第154页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
一、阅读
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
One of China’s first female sea - rescue pilots looks back in pride at 300 - plus missions and promises to save more lives. When the perfect storm brews(酝酿) over the boundless sea and lives are in danger, a crew of highly trained professionals embarks on a mission impossible to search for and rescue survivors from the rough waters. Wan Qiuwen is one of them. And, she’s a woman.
The 36 - year - old from Shanghai has broken the glass ceiling to become one of China’s first two female rescue helicopter pilots who respond to search and rescue missions involving cargo ship snags(货船遇险), vessel accidents, medical emergencies and special marine operations. The demanding nature of the profession had always favored male candidates until the rules were changed for the first and only time. She says, “Rescue at sea can be both challenging and terrifying. If you don’t think and act fast, people may die.”
On Aug. 20, 2020, an oil tanker ferrying 3 000 metric tons of gasoline collided with a cargo ship loaded with sand and gravel about 1.5 nautical miles (2 778 meters) southeast of the Yangtze River estuary, sparking a fire on the deck of the oil tanker and causing the latter to sink. Wan was among the first respondents. She flew to the site from Gaodong helicopter airport, which is the country’s first - of - its - kind marine rescue launchpad(发射台). “The tanker was still burning and there was a thick envelope of smoke, reducing visibility to near zero,” she recalls. And yet, with her sea wisdom, Wan spotted a survivor and executed a successful rescue operation. She hovered above the troubled waters for a couple of minutes to estimate the best extraction point, and then threw down a rope and pulled up a seriously injured crew member.
Now, a mother of a boy, when people ask her if she will continue to fly once her child grows up, Wan’s response is affirmative. “This profession is about saving lives and I am a rescue pilot, once and always.”
1.What do the underlined words “broken the glass ceiling” probably mean?
A. Winning wide praise.
B. Making a personal breakthrough.
C. Disobeying rules of her career.
D. Breaking barriers preventing women’s advancement.
2.Which of the following best describe Wan Qiuwen?
A. Courageous and creative.
B. Professional and determined.
C. Conservative and hardworking.
D. Responsible and self - disciplined.
3.What can be learned from the accident happening on August 20, 2020?
A. It is visible for Wan to see clearly the site from the sky.
B. Both the oil tanker and the cargo ship sank after collision.
C. During the rescue, Wan threw down a rope without hesitation.
D. Before taking rescue action Wan made a judgement on the situation.
4.What is the purpose of the passage?
A. To call on more people to be a sea - rescue pilot.
B. To inform the risks of becoming a sea - rescue pilot.
C. To introduce an exceptional woman sea - rescue pilot.
D. To educate people the meaning of breaking through gender prejudice.
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
One of China’s first female sea - rescue pilots looks back in pride at 300 - plus missions and promises to save more lives. When the perfect storm brews(酝酿) over the boundless sea and lives are in danger, a crew of highly trained professionals embarks on a mission impossible to search for and rescue survivors from the rough waters. Wan Qiuwen is one of them. And, she’s a woman.
The 36 - year - old from Shanghai has broken the glass ceiling to become one of China’s first two female rescue helicopter pilots who respond to search and rescue missions involving cargo ship snags(货船遇险), vessel accidents, medical emergencies and special marine operations. The demanding nature of the profession had always favored male candidates until the rules were changed for the first and only time. She says, “Rescue at sea can be both challenging and terrifying. If you don’t think and act fast, people may die.”
On Aug. 20, 2020, an oil tanker ferrying 3 000 metric tons of gasoline collided with a cargo ship loaded with sand and gravel about 1.5 nautical miles (2 778 meters) southeast of the Yangtze River estuary, sparking a fire on the deck of the oil tanker and causing the latter to sink. Wan was among the first respondents. She flew to the site from Gaodong helicopter airport, which is the country’s first - of - its - kind marine rescue launchpad(发射台). “The tanker was still burning and there was a thick envelope of smoke, reducing visibility to near zero,” she recalls. And yet, with her sea wisdom, Wan spotted a survivor and executed a successful rescue operation. She hovered above the troubled waters for a couple of minutes to estimate the best extraction point, and then threw down a rope and pulled up a seriously injured crew member.
Now, a mother of a boy, when people ask her if she will continue to fly once her child grows up, Wan’s response is affirmative. “This profession is about saving lives and I am a rescue pilot, once and always.”
1.What do the underlined words “broken the glass ceiling” probably mean?
A. Winning wide praise.
B. Making a personal breakthrough.
C. Disobeying rules of her career.
D. Breaking barriers preventing women’s advancement.
2.Which of the following best describe Wan Qiuwen?
A. Courageous and creative.
B. Professional and determined.
C. Conservative and hardworking.
D. Responsible and self - disciplined.
3.What can be learned from the accident happening on August 20, 2020?
A. It is visible for Wan to see clearly the site from the sky.
B. Both the oil tanker and the cargo ship sank after collision.
C. During the rescue, Wan threw down a rope without hesitation.
D. Before taking rescue action Wan made a judgement on the situation.
4.What is the purpose of the passage?
A. To call on more people to be a sea - rescue pilot.
B. To inform the risks of becoming a sea - rescue pilot.
C. To introduce an exceptional woman sea - rescue pilot.
D. To educate people the meaning of breaking through gender prejudice.
答案:
1.D 词义猜测题
【解析】A项意为“赢得广泛赞誉”;B项意为“实现个人突破”;C项意为“不遵守职业规则”;D项意为“打破阻碍女性前进的壁垒”。根据画线短语所在句中的“to become one of China's first two female rescue helicopter pilots who respond to search and rescue missions involving cargo ship snags(货船遇险), vessel accidents, medical emergencies and special marine operations”可知,画线短语所在句表示这位36岁的上海女孩打破了玻璃天花板,成为中国首批两名女性救援直升机飞行员之一,负责执行货船遇险、船舶事故、医疗急救和特殊海上行动等搜救任务。由此可推知,玻璃天花板指的是女性在职业发展中遇到的无形障碍,阻止她们晋升到高层职位,画线短语在此处应意为“打破阻碍女性发展的障碍”,与D项意思相近。故选D。
2.B 推理判断题
【定位句】She says, “Rescue at sea can be both challenging and terrifying. If you don't think and act fast, people may die.”(第二段最后两句)
译文:她说:“海上救援既充满挑战,又令人恐惧。如果不快速思考并采取行动,就可能有人丧生。”
【解析】根据第二段内容尤其是定位句可推知,万秋雯是专业且坚定的。故选B。
3.D 推理判断题
【定位句】“The tanker was still burning and there was a thick envelope of smoke, reducing visibility to near zero,” she recalls. And yet, with her sea wisdom, Wan spotted a survivor and executed a successful rescue operation. She hovered above the troubled waters for a couple of minutes to estimate the best extraction point, and then threw down a rope and pulled up a seriously injured crew member.(第三段最后三句)
译文:她回忆说:“油轮仍在燃烧,浓烟密布,能见度几乎为零。”然而,凭借她的海上(救援)智慧,她发现了一名幸存者,并成功实施了救援行动。她在混乱的水域上空盘旋了几分钟,估算出最佳撤离点,然后抛下一根绳索,拉起一名重伤船员。
【解析】根据定位句可推知,我们可以从2020年8月20日的那次事故中了解到,在采取救援行动之前,万秋雯先对情况进行了判断。故选D。
4.C 写作意图题
【定位句】The 36-year-old from Shanghai has broken the glass ceiling to become one of China's first two female rescue helicopter pilots who respond to search and rescue missions involving cargo ship snags(货船遇险), vessel accidents, medical emergencies and special marine operations.(第二段第一句)
译文:这位36岁的上海女孩打破了玻璃天花板,成为中国首批两名女性救援直升机飞行员之一,负责执行货船遇险、船舶事故、医疗急救和特殊海上行动等搜救任务。
【解析】通读全文尤其是定位句可知,本文主要介绍了中国首批女性海上救援飞行员之一——万秋雯的职业生涯和救援经历。她以其专业素养和坚定决心在多次救援任务中成功营救了身处险境和面临绝境的人员,展现了女性在救援领域的卓越能力。由此可推知,本文的主要目的是介绍这位杰出的女性海上救援飞行员。故选C。
【解析】A项意为“赢得广泛赞誉”;B项意为“实现个人突破”;C项意为“不遵守职业规则”;D项意为“打破阻碍女性前进的壁垒”。根据画线短语所在句中的“to become one of China's first two female rescue helicopter pilots who respond to search and rescue missions involving cargo ship snags(货船遇险), vessel accidents, medical emergencies and special marine operations”可知,画线短语所在句表示这位36岁的上海女孩打破了玻璃天花板,成为中国首批两名女性救援直升机飞行员之一,负责执行货船遇险、船舶事故、医疗急救和特殊海上行动等搜救任务。由此可推知,玻璃天花板指的是女性在职业发展中遇到的无形障碍,阻止她们晋升到高层职位,画线短语在此处应意为“打破阻碍女性发展的障碍”,与D项意思相近。故选D。
2.B 推理判断题
【定位句】She says, “Rescue at sea can be both challenging and terrifying. If you don't think and act fast, people may die.”(第二段最后两句)
译文:她说:“海上救援既充满挑战,又令人恐惧。如果不快速思考并采取行动,就可能有人丧生。”
【解析】根据第二段内容尤其是定位句可推知,万秋雯是专业且坚定的。故选B。
3.D 推理判断题
【定位句】“The tanker was still burning and there was a thick envelope of smoke, reducing visibility to near zero,” she recalls. And yet, with her sea wisdom, Wan spotted a survivor and executed a successful rescue operation. She hovered above the troubled waters for a couple of minutes to estimate the best extraction point, and then threw down a rope and pulled up a seriously injured crew member.(第三段最后三句)
译文:她回忆说:“油轮仍在燃烧,浓烟密布,能见度几乎为零。”然而,凭借她的海上(救援)智慧,她发现了一名幸存者,并成功实施了救援行动。她在混乱的水域上空盘旋了几分钟,估算出最佳撤离点,然后抛下一根绳索,拉起一名重伤船员。
【解析】根据定位句可推知,我们可以从2020年8月20日的那次事故中了解到,在采取救援行动之前,万秋雯先对情况进行了判断。故选D。
4.C 写作意图题
【定位句】The 36-year-old from Shanghai has broken the glass ceiling to become one of China's first two female rescue helicopter pilots who respond to search and rescue missions involving cargo ship snags(货船遇险), vessel accidents, medical emergencies and special marine operations.(第二段第一句)
译文:这位36岁的上海女孩打破了玻璃天花板,成为中国首批两名女性救援直升机飞行员之一,负责执行货船遇险、船舶事故、医疗急救和特殊海上行动等搜救任务。
【解析】通读全文尤其是定位句可知,本文主要介绍了中国首批女性海上救援飞行员之一——万秋雯的职业生涯和救援经历。她以其专业素养和坚定决心在多次救援任务中成功营救了身处险境和面临绝境的人员,展现了女性在救援领域的卓越能力。由此可推知,本文的主要目的是介绍这位杰出的女性海上救援飞行员。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看