第6页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
Ⅴ. (2025·四川内江第一中学期中)完形填空
李明的叔叔是一名医生。李明第一次来到他叔叔住的小镇休假。叔叔有事不能来接他,他之前告诉过李明去医院的路。但李明忘记了,那么接下来李明是怎么办的呢?
Li Ming is on vacation. He comes out of the station. The weather is fine. It isn't 1 or cold. Li Ming doesn't know where to go. This is his first time to come to this town. 2 does he come here? Because his uncle lives here. Li Ming's uncle is a doctor. He works in a hospital. Li Ming's uncle can't 3 him, because he has some things to do. He told Li Ming the way to 4 before. But Li Ming forgot.
He walks on the street. He passes a post office, a supermarket, a bookstore, and at last he gets to a 5. There is a policeman coming out of there. So he asks the policeman, "Excuse me, do you know where the People's Hospital is?"
"Yes, it isn't far 6 here. And I'll 7 you the way to the hospital. Look! Go along this street, 8 turn right at the second crossing. You can see the People's Hospital 9 your left. Then you just have to cross the road."
"Thank you very much," Li Ming says.
"You are welcome," 10 answers.
In the end, Li Ming finds his uncle's hospital.
1. A. hot
B. cool
C. cloudy
D. dry
2. A. When
B. Where
C. Why
D. How
3. A. hear
B. meet
C. teach
D. leave
4. A. the hospital
B. the bank
C. the library
D. the school
5. A. bus stop
B. police station
C. post office
D. clothes store
6. A. for
B. with
C. to
D. from
7. A. take
B. make
C. pay
D. show
8. A. so
B. but
C. and
D. either
9. A. on
B. into
C. by
D. behind
10. A. the driver
B. the musician
C. the policeman
D. the villager
李明的叔叔是一名医生。李明第一次来到他叔叔住的小镇休假。叔叔有事不能来接他,他之前告诉过李明去医院的路。但李明忘记了,那么接下来李明是怎么办的呢?
Li Ming is on vacation. He comes out of the station. The weather is fine. It isn't 1 or cold. Li Ming doesn't know where to go. This is his first time to come to this town. 2 does he come here? Because his uncle lives here. Li Ming's uncle is a doctor. He works in a hospital. Li Ming's uncle can't 3 him, because he has some things to do. He told Li Ming the way to 4 before. But Li Ming forgot.
He walks on the street. He passes a post office, a supermarket, a bookstore, and at last he gets to a 5. There is a policeman coming out of there. So he asks the policeman, "Excuse me, do you know where the People's Hospital is?"
"Yes, it isn't far 6 here. And I'll 7 you the way to the hospital. Look! Go along this street, 8 turn right at the second crossing. You can see the People's Hospital 9 your left. Then you just have to cross the road."
"Thank you very much," Li Ming says.
"You are welcome," 10 answers.
In the end, Li Ming finds his uncle's hospital.
1. A. hot
B. cool
C. cloudy
D. dry
2. A. When
B. Where
C. Why
D. How
3. A. hear
B. meet
C. teach
D. leave
4. A. the hospital
B. the bank
C. the library
D. the school
5. A. bus stop
B. police station
C. post office
D. clothes store
6. A. for
B. with
C. to
D. from
7. A. take
B. make
C. pay
D. show
8. A. so
B. but
C. and
D. either
9. A. on
B. into
C. by
D. behind
10. A. the driver
B. the musician
C. the policeman
D. the villager
答案:
1. A [解析]考查形容词辨析。句意:天气很好。既不热也不冷。hot 热的;cool 凉爽的;cloudy 多云的;dry 干燥的。根据“The weather is fine. It isn't... or cold.”可知,天气很好,此处选择 hot,表示天气不热。故选 A,
2. C [解析]考查疑问词辨析。句意:他为什么来这里?因为他的叔叔住在这里。when 什么时候;where 哪里;why 为什么;how 怎么。根据“Because his uncle lives here.”可知,此处实际上是在问来这里的原因。故选 C,
3. B [解析]考查动词辨析。句意:李明的叔叔不能来见他,因为他有事要做。hear 听见;meet 见面;teach 教;leave 离开。根据“Li Ming's uncle can't... him,because he has some things to do.”可知,李明的叔叔因为有事忙不能来与他见面。故选 B,
4. A [解析]考查名词辨析。句意:他之前告诉过李明去医院的路。但李明忘记了。the hospital 医院;the bank 银行;the library 图书馆;the school 学校。根据“He told Li Ming the way to... before.”及下文“Excuse me,do you know where the People's Hospital is?”可知,李明要去医院。故选 A,
5. B [解析]考查名词辨析。句意:他经过一个邮局、一个超市、一个书店,最后到达一个警察局。bus stop 公交车站;police station 警察局;post office 邮局;clothes store 服装店。根据“... at last he gets to a... There is a policeman coming out of there”可知,在那里正好出来一个警察,警察应该是从警察局出来。故选 B,
6. D [解析]考查介词辨析。句意:是的,它离这里不远。for 为了;with 与……一起;to 到;from 从。根据“it isn't far... here”可知,此处使用短语 far from 表示“距……很远”。故选 D,
7. D [解析]考查动词辨析。句意:我会告诉你去医院的路。take 带着;make 制作;pay 支付;show 展示。根据“And show sb sth 意为‘给某人展示某物’。 I'll... you the way to the hospital.”可知,本句表示警察要指给李明去医院的路。故选 D,
8. C [解析]考查连词辨析。句意:看!沿着这条街走,然后在第二个路口右转。so 所以;but 但是;and 然后;either 要么根据“Go along this street... turn right at the second crossing.”可知,前后两个句子是顺承关系,应用 and 连接。故选 C,
9. A [解析]考查介词辨析。句意:你可以在你的左边看到人民医院。on 在……上面;into 进入 by 靠近 behind 在……后面。根据“You can see the People's Hospital... your left.”可知,本句是警察描述医院的位置,英语中,表达“在左侧/在右侧使用介词 on。on your left 意为“在你的左边”。故选 A
2. C [解析]考查疑问词辨析。句意:他为什么来这里?因为他的叔叔住在这里。when 什么时候;where 哪里;why 为什么;how 怎么。根据“Because his uncle lives here.”可知,此处实际上是在问来这里的原因。故选 C,
3. B [解析]考查动词辨析。句意:李明的叔叔不能来见他,因为他有事要做。hear 听见;meet 见面;teach 教;leave 离开。根据“Li Ming's uncle can't... him,because he has some things to do.”可知,李明的叔叔因为有事忙不能来与他见面。故选 B,
4. A [解析]考查名词辨析。句意:他之前告诉过李明去医院的路。但李明忘记了。the hospital 医院;the bank 银行;the library 图书馆;the school 学校。根据“He told Li Ming the way to... before.”及下文“Excuse me,do you know where the People's Hospital is?”可知,李明要去医院。故选 A,
5. B [解析]考查名词辨析。句意:他经过一个邮局、一个超市、一个书店,最后到达一个警察局。bus stop 公交车站;police station 警察局;post office 邮局;clothes store 服装店。根据“... at last he gets to a... There is a policeman coming out of there”可知,在那里正好出来一个警察,警察应该是从警察局出来。故选 B,
6. D [解析]考查介词辨析。句意:是的,它离这里不远。for 为了;with 与……一起;to 到;from 从。根据“it isn't far... here”可知,此处使用短语 far from 表示“距……很远”。故选 D,
7. D [解析]考查动词辨析。句意:我会告诉你去医院的路。take 带着;make 制作;pay 支付;show 展示。根据“And show sb sth 意为‘给某人展示某物’。 I'll... you the way to the hospital.”可知,本句表示警察要指给李明去医院的路。故选 D,
8. C [解析]考查连词辨析。句意:看!沿着这条街走,然后在第二个路口右转。so 所以;but 但是;and 然后;either 要么根据“Go along this street... turn right at the second crossing.”可知,前后两个句子是顺承关系,应用 and 连接。故选 C,
9. A [解析]考查介词辨析。句意:你可以在你的左边看到人民医院。on 在……上面;into 进入 by 靠近 behind 在……后面。根据“You can see the People's Hospital... your left.”可知,本句是警察描述医院的位置,英语中,表达“在左侧/在右侧使用介词 on。on your left 意为“在你的左边”。故选 A
Ⅵ. (2025·陕西西安西工大附属中学期末)阅读理解
你如何度过你的假期?在沙发上玩手机可能很有趣,但它可能会影响人们的寿命。你玩的时间越长,你运动的就越少。而且你有可能会出现心脏问题。澳大利亚专家Leo认为我们应该通过多锻炼,少看手机来保持健康。
How do you deal with your holidays? Playing mobile phones on the sofa may be interesting, but it may take years off your life.
Australian scientists got information from more than 11,000 people over the age of 25. The study (研究) found that if people played mobile phones too much, they would live a shorter life. If people played over 6 hours a day, they would live about 4.8 years less than those who didn't play mobile phones. Also, people who are over the age of 25 lose 22 minutes of life for every hour. The longer time you play, the less exercise you'll get. And it will be possible for you to have heart problems.
Leo is the main writer of the study. He thinks that the habit of sitting and playing mobile phones for a long time can make their life shorter even when people have a good eating habit. "Doctors should ask their patients about how long they play mobile phones," Leo advises. "This may be a better way than just asking them to get more exercise or have a good eating habit." Leo advises people to turn off the mobile phones and get off the sofa to get some exercise.
1. How old are the people in the study?
A. About 20 years old.
B. Over 25 years old.
C. From 22 to 24 years old.
D. Younger than 20 years old.
2. What does the word "patients" in Paragraph 3 mean in Chinese?
A. 老人
B. 护士
C. 路人
D. 病人
3. According to Leo, what should we do to keep healthy?
A. Do more exercise and play less mobile phones.
B. Go to the doctor often.
C. Get up late.
D. Go to bed late.
4. 中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine can we read this passage?
A. Sports.
B. Games.
C. Health.
D. Movies.
你如何度过你的假期?在沙发上玩手机可能很有趣,但它可能会影响人们的寿命。你玩的时间越长,你运动的就越少。而且你有可能会出现心脏问题。澳大利亚专家Leo认为我们应该通过多锻炼,少看手机来保持健康。
How do you deal with your holidays? Playing mobile phones on the sofa may be interesting, but it may take years off your life.
Australian scientists got information from more than 11,000 people over the age of 25. The study (研究) found that if people played mobile phones too much, they would live a shorter life. If people played over 6 hours a day, they would live about 4.8 years less than those who didn't play mobile phones. Also, people who are over the age of 25 lose 22 minutes of life for every hour. The longer time you play, the less exercise you'll get. And it will be possible for you to have heart problems.
Leo is the main writer of the study. He thinks that the habit of sitting and playing mobile phones for a long time can make their life shorter even when people have a good eating habit. "Doctors should ask their patients about how long they play mobile phones," Leo advises. "This may be a better way than just asking them to get more exercise or have a good eating habit." Leo advises people to turn off the mobile phones and get off the sofa to get some exercise.
1. How old are the people in the study?
A. About 20 years old.
B. Over 25 years old.
C. From 22 to 24 years old.
D. Younger than 20 years old.
2. What does the word "patients" in Paragraph 3 mean in Chinese?
A. 老人
B. 护士
C. 路人
D. 病人
3. According to Leo, what should we do to keep healthy?
A. Do more exercise and play less mobile phones.
B. Go to the doctor often.
C. Get up late.
D. Go to bed late.
4. 中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine can we read this passage?
A. Sports.
B. Games.
C. Health.
D. Movies.
答案:
【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查了学生对文章细节的理解和推理能力。题目给出了一个关于手机使用与寿命关系的阅读材料,并附带了四个问题。我们需要根据文章的内容,逐一解答这四个问题。
1. 第一个问题询问的是研究中的人的年龄,我们可以通过在文章中找到相关信息来解答。
2. 第二个问题是关于文章中某个单词的中文意思,这需要我们根据上下文来推断。
3. 第三个问题是询问根据专家的建议,我们应该如何保持健康,这需要我们理解文章的主旨和专家的观点。
4. 第四个问题是推断文章出处,这需要我们理解文章的主题和内容,然后判断它可能出现在杂志的哪个部分。
【答案】:
1. B
根据文章中的“Australian scientists got information from more than 11,000 people over the age of 25.”可知,研究中的对象是年龄超过25岁的人,因此答案为B。
2. D
在第三段中提到“Doctors should ask their patients about how long they play mobile phones”,根据上下文可以推断,“patients”在这里的意思是“病人”,因为医生通常会询问病人的情况。所以答案为D。
3. A
文章中提到“Leo advises people to turn off the mobile phones and get off the sofa to get some exercise.”,即Leo建议人们关掉手机,离开沙发去做些运动。因此,根据Leo的建议,我们应该多做运动,少玩手机来保持健康,答案为A。
4. C
文章主要讨论了手机使用与寿命的关系,以及如何通过减少手机使用和增加运动来保持健康。因此,这篇文章可能出现在杂志的健康部分,答案为C。
这是一道英语阅读理解题,主要考查了学生对文章细节的理解和推理能力。题目给出了一个关于手机使用与寿命关系的阅读材料,并附带了四个问题。我们需要根据文章的内容,逐一解答这四个问题。
1. 第一个问题询问的是研究中的人的年龄,我们可以通过在文章中找到相关信息来解答。
2. 第二个问题是关于文章中某个单词的中文意思,这需要我们根据上下文来推断。
3. 第三个问题是询问根据专家的建议,我们应该如何保持健康,这需要我们理解文章的主旨和专家的观点。
4. 第四个问题是推断文章出处,这需要我们理解文章的主题和内容,然后判断它可能出现在杂志的哪个部分。
【答案】:
1. B
根据文章中的“Australian scientists got information from more than 11,000 people over the age of 25.”可知,研究中的对象是年龄超过25岁的人,因此答案为B。
2. D
在第三段中提到“Doctors should ask their patients about how long they play mobile phones”,根据上下文可以推断,“patients”在这里的意思是“病人”,因为医生通常会询问病人的情况。所以答案为D。
3. A
文章中提到“Leo advises people to turn off the mobile phones and get off the sofa to get some exercise.”,即Leo建议人们关掉手机,离开沙发去做些运动。因此,根据Leo的建议,我们应该多做运动,少玩手机来保持健康,答案为A。
4. C
文章主要讨论了手机使用与寿命的关系,以及如何通过减少手机使用和增加运动来保持健康。因此,这篇文章可能出现在杂志的健康部分,答案为C。
查看更多完整答案,请扫码查看