2025年考点测试卷高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年考点测试卷高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年考点测试卷高中英语》

第122页
按要求完成句子。
1.I had sold the ticket when she came.(改为否定句)
______________________________
2.By 10:00 a.m., I had been very hungry.(改为一般疑问句)
______________________________
3.The company had already hired a new manager before the old one retired.(用被动语态改写句子)
______________________________
4.The teacher had explained the lesson before Tom came to class.(用被动语态改写句子)
______________________________
5.They had cleaned the kitchen before the guests arrived.(用被动语态改写句子)
______________________________
答案: 1.I hadn't sold the ticket when she came.
2.Had you been very hungry by 10:00 a.m.?
3.A new manager had already been hired by the company before the old one retired.
4.The lesson had been explained by the teacher before Tom came to class.
5.The kitchen had been cleaned by them before the guests arrived.
一、阅读
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
As archaeologists(考古学家) examined ancient tombs in Turfan in western China, they discovered some surprisingly well - preserved and familiar relics. Though hardened from over 1 000 years, there sat little dumplings.
Exactly who invented dumplings remains a mystery. But some scholars suspect they were first spread by nomadic(游牧的) Turkic peoples living in western China and Central Asia. This is thought to be the case because “manti”, meaning “dumpling” or “steamed bun” in many Turkic languages, appears to be the root word for dumpling in several other languages. Ancient Turkic people probably filled their dumplings with meat. But it’s unclear when this practice began, or whether they learned the art of dumpling - making from others. However this happened, dumplings certainly gathered steam in ancient China.
Dumplings continued to take off and diversify in China over the next thousand years. Instead of the traditional meat filling, some communities chose vegetarian(素的) dumplings. People developed new cooking methods. The relationship between Chinese dumplings and those in other areas is tricky to trace, but food historians have made their best guesses based on available clues.
Besides Turkic tribes, some scholars believe that the Mongol Empire also contributed to the spread of dumplings, perhaps introducing them to parts of Eastern Europe. These dumplings could have come by way of China or directly from some of the Turkic peoples the Mongols hired to run their empire. One theory is that this gave rise to dumplings like pelmeni in Russia, pierogi in Poland and vareniki in Ukraine. The Mongol Empire also controlled Korea and might have likewise introduced dumplings there. Later, after Chinese dumpling varieties were introduced to more countries, English speakers began calling them “dumplings”, which mean “little lumps”. During the Second World War, Chinese “jiaozi” were brought to Japan. So what about the Italian dumpling - like pasta? Some historians think it might be brought by Arab conquerors.
It’s unlikely that all dumpling dishes came from the same root tradition. However, we can appreciate the mysterious historical web that made dumplings so various.
1.What made Turkic peoples suspected to first spread dumplings?
A. The languages they used.
B. Their eating habits.
C. Their dumpling - making skills.
D. The newly found tombs.
2. What does the phrase “gathered steam” in Paragraph 2 mean?
A. Originated.
B. Stabilized.
C. Got well - cooked.
D. Became popular.
3.What does Paragraph 4 focus on?
A. The spreading process of dumplings.
B. The possible origins of dumplings.
C. Differences between various dumplings.
D. Reasons for the popularity of dumplings.
4. Which of the following best describe dumplings according to the passage?
A. Delicious.
B. Diverse.
C. Unusual.
D. Regional.
答案: 1.A 细节理解题
【定位句】But some scholars suspect they were first spread by nomadic(游牧的) Turkic peoples living in western China and Central Asia. This is thought to be the case because “manti”, meaning “dumpling” or “steamed bun” in many Turkic languages, appears to be the root word for dumpling in several other languages.(第二段第二、三句)
译文:但一些学者怀疑它们最初是由居住在中国西部和中亚的突厥游牧民族传播的。这被认为是事实,因为许多突厥语中意为“饺子”或“馒头”的“manti”似乎是其他多种语言中饺子的词根。
【解析】该题问的是什么使突厥民族被怀疑是首先传播饺子的。根据定位句可知,由于许多突厥语中的“manti”似乎是其他多种语言中饺子的词根,所以突厥民族被怀疑是最初传播饺子的。故选A。
2.D 词义猜测题
【解析】根据第三段第一句“Dumplings continued to take off and diversify in China over the next thousand years.”可知,在后来的一千年里,饺子持续在中国受到欢迎,并且变得多种多样。由此可推知,画线词所在句表示饺子无疑在古代中国很受欢迎。由此可推知,gathered steam应意为“受欢迎,流行”,与D项意思相近。故选D。
3.A 段落大意题
【解析】通读第四段可知,一些学者认为除了突厥族以外,蒙古帝国也对饺子的传播做出了贡献,可能将饺子引入了东欧的部分地区。蒙古帝国的饺子可能是由中国引入的,也可能是直接由蒙古人雇来管理帝国的突厥人引入的。蒙古帝国也控制过朝鲜(半岛),并可能将饺子引入了那里。后来,随着中国饺子品种被引入更多的国家,讲英语的人开始将其称为“dumpling”,意思是“小块”。第二次世界大战期间,中国的“饺子”被带到了日本。由此可推知,第四段主要介绍了饺子这种食物的传播过程。故选A。
4.B 推理判断题
【定位句】①Dumplings continued to take off and diversify in China over the next thousand years. Instead of the traditional meat filling, some communities chose vegetarian (素的) dumplings. People developed new cooking methods.(第三段第一至三句)
译文:在接下来的一千年里,饺子在中国继续大受欢迎,并且变得多样化。一些团体选择了素(馅)饺子,而不是传统的肉馅饺子。人们发明了新的烹饪方法。
②However, we can appreciate the mysterious historical web that made dumplings so various.(第五段第二句)
译文:然而,我们可以欣赏使饺子变得如此多样化的神秘历史之网。
【解析】通读全文尤其是定位句可知,经过千年来的发展演变,饺子有了不同的口味和烹饪方法。由此可推知,“多样化”最能描述饺子的特点。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭