第71页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
二、七选五
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mars is truly a fascinating planet for those of us here on Earth. 5 It is about half as big as Earth and is often referred to as the Red Planet because of its red surface.
The Red Planet has the largest volcano in the solar system—Olympus Mons. 6 That's about three times the height of Mount Qomolangma.
Mars also has an atmosphere, but it is very thin and made up mostly of carbon dioxide. Because of its thin atmosphere and greater distance from the Sun, Mars is much colder than Earth. 7 The dust storms of Mars can grow so big that sometimes they blanket the entire planet and last for months. The poles on Mars are a lot like Antarctica, capped by ice, but much of Mars's ice is made from carbon dioxide, not water.
Scientists believe that studying Mars can help answer some of the key questions about our planet Earth, or even the universe.
8 Since 1960, more than half of all attempted Mars missions have failed. The USA, Russia, and several other countries have lost many spacecraft in their quest to explore the Red Planet. Nevertheless, they will still continue their explorations. Chinese experts are confident about their plan to explore Mars, in spite of many challenges. The first Mars unmanned spacecraft was launched from Wenchang around 2020. But it is only the beginning of deep voyages into outer space.
A. It is roughly 27 kilometres high.
B. Missions to Mars have never been easy.
C. Mars, however, has no active volcanoes today.
D. The temperature at the planet's surface varies widely.
E. However, Mars does have weather, with clouds and winds.
F. China will continue to explore the mysteries of the universe.
G. It is one of the few planets that we can see with our own eyes.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mars is truly a fascinating planet for those of us here on Earth. 5 It is about half as big as Earth and is often referred to as the Red Planet because of its red surface.
The Red Planet has the largest volcano in the solar system—Olympus Mons. 6 That's about three times the height of Mount Qomolangma.
Mars also has an atmosphere, but it is very thin and made up mostly of carbon dioxide. Because of its thin atmosphere and greater distance from the Sun, Mars is much colder than Earth. 7 The dust storms of Mars can grow so big that sometimes they blanket the entire planet and last for months. The poles on Mars are a lot like Antarctica, capped by ice, but much of Mars's ice is made from carbon dioxide, not water.
Scientists believe that studying Mars can help answer some of the key questions about our planet Earth, or even the universe.
8 Since 1960, more than half of all attempted Mars missions have failed. The USA, Russia, and several other countries have lost many spacecraft in their quest to explore the Red Planet. Nevertheless, they will still continue their explorations. Chinese experts are confident about their plan to explore Mars, in spite of many challenges. The first Mars unmanned spacecraft was launched from Wenchang around 2020. But it is only the beginning of deep voyages into outer space.
A. It is roughly 27 kilometres high.
B. Missions to Mars have never been easy.
C. Mars, however, has no active volcanoes today.
D. The temperature at the planet's surface varies widely.
E. However, Mars does have weather, with clouds and winds.
F. China will continue to explore the mysteries of the universe.
G. It is one of the few planets that we can see with our own eyes.
答案:
5.G 细节还原句 【解析】根据下文“It is about half as big as Earth and is often referred to as the Red Planet because of its red surface.”可知,此处介绍火星的基本信息。G项“它是少数几个我们能用肉眼看到的行星之一”与下文衔接紧密,符合语境。故选G。
6.A 细节还原句 【解析】根据下文“That's about three times the height of Mount Qomolangma.”可知,此处介绍奥林帕斯山(另译为奥林匹斯山)的高度。A项“它大约有27千米高”与下文衔接紧密,符合语境。故选A。
7.E 细节还原句 【解析】根据下文“The dust storms of Mars can grow so big that sometimes they blanket the entire planet and last for months.”可知,此处应介绍火星的天气情况。E项“然而,火星确实有天气,有云和风”与下文衔接紧密,符合语境。故选E。
8.B 段首主旨句 【解析】根据下文“Since 1960, more than half of all attempted Mars missions have failed.”可知,此处介绍人类登陆火星所遇到的困难与挫折。B项“火星任务从来都不容易”统领全段,符合语境。故选B。
9.F 细节还原句 【解析】根据上文可知,尽管面临诸多挑战,中国专家对他们的火星探测计划充满信心,第一艘火星无人飞船于2020年左右在文昌发射升空。但这只是外太空深度航行的开始。F项“中国将继续探索宇宙的奥秘”承接上文,符合语境。故选F。
6.A 细节还原句 【解析】根据下文“That's about three times the height of Mount Qomolangma.”可知,此处介绍奥林帕斯山(另译为奥林匹斯山)的高度。A项“它大约有27千米高”与下文衔接紧密,符合语境。故选A。
7.E 细节还原句 【解析】根据下文“The dust storms of Mars can grow so big that sometimes they blanket the entire planet and last for months.”可知,此处应介绍火星的天气情况。E项“然而,火星确实有天气,有云和风”与下文衔接紧密,符合语境。故选E。
8.B 段首主旨句 【解析】根据下文“Since 1960, more than half of all attempted Mars missions have failed.”可知,此处介绍人类登陆火星所遇到的困难与挫折。B项“火星任务从来都不容易”统领全段,符合语境。故选B。
9.F 细节还原句 【解析】根据上文可知,尽管面临诸多挑战,中国专家对他们的火星探测计划充满信心,第一艘火星无人飞船于2020年左右在文昌发射升空。但这只是外太空深度航行的开始。F项“中国将继续探索宇宙的奥秘”承接上文,符合语境。故选F。
三、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Throughout history, mankind have been working hard on the space exploration 10 (learn) more about the universe though it was thought 11 (possible) before the mid - 20th century. However, so many scientists were 12 (determine) to help humans realize their dreams. With the efforts of scientists, rockets that could escape Earth's gravity were made.
With the first satellite launched and orbiting around Earth successfully, Yuri became the first astronaut 13 (send) into space in 1961. After that, American astronaut Neil Armstrong 14 (succeed) in stepping onto the moon. Although the failure of Challenger was disappointing, human beings went on with their desire 15 (explore) the universe, the International Space Station being the best example.
Following the Soviet Union and America, China became the third country in the world to 16 (independent) send humans into space in 2003 17 Yang Liwei successfully orbited Earth. From then on, China made great progress in its space programme.
All in all, the future of space exploration remains bright. 18 the difficulties, scientists hope future 19 (discovery) will not only enable us to understand how the universe began, but also help us survive well into the future.
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Throughout history, mankind have been working hard on the space exploration 10 (learn) more about the universe though it was thought 11 (possible) before the mid - 20th century. However, so many scientists were 12 (determine) to help humans realize their dreams. With the efforts of scientists, rockets that could escape Earth's gravity were made.
With the first satellite launched and orbiting around Earth successfully, Yuri became the first astronaut 13 (send) into space in 1961. After that, American astronaut Neil Armstrong 14 (succeed) in stepping onto the moon. Although the failure of Challenger was disappointing, human beings went on with their desire 15 (explore) the universe, the International Space Station being the best example.
Following the Soviet Union and America, China became the third country in the world to 16 (independent) send humans into space in 2003 17 Yang Liwei successfully orbited Earth. From then on, China made great progress in its space programme.
All in all, the future of space exploration remains bright. 18 the difficulties, scientists hope future 19 (discovery) will not only enable us to understand how the universe began, but also help us survive well into the future.
答案:
10.to learn 非谓语动词 【解析】此处表示纵观历史,人类一直在努力探索太空,以更多地了解宇宙,尽管在20世纪中期以前这被认为是不可能的。分析句子结构可知,句中已有谓语动词,此处应填动词不定式作目的状语。故填to learn。
11.impossible 形容词 【解析】此处表示纵观历史,人类一直在努力探索太空,以更多地了解宇宙,尽管在20世纪中期以前这被认为是不可能的。impossible不可能的,符合语境。故填impossible。
12.determined 词性转换 【解析】此处表示然而,许多科学家决心帮助人类实现他们的梦想。分析句子结构可知,此处考查固定短语be determined to do sth.,意为“下定决心做某事”。故填determined。
13.to be sent/sent 非谓语动词 【解析】此处表示随着第一颗卫星成功地发射并绕着地球轨道运行,尤里·加加林成为第一个在1961年被送入太空的宇航员。分析句子结构可知,此处考查“序数词+名词+不定式”的结构,其中,不定式作名词的后置定语;又因astronaut和send之间是逻辑上的被动关系,故用不定式的被动语态,即to be done。同时,此处也可以直接使用过去分词作后置定语。故填to be sent/sent。
14.succeeded 动词的时态 【解析】此处表示在那之后,美国宇航员尼尔·阿姆斯特朗成功地登上了月球。此处描述的是过去发生的事,时态应用一般过去时。故填succeeded。
15.to explore 非谓语动词 【解析】此处表示虽然挑战者号的失败令人失望,但人类仍继续他们的愿望探索宇宙,国际空间站就是最好的例子。分析句子结构可知,句中已有谓语动词,此处应填动词不定式作名词desire的后置定语。故填to explore。
16.independently 词性转换 【解析】此处表示2003年,杨利伟成功地绕地飞行,中国成为继苏联和美国之后,世界上第三个独立将人类送入太空的国家。分析句子结构可知,此处应填副词修饰动词send。故填independently。
17.when 定语从句 【解析】此处表示2003年,杨利伟成功地绕地飞行,中国成为继苏联和美国之后,世界上第三个独立将人类送入太空的国家。分析句子结构可知,此处应填入引导定语从句的关系词,先行词是in 2003,表时间,关系词在从句中充当时间状语,故用关系副词when。故填when。
18.Despite 介词 【解析】此处表示尽管困难重重,科学家们希望未来的发现不仅能让我们了解宇宙是如何开始的,还能帮助我们在未来好好地生存下去。根据语境可知,此处应用介词与空后的名词构成介宾结构,作让步状语。despite尽管,符合语境。故填Despite。注意首字母大写。
19.discoveries 名词的数 【解析】此处表示尽管困难重重,科学家们希望未来的发现不仅能让我们了解宇宙是如何开始的,还能帮助我们在未来好好地生存下去。根据语境可知,“未来的发现”是一个复数的概念,且discovery是可数名词。故填discoveries。
11.impossible 形容词 【解析】此处表示纵观历史,人类一直在努力探索太空,以更多地了解宇宙,尽管在20世纪中期以前这被认为是不可能的。impossible不可能的,符合语境。故填impossible。
12.determined 词性转换 【解析】此处表示然而,许多科学家决心帮助人类实现他们的梦想。分析句子结构可知,此处考查固定短语be determined to do sth.,意为“下定决心做某事”。故填determined。
13.to be sent/sent 非谓语动词 【解析】此处表示随着第一颗卫星成功地发射并绕着地球轨道运行,尤里·加加林成为第一个在1961年被送入太空的宇航员。分析句子结构可知,此处考查“序数词+名词+不定式”的结构,其中,不定式作名词的后置定语;又因astronaut和send之间是逻辑上的被动关系,故用不定式的被动语态,即to be done。同时,此处也可以直接使用过去分词作后置定语。故填to be sent/sent。
14.succeeded 动词的时态 【解析】此处表示在那之后,美国宇航员尼尔·阿姆斯特朗成功地登上了月球。此处描述的是过去发生的事,时态应用一般过去时。故填succeeded。
15.to explore 非谓语动词 【解析】此处表示虽然挑战者号的失败令人失望,但人类仍继续他们的愿望探索宇宙,国际空间站就是最好的例子。分析句子结构可知,句中已有谓语动词,此处应填动词不定式作名词desire的后置定语。故填to explore。
16.independently 词性转换 【解析】此处表示2003年,杨利伟成功地绕地飞行,中国成为继苏联和美国之后,世界上第三个独立将人类送入太空的国家。分析句子结构可知,此处应填副词修饰动词send。故填independently。
17.when 定语从句 【解析】此处表示2003年,杨利伟成功地绕地飞行,中国成为继苏联和美国之后,世界上第三个独立将人类送入太空的国家。分析句子结构可知,此处应填入引导定语从句的关系词,先行词是in 2003,表时间,关系词在从句中充当时间状语,故用关系副词when。故填when。
18.Despite 介词 【解析】此处表示尽管困难重重,科学家们希望未来的发现不仅能让我们了解宇宙是如何开始的,还能帮助我们在未来好好地生存下去。根据语境可知,此处应用介词与空后的名词构成介宾结构,作让步状语。despite尽管,符合语境。故填Despite。注意首字母大写。
19.discoveries 名词的数 【解析】此处表示尽管困难重重,科学家们希望未来的发现不仅能让我们了解宇宙是如何开始的,还能帮助我们在未来好好地生存下去。根据语境可知,“未来的发现”是一个复数的概念,且discovery是可数名词。故填discoveries。
查看更多完整答案,请扫码查看