. (2024·宿迁宿城区期末) My deskmate Zhang Lingling always pays more attention to ____ (控制) her weight.
1. If you work hard, you will do everything s____.
2. He was born in 1983 in c____ Jiangsu, China.
3. Since he had no musical ____ (乐器), he made music with common objects.
4. Tan Dun is one of the most famous c____ in the world.
5. (2024·宿迁宿城区期末) My deskmate Zhang Lingling always pays more attention to ____ (控制) her weight.
答案:
1. successfully 2. central 3. instruments
4. composers 5. controlling
4. composers 5. controlling
1. —Wow, you play the violin so well!
—Thank you, but that's the only musical ____ I can play.
A. instruction
B. instrument
C. introduction
D. invention
—Thank you, but that's the only musical ____ I can play.
A. instruction
B. instrument
C. introduction
D. invention
答案:
B [解析]考查名词辨析。句意:——哇,你小提琴拉得真好! ——谢谢,但那是我唯一能演奏的乐器。instruction 指示; instrument 乐器,器械; introduction 介绍; invention 发明。上句提到的“violin”(小提琴)是一种乐器,musical instrument 意为“乐器”。故选 B。
2. (2025·南通如皋实验中学调研) Qingtuan is a(n) ____ spring snack for people from south-east China during Qingming.
A. traditional
B. international
C. personal
D. classical
A. traditional
B. international
C. personal
D. classical
答案:
A [解析]考查形容词辨析。句意:青团是中国东南部的人们在清明期间的一种传统春季小吃。traditional 传统的; international 国际的; personal 个人的,私人的; classical 经典的。根据常识和“Qingtuan is a(n)... spring snack for people from south - east China during Qingming.”可知,青团是一种传统小吃。故选 A。
3. The music ____ by Tan Dun sounds very ____.
A. was written; wonderful
B. written; wonderful
C. was written; wonderfully
D. written; wonderfully
A. was written; wonderful
B. written; wonderful
C. was written; wonderfully
D. written; wonderfully
答案:
B [解析]考查非谓语动词和形容词的用法。written by Tan Dun 是过去分词短语作后置定语,修饰名词 The music,所以第一空应用过去分词 written;“sound + adj.”构成系表结构,所以第二空应用形容词 wonderful。故选 B。
4. It's hard to imagine that the football player was ____ with the Golden Ball Award for the seventh time.
A. proved
B. promised
C. praised
D. presented
A. proved
B. promised
C. praised
D. presented
答案:
D [解析]考查动词辨析。句意:很难想象这是那个足球运动员第七次获得金球奖。prove 证明; promise 承诺; praise 赞扬; present 颁发。根据“... with the Golden Ball Award”可知,此处指颁发奖项。故选 D。
5. 实验班原创 The three astronauts from China's Shenzhou 18 manned spaceship arrived in Beijing by plane on November 4, 2024 after ____ finishing a six-month space station task.
A. peacefully
B. probably
C. successfully
D. hardly
A. peacefully
B. probably
C. successfully
D. hardly
答案:
C [解析]考查副词辨析。句意:在成功完成为期六个月的空间站任务后,中国神舟 18 号载人飞船的三名宇航员于 2024 年 11 月 4 日乘飞机抵达北京。peacefully 平静地; probably 可能; successfully 成功地; hardly 几乎不。根据“arrived in Beijing by plane on November 4, 2024 after...
finishing a five - month space station task”可知,宇航员们成功完成任务后返回北京。故选 C。
finishing a five - month space station task”可知,宇航员们成功完成任务后返回北京。故选 C。
Ⅲ. 新素材 NFT 技术与艺术品的结合 阅读理解
毕加索的家族把毕加索的作品以 NFT 的形式呈现,让更多的年轻人喜欢毕加索的作品。
Members of the family of Spanish artist Pablo Picasso are selling more than 1,000 digital (数字的) art pieces of one of his sculptures. The work has never been seen publicly. Picasso's granddaughter, Marina Picasso, and her son Florian Picasso showed media some of the art pieces in their home in Geneva, Switzerland. They said the digital pieces were a mix of old fine art and digital work. The Picassos wanted to make money from the recent interest in NFTs, or non-fungible tokens(非同质化代币). NFTs are a kind of digital art that gained popularity in 2021. Sales of NFTs have made millions of dollars. But they have been considered as schemes(阴谋) to make money.
“But a Picasso artwork would mark a change for NFTs,” his family said.
NFTs are based on a technology called blockchain, which is also used with digital currencies(货币). An NFT can be connected to a piece of digital art or other things in digital form. The NFT is meant to provide proof(证明) that the digital objects are real. Anyone can see the work, but only the buyer owns it.
“We're trying to build a bridge between the NFT world and the fine art world, ” said Florian Picasso.
The artist's family keep images of the piece mostly private. They are only showing a small part of the work. It is a ceramic piece, the size of a large bowl. The parts that have been shown have a thick yellow line and areas of green. There is also the number 58 at the base. Marina Picasso said the piece was from October 1958, when she was a child. “It's joyful, happy,” she said. “It represents life... It's one of those objects that have been part of our life.”
Sotheby's is an international company known for selling artworks. It is having an auction(拍卖) in July for the Picasso's work which will include an NFT and the ceramic bowl. Over 1,000 other NFTs will be sold online through the Nifty Gateway and Origin Protocol websites. Some of the money from the sales will be donated.
Florian Picasso said the family agreed on the colourful ceramic piece because it was “a fun one” to start. The family and its business managers said the purpose was to create a younger community of Picasso fans.
“ ▲ ,” Florian Picasso said. “I think it fits within Picasso's legacies(遗产) because we think highly of him and his creative way of working.”
1. 中考新考法 推断代词指代 What does the underlined word “they” refer to in Paragraph 1?
A. Digital art pieces.
B. Sales of NFTs.
C. Picasso's sculptures.
D. Picasso's family members.
2. 中考新考法 推断段落大意 Paragraph 3 is mainly about ____.
A. what NFTs mean
B. where NTFs are
C. who NFTs are sold to
D. how NFTs work
3. 中考新考法 句子还原 Which of the following is the most suitable for ▲ ?
A. The NFT respects the artist
B. Picasso's spirit lives forever
C. The ceramic bowl is great
D. Young people love the NFT
4. 中考新考法 推断作者写作意图 The writing purpose of this passage is ____.
A. to introduce the NFT and Picasso's works of art
B. to tell people Picasso's work will come as the NFT
C. to advise people to buy Picasso's work and its NFT
D. to explain how works of art are turned into the NFT
毕加索的家族把毕加索的作品以 NFT 的形式呈现,让更多的年轻人喜欢毕加索的作品。
Members of the family of Spanish artist Pablo Picasso are selling more than 1,000 digital (数字的) art pieces of one of his sculptures. The work has never been seen publicly. Picasso's granddaughter, Marina Picasso, and her son Florian Picasso showed media some of the art pieces in their home in Geneva, Switzerland. They said the digital pieces were a mix of old fine art and digital work. The Picassos wanted to make money from the recent interest in NFTs, or non-fungible tokens(非同质化代币). NFTs are a kind of digital art that gained popularity in 2021. Sales of NFTs have made millions of dollars. But they have been considered as schemes(阴谋) to make money.
“But a Picasso artwork would mark a change for NFTs,” his family said.
NFTs are based on a technology called blockchain, which is also used with digital currencies(货币). An NFT can be connected to a piece of digital art or other things in digital form. The NFT is meant to provide proof(证明) that the digital objects are real. Anyone can see the work, but only the buyer owns it.
“We're trying to build a bridge between the NFT world and the fine art world, ” said Florian Picasso.
The artist's family keep images of the piece mostly private. They are only showing a small part of the work. It is a ceramic piece, the size of a large bowl. The parts that have been shown have a thick yellow line and areas of green. There is also the number 58 at the base. Marina Picasso said the piece was from October 1958, when she was a child. “It's joyful, happy,” she said. “It represents life... It's one of those objects that have been part of our life.”
Sotheby's is an international company known for selling artworks. It is having an auction(拍卖) in July for the Picasso's work which will include an NFT and the ceramic bowl. Over 1,000 other NFTs will be sold online through the Nifty Gateway and Origin Protocol websites. Some of the money from the sales will be donated.
Florian Picasso said the family agreed on the colourful ceramic piece because it was “a fun one” to start. The family and its business managers said the purpose was to create a younger community of Picasso fans.
“ ▲ ,” Florian Picasso said. “I think it fits within Picasso's legacies(遗产) because we think highly of him and his creative way of working.”
1. 中考新考法 推断代词指代 What does the underlined word “they” refer to in Paragraph 1?
A. Digital art pieces.
B. Sales of NFTs.
C. Picasso's sculptures.
D. Picasso's family members.
2. 中考新考法 推断段落大意 Paragraph 3 is mainly about ____.
A. what NFTs mean
B. where NTFs are
C. who NFTs are sold to
D. how NFTs work
3. 中考新考法 句子还原 Which of the following is the most suitable for ▲ ?
A. The NFT respects the artist
B. Picasso's spirit lives forever
C. The ceramic bowl is great
D. Young people love the NFT
4. 中考新考法 推断作者写作意图 The writing purpose of this passage is ____.
A. to introduce the NFT and Picasso's works of art
B. to tell people Picasso's work will come as the NFT
C. to advise people to buy Picasso's work and its NFT
D. to explain how works of art are turned into the NFT
答案:
1. B [解析]代词指代题。根据“Sales of NFTs have made millions of dollars. But they have been considered as schemes(阴谋) to make money.”可知,NFT 的销售达到数百万美元,但 NFT 的销售被认为是赚钱的阴谋。“they”指代上文中的“Sales of NFTs”。故选 B。
2. D [解析]段落大意题。根据第三段内容可知,本段主要介绍了 NFT 的运作方式,即 NFT 是如何工作的。故选 D。
3. A [解析]句子还原题。根据上文“Anyone can see the work, but only the buyer owns it.”和下文“I think it fits within Picasso's legacies(遗产) because we think highly of him and his creative way of working.”可知,上文提到任何人都可以看到 NFT 作品,但是只有买家拥有它,下文提到 NFT 符合毕加索的遗产,因为它很有创意。由此可推知,此处是说 NFT 与艺术家之间的关系。A 选项“NFT 尊重艺术家”符合语境。故选 A。
4. B [解析]写作意图题。通读全文可知,本文介绍了毕加索家族把毕加索的作品以 NFT 的形式展现出来,让更多年轻人喜欢这些作品,成为毕加索作品的爱好者。由此可知,本文旨在告诉人们毕加索的作品将会以 NFT 的形式出现。故选 B。
2. D [解析]段落大意题。根据第三段内容可知,本段主要介绍了 NFT 的运作方式,即 NFT 是如何工作的。故选 D。
3. A [解析]句子还原题。根据上文“Anyone can see the work, but only the buyer owns it.”和下文“I think it fits within Picasso's legacies(遗产) because we think highly of him and his creative way of working.”可知,上文提到任何人都可以看到 NFT 作品,但是只有买家拥有它,下文提到 NFT 符合毕加索的遗产,因为它很有创意。由此可推知,此处是说 NFT 与艺术家之间的关系。A 选项“NFT 尊重艺术家”符合语境。故选 A。
4. B [解析]写作意图题。通读全文可知,本文介绍了毕加索家族把毕加索的作品以 NFT 的形式展现出来,让更多年轻人喜欢这些作品,成为毕加索作品的爱好者。由此可知,本文旨在告诉人们毕加索的作品将会以 NFT 的形式出现。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看